новини

Майбутні військові психологи вивчають роботу поліграфа

17.12.2020 15:59

Курсанти гуманітарного факультету Академії Нацгвардії ознайомилися із роботою поліграфа. Саме таке бінарне заняття було проведено з майбутніми офіцерами-психологами.

На занятті гвардійці дізналися більше про законодавчу базу використання поліграфа в Національній гвардії України, зокрема, про основні принципи та загальні умови проведення опитування. Практично відпрацювали процедуру оформлення матеріалів опитування, а також довідалися про особливості зберігання та використання результатів опитування.

«У рамках заняття курсанти вивчали порядок організації та проведення опитування особового складу НГУ з використанням поліграфа під час професійно-психологічного відбору, - зазначив підполковник Андрій Пащенко. - На сьогодні, психологи спеціалісти-поліграфологи є не в кожній військовій частині Національної гвардії України, але важливо на майбутнє ознайомити гвардійців із особливостями проведення опитування. Цілком можливо, що хтось із курсантів, які були присутні на бінарному занятті, стане спеціалістом-поліграфологом. На даний час, одне з основних завдань, яке стоїть за психологічним напрямком, щоб у кожній гвардійській військовій частині були такі спеціалісти».

Варто зазначити, що основним завданням опитування є підвищення ефективності професійно-психологічного відбору, службових розслідувань та перевірок у Національній гвардії України.

«Під час цього бінарного заняття для мене також було важливо довести до курсантів-психологів, які вперше ознайомлювалися із роботою поліграфа, що опитування не передбачає отримання незаперечних результатів щодо реагування особи на психологічні стимули, а висновки опитування мають виключно ймовірний та орієнтувальний характер, - наголосив Олександр Колесніченко. – За моїми спостереженнями, курсанти залишилися задоволеними проведеним заняттям, вони ставили багато запитань та активно ділилися думками щодо важливості застосування поліграфа у військах. Мені було приємно поділитися своїм досвідом із майбутніми офіцерами-психологами».

Більше того, курсанти мали можливість особисто взяти участь у проведенні опитування на поліграфі.

«Практична спрямованість заняття дуже важлива, адже з роботою поліграфа ми будемо зіштовхуватися безпосередньо під час служби військовими психологами, - прокоментував курсант Олександр Тішков. – Також, під час заняття я був обраний у якості опитуваного. До мене було підключено багато датчиків, які вловлювали кожну мою реакцію, а спеціаліст-поліграфолог за допомогою програми на моніторі ноутбука, мав можливість спостерігати за правдивістю моїх відповідей. Було цікаво та водночас трішки хвилююче на собі відчути як це бути у якості об’єкта опитування».  

Довідково:

Дисципліна: «Професійно-психологічний відбір».

Тема: «Використання поліграфа під час професійно-психологічного відбору».

Керівник заняття: Старший викладач кафедри психології та педагогіки підполковник Андрій Пащенко.

Бінарне заняття проведено спільно: з доктором психологічних наук, старшим науковим співробітником, начальником науково-дослідної лабораторії морально-психологічного супроводження службово-бойової діяльності Національної гвардії України науково-дослідного центру службово-бойової діяльності Національної гвардії України Національної академії Національної гвардії України, підполковником Олександром Колесніченко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ