новини

Майбутні командири вивчали критерії ефективного лідерства

29.10.2020 17:32

 

Якими є складові лідерства? Яку роль відіграють форми впливу і влади під час службової діяльності військовослужбовця? Про все це мали можливість дізнатися курсанти другого року навчання командно-штабного факультету Академії Нацгвардії під час заняття із «Лідерства».

Заняття складалося з двох частин. Професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії Поліна Ткач зазначила, що під час першої частини, у формі діалогу, разом із курсантами обговорили ключові теоретичні питання. При цьому, головним завданням було донести до розуміння гвардійців, що влада необов’язково повинна базуватися на примусі. Для більш злагодженої та продуктивної роботи важливо застосовувати у колективі такі форми як переконання та взаємодія.

Для закріплення отриманих знань на практиці, під час другої частини заняття, було проведено рольову гру під назвою «Я господар». За словами викладача, гра передбачала застосування творчого мислення, а основне завдання полягало в тому, що курсанти повинні були зіграти роль господаря (лідера) в аудиторії.

«Спочатку ми з курсантами обговорили, хто такий господар і за якими якостями його можна розпізнати. Наприклад, він вільно себе почуває, впевнений у собі, на відміну від гостя не питає дозволу виконати ту чи іншу дію. Завданням курсантів також було показати однією-двома діями як має поводити себе господар. Одному з гвардійців це дуже добре вдалося, він застосував правильні методи комунікації з аудиторією. А деякі, навпаки, відразу починали спілкуватися у наказовій формі, - зазначила Поліна Ткач. – Курсантам важливо зрозуміти ідею, що влада не дорівнює примусу, більше того, керівництво із застосуванням примусу малоефективне. Потрібно знаходити правильні форми взаємодії з людьми. Лідерство і є однією із форм взаємодії. На цьому наголошували представники НАТО, коли приїздили до Академії та проводили тренінги з курсантами».

На занятті також розглядали піраміду Маслоу, яка визначає ієрархічну модель потреб людини. Цей момент є важливим для кращого розуміння майбутніми командирами потреб, які можуть виникати у їх підлеглих. 

Одним із курсантів, який показав під час заняття гарну взаємодію з колективом, став Михайло Шкрябін.

«Лідерство – це певне відкриття для мене. Більше того, ця дисципліна гуманітарна, тож ми маємо можливість не тільки дізнатися цікаву інформацію, а ще й відволіктися від дисциплін військового спрямування, - поділився враженнями Михайло Шкрябін. – Я усвідомив, що для налагодження комунікації з людьми краще застосовувати таку форму як переконання. Сподобалася й робота в групах над завданням, яке полягало в тому, щоб із окремих фраз скласти речення та відгадати, що стоїть за цим висловом. Взагалі, заняття є корисним, адже допомагає розібратися у собі та у спілкуванні з людьми, а це сприяє особистісному зростанню».

Далі в рамках дисципліни курсанти вивчатимуть теми, що стосуються особистісних якостей лідера та командної роботи.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ