новини

Майбутні командири вивчали якості лідера

19.10.2021 16:01

Які бувають основні лідерські якості? Яким повинен бути справжній лідер? Про все це дізналися курсанти другого року навчання командно-штабного факультету Академії Нацгвардії під час заняття із «Лідерства».

Заняття провела професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії Поліна Ткач. Вона зазначає, що лідерство – це одна з найважливіших дисциплін, які вивчають майбутні офіцери, адже саме вона виховує креативність до виконання будь-яких завдань, вміння працювати у команді, лідерські якості, відчуття відповідальності за своїх підлеглих.

Зараз курсанти проходять за програмою основні лідерські якості. Заняття повністю побудовані на основі практичних вправ та спрямовані на те, щоб показати курсантам наскільки важливо для лідера уміти правильно формулювати свої думки, знаходити спільну мову з підлеглими та бути комунікабельним.

Так, на занятті було проведено вправу під назвою «Емблема лідерства». Курсанти отримали завдання зобразити власну «Емблему лідерства», тобто своє бачення лідерства та придумати девіз до малюнку. Потім гвардійці презентувати свою емблему та пояснювали, чому саме такі елементи включені в зображення.

«Лідерство - це взаємодія і воно залежить від уміння спілкуватись з іншими людьми. Сьогодні я хотіла побачити, чи справді курсанти розуміють, що значить бути лідером. Потрібно, щоб вони усвідомили, наскільки для лідера важлива саме взаємодія з іншими людьми. У військовій сфері лідерство - це коли командир знаходиться поруч зі своїми людьми, відповідає за них, спілкується з ними, і знає, хто і як може працювати. Відповідно, якщо він це знає, то він може організувати ефективну роботу. Кожен буде задіяний в міру своїх можливостей і знань і буде робити те, що йому подобається. Адже дуже важливо, коли людина робить роботу з задоволенням. Я сподіваюся, що курсанти, завдяки сьогоднішній вправі зрозуміли, як стати лідером та як розвинути в собі лідерські якості», - говорить Поліна Ткач.

Курсанти, у свою чергу, розповідають, що їм подобається такий творчий підхід до занять. Одним із курсантів, який першив впорався із завданням, став Філіп Пєрвушин.

«Лідерство і необхідні для цього навички є сьогодні доволі актуальним інструментом розвитку особистості. Вправа «Емблема лідерства» дозволила візуалізувати моє особисте поняття про роль та функції лідера для команди та загалом для суспільства, - поділився враженнями курсант Філіп Пєрвушин. - Взагалі, заняття є корисним, адже такі вправи допомагають розібратися у собі та у спілкуванні з людьми, а це сприяє особистісному зростанню».

Далі в межах дисципліни курсанти вивчатимуть теми, що стосуються командного лідерства та як працювати в команді.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ