новини

Курсанти взяли участь у забігу на честь героїв

28.08.2021 11:50

Курсанти Національної академії Національної гвардії України взяли участь у забігу на честь Героїв, які загинули в боротьбі за Незалежність України.

Представники Харківщини вперше приєдналися до Всеукраїнського патріотичного забігу, що відбувся у парку на майдані Захисників України у Харкові. Гаслом заходу було «Шаную воїнів, біжу за героїв України». Урочистості  та забіг на 800 метрів було присвячено у  в знак вшанування пам'яті полеглих військовослужбовців. Учасниками стали  а також представники влади, депутати місцевих рад, ветерани бойових дій на сході України та 15 курсантів гуманітарного факультету Академії Нацгвардії.

Харків’янка Валентина Білоцерковець - мати загиблого солдата під Ново-Троїцьком Луганської області добровольця, який служив у 25-му батальйоні "Київська Русь", також прийшла на забіг з нагрудним знаком "Шаную воїнів, біжу за героїв України". Жінка розповіла, що її сину було 26 років, і він не був одружений.

Коли у січні 2017 року почав збиратися, начебто, у відрядження, і я запропонувала йому взяти якісь речі, посміхнувся: "Не треба, там дадуть". Тоді я все зрозуміла. Плакала, просила, бо я залишаюся тільки з молодшим сином, але він сказав: "Я вже домовився, мене чекають", - згадала жінка.

У березні матері повідомили, що її сина в тяжкому стані доставили до шпиталю у Дніпрі з опіками 75% тіла. Мати сиділа біля нього чотири дні, поки лікарі намагалися його врятувати, але хлопець не вижив.

"Тепер усі акції пам'яті - мої. У минулі три роки я теж бігала, а зараз "біжу", крокуючи, потроху, бо ноги болять. Та радію, що поряд - молоді люди, які пам’ятають усіх загиблих, а значить, і мого сина Миколу", - сказала Валентина Білоцерковець.

На завершення акції учасникам просто неба показали документальний фільм "Батьки героїв", знятий волонтерами. Цього року забіг проходить і в інших містах України: Київ, Вінниця, Луцьк, Дніпро, Краматорськ, Покровск, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Калуш, Фастів, Кропивницький, Українка, Одеса, Миколаїв, Черкаси, Чернігів.