новини

Курсантів Академії навчали як встановлювати діалог із футбольними фанатами

22.03.2021 16:45

 

З курсантами магістратури гуманітарного факультету Академії Нацгвардії провели сумісне заняття у рамках дисципліни «Стратегічні комунікації військ».

Представник групи превентивної роботи Головного управління Національної поліції у Харківській області ознайомив гвардійців із субкультурою футбольних уболівальників та футбольних фанатів.

Під час заняття розкрили питання систематизації інформації про ціннісні пріоритети футбольних уболівальників та футбольних фанатів. Особливу увагу звернули на виокремлення типів угрупувань футбольних фанатів. Курсанти також мали можливість переглянути відеоролики та здійснити характеристику комунікативного кредо й комунікативного стилю футбольних фанатів. А для закріплення матеріалу була організована  робота в командах, яка полягала у створенні рекомендацій щодо контролю за поведінкою футбольних фанатів із боку Національної гвардії України.

За словами представника Нацполіції, майбутнім офіцерам необхідно розуміти не лише на якому масовому заході вони перебувають, але і як вони будуть діяти в тій чи іншій ситуації - так звана оцінка ризиків. Коли командир усвідомлює, з якими групами вболівальників працюватиме, він матиме можливість прийняти об’єктивні та правильні рішення, а також діяти відповідно до тієї чи іншої оперативної обстановки.

«В першу чергу, треба не розпалювати конфлікт із цивільним населенням і зберегти особовий склад. Щоб донести цю важливу тезу, нам потрібно було надати курсантам інформацію, яка базувалася б не просто на ефемерних подіях, а на реальних ситуаціях, які ми також розібрали, - зазначив начальник сектору превентивної комунікації Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції України в Харківській області майор Станіслав Коваль. - Для нас важливою є конструктивна взаємодія з гвардійцями. Якщо військовослужбовці Національної гвардії України на досить високому рівні володіють навичками служби, то це значно полегшує роботу представникам поліції».

Кураторами у рамках сумісного заняття були радник командувача Національної гвардії України зі стратегічних комунікацій Дмитро Брук та доцент кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії, кандидат філологічних наук Лілія Дорошина.

«Взаємодія Нацгвардії України з правоохоронними органами є одним зі складників ефективного несення служби з охорони громадського порядку, - наголосила Лілія Дорошина. - Станіслав Коваль розповів про особливості організації співпраці Національної гвардії України та Національної поліції України під час проведення масових заходів, зокрема футбольних матчів. Окремо зупинився на питаннях характеристики комунікативного кредо та комунікативного стилю футбольних фанатів».

Курсант Євгеній Проценко завжди цікавиться заняттями, на які запрошені представники-практики з інших структур, адже, як наголошує гвардієць, це можливість перейняти важливий досвід.  

«Мені було достатньо цікаво послухати про те, який шлях пройшли поліцейські у сфері забезпечення правопорядку під час масових заходів, починаючи від 2014 року, зокрема про скандинавську модель управління. Ключовим, на мій погляд, є розуміння того, яким чином потрібно взаємодіяти з представниками поліції, щоб досягнути максимально позитивних результатів, - прокоментував Євгеній Проценко. - Досвід, отриманий під час заняття, стане мені в нагоді, коли буду проходити службу у військах. Скажімо, до цього заняття, я не знав, що є розподіл фанатів на ультрас, хуліганів та звичайних відвідувачів, і до кожної із цих категорій потрібно знаходити різні ключі комунікації. Ніколи не знаєш, чого чекати від неконтрольованого натовпу, тому коли ти маєш певні знання, це допомагає уникнути великої кількості непорозумінь та зменшує небезпеку для життя як військовослужбовців, так і цивільних осіб».

Вже наступного тижня представники Національної поліції України поділяться із гвардійцями досвідом щодо спілкування із футбольними вболівальниками під час міжнародних матчів.

                   

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ