новини

Курсанти-психологи вивчали програму «Декомпресія» під час навчань «Гвардія-2020»

16.07.2020 07:06

 

Медичний центр Національної гвардії України «Нові Санжари» - став одним із майданчиків для проведення командно-штабних навчань «Гвардія – 2020». Участь у навчаннях там взяли і представники Національної академії Національної гвардії України. Офіцери та курсанти-психологи на практиці вдосконалювали свої знання та здобували нові.

Навчання були направлені на підвищення фахової компетентності психологів, обмін практичним досвідом із психологами реабілітаційного центру та ознайомлення курсантів – майбутніх психологів із порядком проведення програми «Декомпресія».

Навчання за вище зазначеною програмою курсанти проходили протягом трьох днів.

Гвардійці з допомогою працівників реабілітаційного центру вчилися проводити процедуру декомпресії для групи військовослужбовців військових частин, які виконували службово-бойові завдання в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Програма «Декомпресія» складається із комплексу заходів фізичного і психологічного відновлення організму людини та проводиться з метою поступової реадаптації військовослужбовців до звичайних умов життєдіяльності, запобігання розвитку в них психологічних травм, підготовки до зустрічі з рідними та знайомими. Всі зазначені вище заходи сприяють швидшому переходу військовослужбовців із умов бойових дій та поверненню до мирного життя.

«Курсанти повністю відпрацювали програму «Декомпресія». Більше того, вони отримали досвід у проведенні психологічного дебрифінгу та психологічної діагностики військовослужбовців НГУ на базі Мобільного центру психологічної підтримки, - зазначив старший офіцер відділення психологічного забезпечення Академії капітан Дмитро Олійник. - Такий досвід є дуже важливим, оскільки в майбутньому гвардійці проходитимуть службу на посадах психологів і надаватимуть допомогу військовослужбовцям, які зазнали емоційного та психічного впливу під час бойових дій».       

Практична частина навчань включала майстер-класи з використанням методів арт-терапії, сеансів психоемоційної саморегуляції та аутогенного тренування, а також виконання проективних психодіагностичних методик.

Учасники програми «Декомпресія» отримали позитивні враження після відвідування медичного центру НГУ «Нові Санжари». За словами військовослужбовців, відновлення пішло їм на користь. 

Щодо курсантів, три дні навчань не тільки збагатили їх досвідом, але й стали для них ще однією сходинкою до розвитку навичок успішного військового психолога.

«Під час навчань я отримав не тільки нові знання, але й мав можливість на практиці надавати заходи психологічної реабілітації військовослужбовцям, які прибули із зони проведення ООС, - поділився враженнями курсант Петро Ткачук. – Всі заходи в рамках проведення програми «Декомпресія» були важливими, але мені найбільше сподобалося проведення майстер-класів з проективних методик «Повернення додому», «Крива стресу», «Мій ідеальний план повернення додому та реалії». Переконаний, що отримані знання обов’язково буду застосовувати під час своєї служби у військах».

Цілком можливо, що в майбутньому для кращих за рейтингом курсантів Академії Нацгвардії буде передбачено змогу проходити ознайомчу практику на базі реабілітаційного центру «Нові Санжари».

 

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ