новини

Курсанти навчалися основам роботи з топографічними картами

21.10.2021 16:11

 

З курсантами першого року навчання командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України проведено групове заняття із військової топографії.

Провели заняття доцент кафедри тактики підполковник Артем Іванченко та інструктор кафедри тактики службовець Михайло Соловйов.

На занятті розглядали питання розграфлення та номенклатури топографічних карт, а також збірні таблиці та користування ними. Так, знаючи масштабний ряд топографічних карт, курсантам потрібно було навчитись визначати номенклатуру кожного масштабу карти та суміжні аркуші карт.

«Звертали увагу й на методику склеювання карт, а також вивчали питання шифрування номенклатури карт. Це важливо через те, що для обліку карт застосовується номенклатура у шифрованому вигляді. Курсанти ж, навпаки, вчилися переводити номенклатуру карт зі звичайного вигляду в шифровану, - розповів підполковник Артем Іванченко. – Цікавим був і формат заняття, адже окрім мене був присутній ще й інструктор. Коли до процесу роботи долучається людина, яка все своє життя присвятила військовій топографії, заняття одразу наповнюється якісно новим змістом і ми можемо надати курсантам більше актуальної інформації».

Для більшості курсантів заняття із військової топографії, як правило, нелегкі, але пізнавальні. 

«Це було третє заняття із військової топографії, яке мене дуже зацікавило, особливо друге навчальне питання, - зазначив курсант Тарас Рукавець. - Ми вчилися підбирати аркуші карт за допомогою збірних таблиць, а також складати заявку для їх отримання у топографічній службі».

Наприкінці листопада у навчальному центрі Академії з курсантами командно-штабного факультету проводитимуться практичні заняття із орієнтування на місцевості як за допомогою карти, так і без її застосування.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ