новини

Лікарі зі світовим визнанням будуть опікуватись здоров’ям дітей гвардійців

25.10.2021 16:24

 

Домовленість про це досягнута між генеральним  директором КНП ХОР “Міжобласний  спеціалізований медико-генетичний центр — центр  рідкісних (орфанних) захворювань” та директором Українського інституту мітохондріальної  та  епігеномної  медицини ХНМУ, членом-кореспондентом Національної академії медичних наук України, доктором медичних наук, професором Оленою Гречаніною, начальником Національної академії Національної гвардії України генерал-лейтенантом Сергієм Соколовським та начальником Східного ОТО НГУ генерал-майором Олегом Сахоном.

Вже на початку листопада у Харкові спеціалісти Центру та інституту розпочнуть прийом, консультування та лікування не лише дітей офіцерів та контрактників НГУ, а й курсантів і строковиків, у захворюваннях яких не можуть розібратися лікарі поліклінік та лікарень. Перш за все, мова йде про так звані орфанні захворювання — рідкісні вроджені або набуті захворювання, які характеризуються тяжким, хронічним перебігом, прогресуючим перебігом, супроводжуються формуванням дегенеративних змін в організмі, зниженням якості та скороченням тривалості життя хворих і навіть становлять загрозу для їх життя. 

Як зазначила професор Олена Гречаніна, на жаль, інколи на такі захворювання не одразу звертають увагу ані батьки, ані лікарі. Втім, чим раніше вони будуть діагностовані, тим якіснішим буде життя людини.

Між іншим, до професора Гречаніної за консультаціями часто звертаються колеги з найрозвинутіших країн світу, а пацієнти їдуть не тільки з України, а й з Німеччини, США, Італії, Франції, країн Африки. Електронна черга в Інститут клінічної генетики заповнена вже на січень наступного року.

Втім, для дітей гвардійців, а також для огляду та консультування курсантів та строковиків Національної гвардії України лікарі спеціально виходять працювати у вихідні дні.

«А як інакше? Бійці Нацгвардії – наші захисники! Допомогти їм та їх дітям – наше бажання та обов’язок, - зазначила професор Олена Гречаніна, - Повірте  моєму досвіду лікаря – коли у вас хворіє дитина, то ви просто не в змозі якісно виконувати свою роботу. А робота бійців Нацгвардії – служба із захисту і нас в тому числі. Тому дуже важливо, щоб наші захисники були самі захищені. І якщо цей захист можемо забезпечити ми – лікарі, то ми маємо це зробити!»

Спектр захворювань та станів, які лікують фахівці медико-генетичного центру та інституту клінічної генетики широкий та не обмежується лише рідкісними хворобами. Тисячі пар, які вже майже втратили надію на народження дитини, сьогодні із вдячністю згадують харківських лікарів, які допомогли їм втілити мрію про сина або доньку. Кожна дитина має право народитися здоровою, впевнена Олена Яківна.

Саме у Харкові лікарі МГЦ не лише допомагають народити дитину, але й знають, як уберегти її у майбутньому від серйозних захворювань, як повернути до повноцінного життя дитину або дорослу людину, якій був поставлений тяжкий діагноз.

І причина таких успіхів проста – Олена Гречаніна та її колеги розглядають будь-яку хворобу не як захворювання певного органу, а як проблему всього організму. 

«Інколи навіть ліки не потрібні, достатньо лише змінити харчування, від чогось відмовитись або, навпаки – щось додати до раціону харчування і хвороба відступить, а людина зможе повернутись до повноцінного життя», - зауважила професор Гречаніна.

За словами начальника Національної академії Національної гвардії України, генерал-лейтенанта Сергія Соколовського, допомога Інституту клінічної генетики та особисто професора Олени Гречаніної дуже важлива та відповідальна для Національної гвардії України.

«Ми одна гвардійська родина і для кожного генерала, кожного командира частини, офіцера будь-якої ланки важливо знати про проблеми у підлеглих, вміти вчасно надати допомогу побратимам. Особливо, коли мова йде про стан здоров’я дітей, - розповів Сергій Соколовський, - Що ж стосується курсантів та строковиків, то нам їх довірили батьки, тому на час служби саме ми маємо піклуватись про їх здоров’я так, як би це робили самі батьки цих хлопців, якщо б вони були поруч».

Додамо, за ініціативи генерал-лейтенанта Сергія Соколовського, співпраця між КНП  ХОР “Міжобласний  спеціалізований медико-генетичний центр — центр  рідкісних (орфанних) захворювань” та Українським інститутом мітохондріальної  та  епігеномної  медицини ХНМУ –  з одного боку – та Національною академією Національної гвардії України, Східним оперативно-територіальним об’єднанням Національної гвардії України – з іншого боку -  буде оформлена в рамках відповідного меморандуму. Військові та цивільні лікарі вже розпочали роботу по плануванню оглядів дітей гвардійців та строковиків у Сумах, Слов’янську, Маріуполі та Рубіжному.

«Ми вдячні Олені Яківні та її фахівцям за їх позицію, допомогу та найголовніше – повагу до гвардійців!, – наголосив начальник Східного ОТО НГУ генерал-майор Олег Сахон, – Впевнений, жодна дитина жодного нашого військовослужбовця не залишиться поза увагою та отримує відповідну допомогу, яка дозволить їй у подальшому бути здоровою та щасливою на радість батькам».

 

Відділ міжнародних зв’язків інформації та комунікації НА НГУ