новини

Курсанти-логісти ознайомились із порядком електронних закупівель

21.12.2021 13:35

З курсантами третього року навчання факультету логістики проведено бінарне заняття на тему: «Порядок користування електронним майданчиком  "Zakupki.ua"».

Заняття провели доцент кафедри технічного та тилового забезпечення Лідія Товма та старший помічник начальника відділу тилового забезпечення майор Богдан Патрик.

Під час заняття курсанти ознайомилися із алгоритмом дій замовника при користуванні електронним майданчиком «Zakupki.ua». Крім того, розглянули процедури закупівель через відкриті торги, конкурентний діалог та переговорну процедуру закупівлі.

Майор Богдан Патрик розповів курсантам про загальні умови здійснення закупівель, сферу застосування закону України «Про публічні закупівлі» та особливості здійснення закупівель для гарантованого забезпечення потреб оборони. Він розказав гвардійцям про організацію та планування закупівельної діяльності, уповноважених осіб, які беруть участь у публічних закупівлях,  визначення предмету закупівлі, пороги в Законі, специфіку спрощених закупівель. Крім того, розкрив «українські» та «європейські» терміни, які застосовуються для відкритих торгів, а також звернув увагу курсантів на переговорну процедуру закупівлі.      

«Публічні закупівлі спрямовані на задоволення потреб через надання відповідних товарів, робіт чи послуг усіх державних Замовників. Ефективне функціонування цього сектору є необхідною умовою для успішного виконання своїх функціональних обов’язків за призначенням усіх без винятку підрозділів Національної гвардії України», - зазначив майор Богдан Патрик.

Наголосив старший помічник начальника відділу тилового забезпечення і на важливості використання стандарту відкритих даних у процесі публічних закупівель, адже це забезпечує доступність інформації, таким чином, позитивно впливає на рівень сприйняття прозорості влади та усіх державних Замовників у цілому.

«У кожній країні по всьому світу публічні закупівлі становлять значну частку ВВП (від 8% до 21%), а отже, публічні закупівлі є потужним інструментом впливу на ринок як із боку виробництва, так і з боку споживання», - прокоментував офіцер.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ