новини

Молитва, вітальні слова капелана та святкова трапеза. Як у Академії Нацгвардії відзначили Великдень

02.05.2021 08:29

День Світлого Христового Воскресіння – одне з найдавніших та найбільш значимих християнських свят. А для мільйонів українців, Великдень – це ще й душевне родинне свято. На жаль, у зв’язку з карантинними обмеженнями, курсанти Академії не мають можливості поїхати додому, тому керівництво навчального закладу потурбувалося про організацію теплої святкової атмосфери для гвардійців. 

Із нагоди свята, курсантів та солдат строкової служби  Національної академії Національної гвардії України, перед святковим сніданком, привітав військовий капелан Отець Григорій. Він розповів гвардійцям про значення Воскресіння Христового та про традиції цього свята.

«Великдень є святом, яке об’єднує українців, адже однією із головних є заповідь: «Полюби ближнього свого як самого себе». Молоде покоління буде в майбутньому будувати та підіймати країну, тому багато що залежить від нас, - переконаний капелан Академії. - Якщо ми будемо вкладати зерно доброти та праведності в серця курсантів, то з часом те зерно зійде і дасть свої плоди».

Після слів привітання, отець Григорій окропив присутніх освяченою водою, а також освятив страви, паски та крашанки у їдальні. А меню цього року було напрочуд різноманітним. Курсанти та солдати-строковики мали можливість смакувати смачними стравами протягом сніданку, обіду та вечері. Відбивна з сиром, картопля запечена з прянощами під вершковим соусом, «м’ясне асорті», салати зі свіжими овочами, голубці зі сметаною, гуляш зі свинини зі спагеті, канапки з горбушею – далеко не повний перелік того, що було на святковому столі.

«У світлий день Великодня душа кожної людини наповнюється добротою та теплом. У цей день я згадую як відзначав це свято в дитинстві, - розповів курсант командно-штабного факультету Олександр Запара. - Я родом із Запорізької області, яка славиться багатьма великодніми традиціями, але головною є традиція зібратися всією родиною за щедрим святковим столом. Радий, що сьогодні ми з курсантами відчули себе однією родиною. Це свято об’єднало нас та наповнило щастям».

Відзначили Великдень і в навчальному центрі Академії Нацгвардії. Зараз там несуть службу курсанти гуманітарного факультету. Як і в Академії, перед святковим сніданком, до гвардійців із словами привітання звернувся військовий капелан Отець Григорій. Він окропив курсантів та офіцерів освяченою водою, а потім освятив страви, паски та крашанки у їдальні, де на всіх чекав щедрий стіл із різноманітними стравами на вибір.

Відтак, знаходячись далеко від рідних, курсанти мали можливість відчути домашню атмосферу, бо Світле Христове Воскресіння – особливий день, коли людина відчуває душевне тепло та любов у серці.  

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ