новини

Майбутні офіцери запасу навчаються стріляти та керувати бронетранспортером

04.08.2020 07:00

У Національній академії Національної гвардії України тривають навчальні збори зі студентами другого року навчання, які проходять підготовку за програмою офіцерів запасу.

Протягом двох років навчання студенти опановували 6 спеціальностей: «Механізовані підрозділи», «Автомобільні підрозділи», «Охорона важливих об’єктів», «Охорона громадського порядку», «Конвоювання та екстрадиція» і «Підрозділи НГУ спеціального призначення».

Цього року до навчальних зборів залучаються майже 200 майбутніх офіцерів запасу, серед яких 27 дівчат. Збори тривають тридцять діб та проходять на базі навчального центру Академії Нацгвардії. Студенти вивчають особливості й тонкощі спеціальностей та ознайомлюються з матеріальною базою – озброєнням і військовою технікою.

«Навчатися на кафедру йдуть люди вмотивовані, які далі мають наміри проходити службу в силових структурах. У навчальному центрі студенти в повній мірі вивчають тактику дій підрозділів, що існують на озброєнні Нацгвардії зразки стрілецької зброї, відпрацьовують підготовку та ведення військового бою», - розповідає завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу Ігор Радченко.

На військовому стрільбищі майбутні офіцери запасу виконують вправи стрільб. Перед виїздом до навчального центру всі слухачі обов’язково відпрацювали вправи стрільб в мультимедійному тирі Академії.

Керівники стрільби надали студентам рекомендації щодо обрання правильної стійки для стрільби та утримання зброї. Юнаки та дівчата виконали вправи стрільб з автомата та кулемета Калашникова, снайперської гвинтівки Драгунова, автомата та пістолета Макарова та відпрацювали вправи з метання гранат.

Серед навчаємих – студентка Катерина Мацканюк. Вона  з дитинства мріяла стати військовою. Дівчина розповідає, що стріляти вона навчилася давно - до цього відвідувала стрілецький тир та виїжджала та стрільбище на першому році навчання: «Ми стріляли лежачи з окопів та стоячі по нерухомих цілях. Кожен рух і постріл був під пильним наглядом викладачів. Після стрільби навіть стала впевненіше у своїх силах. До того ж всі практичні знання в майбутньому мені знадобляться під час служби в Нацгвардії», - розповідає Катерина.

Під час занять з будови та експлуатації автомобільної та бронетанкової техніки майбутні офіцери запасу самостійно керували БТР-80, БТР-3 та БТР-4Е. Кожен студент відпрацював порядок підготовки двигуна до запуску і його запуск та правила водіння БТР. Допомагають студентам кваліфіковані та досвідчені інструктори, вони контролюють дії студентів та допомагають під час керування бойовою машиною.

Навчальні збори у майбутніх офіцерів запасу триватимуть до 22 серпня. Далі на студентів чекає підсумкова атестація та складання військової присяги.

«Протягом навчальних зборів передбачено 18 годин практичного водіння бойової машини та два 6-ти годинні заняття комплексних практичних стрільб. В цілому, за цей термін, включаючи два роки навчання в Академії, студенти оволодівають професійними уміннями у військовій сфері. З набутими знаннями вони можуть реалізувати себе у Національній гвардії, Збройних силах, Службі безпеки, Державній прикордонній службі та Національній поліції України», - підсумував начальник навчальних зборів полковник Володимир Тробюк.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ