новини

Марія Бурмака запросила на творчу зустріч курсантів Академії Нацгвардії

09.09.2021 17:28

Народна артистка України Марія Бурмака представила у Харкові новий проект. Співачка записала 15 композицій на вірші класиків української поезії - від Шевченка до Стуса. На творчу зустріч були запрошені 50 курсантів Національної академії Національної гвардії України.

В Харківському національному університеті імені Василя Каразіна відбулась творча зустріч студентів із Народною артисткою України Марією Бурмакою. Співачка презентувала у рідному Харкові, в якому навчалась у школі та Каразінському університеті, новий проект - «Улюблені класики».

Вони любили і страждали, розчаровувались і мріяли, робили помилки і самі ж сміялись над ними. Їхні долі були драматичними, а поезія через століття продовжує хвилювати серця. Наші українські класики - це не рядки зі шкільних хрестоматій, це як наші друзі і сучасники, чиї вірші можна любити, знати напам‘ять. А головне - наспівувати.

Зі сцени Марія Бурмака разом із гітаристом Геннадієм Бондарем виконала музичні композиції на вірші класиків української поезії, серед них — «Мені однаково, чи буду...», «Ой крикнули сірії гуси...» Тараса Шевченка, «Осінь» Якова Щоголіва, «Каменярі» Івана Франка, «Вишеньки, черешеньки» Лесі Українки, «Троянди й виноград» Максима Рильського, «Пам’яті тридцяти» Павла Тичини, «Коли б ми плакати» Олександра Олеся, «Верни до мене, пам’яте моя» Василя Стуса та інші.

«Я давно мріяла зробити такий проект, - розповідає Марія Бурмака. – Це альбом з 15 сучасних пісень на вірші українських класиків. Поезія Олени Теліги, Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Стуса та інших авторів оживають у піснях. Це і є альтернативна форма подачі вивчення української класичної літератури. Я хочу достукатися до кожного серця, донести безцінний матеріал, який українські класики залишили нам у спадок».

«Улюблені класики» - масштабний проект, над яким працює команда професіоналів. Серед них такі музиканти, як Геннадій Бондар, Андрій Мороз, Олександр Лисенко, Кирило Бородін. Саундпродюсером проекту став Вадим Лисиця, студія FOXXSTUDIOS. Проект відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Марія проведе презентаційні зустрічі у шести містах України для студентів вищих навчальних закладів та викладачів. Але перша зустріч – у місті свого дитинства – Харкові, а серед запрошених співачкою на творчій вечір – 50 курсантів Національної академії Національної гвардії України.

Зазначимо, це не перше запрошення, яке гвардійці отримали від Народної артистки України. Навесні 2017 року в одному з найпрестижніших залів Харкова проходив її сольний концерт. Втім, Марія  приїхала на день раніше – спеціально ради того, щоб дати ще один концерт – для курсантів та строковиків Національної гвардії України. Зал Національної академії НГУ був вщент заповнений слухачами. Вечір став дійсно творчим, адже Марія Бурмака не лише співала, але й спілкувалась з гвардійцями, а вони, у свою чергу, ще неодноразово викликали її «на біс» та вишукувались у велику чергу за автографами. А наступного дня ще понад 200 строковиків, офіцерів та родин загиблих змогли відвідати сольний концерт Марії Бурмаки у Харківському державному академічному українському драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка.

«Я дуже гарно пам’ятаю ту зустріч, те, як родинно мене зустрічали. Саме тому, плануючи сьогоднішній творчій вечір у Харкові, я просто не могла не запросити гвардійців. І я вдячна майбутнім офіцерам Національної гвардії України не лише за те, що вони відгукнулись та прийшли, але й за те, що вони цікавляться мистецтвом, знають класику української поезії, відчувають зв’язок між історією та сьогоденням. Я знов побачила освічених молодих людей, які стануть основою мотивованої та сучасної української армії», - поділилась враженнями після зустрічі Народна артистка України Марія Бурмака.

Слід додати, що ця зустріч стала продовженням ще одного проекту, який народився саме у Харкові – Меморандумів про співпрацю у галузі культури та мистецтв між Східним ОТО НГУ, Національною академією НГУ та творчою та науковою інтелігенцією міста. Отже, партнер гвардійців – Харківський національний університет імені Василя Каразіна вкотре гостинно розкрив свої двері для курсантів.

«Ми дійсно та без перебільшень раді зустрічати в себе гвардійців, адже це прекрасна нагода для того, щоб наші студенти та курсанти поспілкувались, краще пізнали один одного, могли обмінятись думками, ідеями. І це працює! Таке спілкування переросло не лише у справжню дружбу, але й у нові проекти. Втім, про це ви дізнаєтесь у жовтні…», - додала інтриги ректор Харківського національного університету імені Каразіна, доктор юридичних наук, професор Тетяна Кагановська.

Навіть після завершення творчого вечору курсанти та студенти ще довго не відпускали Народну артистку України. А Марія Бурмака спілкувалась, цікавилась службою та навчанням молоді, підписувала фотографії та пообіцяла знов приїхати до Харкова – вже з концертом для строковиків та курсантів Національної гвардії України.

Курсант гуманітарного факультету Артур Доля вважає, що такий захід для гвардійців Академії дав їм можливість зануритись в красу української культури як в реальність. І це дорогого варте!

«Коли пролунали перші звуки гітари, то вони відразу викликали незвичайні відчуття у присутніх. Музичні композиції на вірші класиків української поезії у виконанні Марії Бурмаки були чарівними та дуже вразили. Після концерту у мене з’явилось бажання частіше відвідувати подібні концерти і розуміння того, чому кажуть, що вірші класиків української поезії вічні, - говорить курсант Артур Доля. – «Також після концерту я мав можливість взяти автограф у народної артистки України та зробити спільне фото. Мене вразила людяність та простота зірки української естради, те, як вона просто розповідала про своє дитинство, творчість та те, як вона спілкувалася із нами».

Відділ міжнародних звязків, інформації та комунікації НА НГУ