новини

Ментальне здоров’я як фундамент успішної служби

10.10.2024 11:20

Ментальне здоров'я — це стан психічного добробуту, який дозволяє людині справлятися зі стресом, реалізовувати здібності, навчатися, працювати та робити внесок у життя. Ментальне здоров'я є основним правом людини та невід'ємною частиною її загального фізичного стану.

 

Психологи Національної академії НГУ разом з курсантами-випускниками, які навчаються за спеціальністю 053 «Психологія» провели тренінги для  відновлення психологічного здоров’я військовослужбовців. Особливу увагу приділили гвардійцям, які зазнали поранень під час виконання службових, бойових та спеціальних завдань. Одним із важливих напрямків цієї роботи є проведення спеціалізованих заходів з використанням таких методів як арт-терапія, релаксаційні практики та групові брифінги.

«Арт-терапія дозволяє військовослужбовцям виразити та поділитися своїми емоціями та переживаннями через творчість, це є особливо ефективним для людей, які зазнали травматичного досвіду. Малювання допомагає пропрацювати внутрішні конфлікти та зняти емоційну напругу шляхом фокусування уваги на творчому процесі, що відволікає від тривожних думок і переживань. Водночас релаксаційні практики, такі як дихальні вправи та медитація, спрямовані на відновлення внутрішньої гармонії та зниження рівня стресу. Вони допомагають військовослужбовцям навчитися керувати своїми емоціями та тілом. Це важливо для подолання наслідків травматичних подій. Також були проведені групові брифінги, які створюють безпечний простір для спілкування та взаємопідтримки. Під час таких зустрічей військовослужбовці можуть поділитися своїм досвідом, почуттями та думками, а також отримати підтримку від однодумців. Це допомагає їм зрозуміти, що вони не самотні у своїх переживаннях» - розповів старший офіцер служби психологічного забезпечення, капітан Дмитро Мащенко.

Тренінги дозволили створити сприятливе середовище для ефективної роботи та показали, що психологічна підтримка є невід'ємною частиною покращення якості життя військовослужбовців після отримання травматичного досвіду.

 

Окрім цього, старший викладач кафедри психології та педагогіки підполковник Андрій Пащенко провів тренінг «Ментальне здоров'я – фундамент якісного виконання службових, бойових та спеціальних завдань» з курсантами третього року навчання гуманітарного факультету. Курсанти взяли активну участь та розповіли події з власного досвіду, а керівник заняття надав рекомендації щодо підтримання ментального здоровʼя.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ