новини

Музика в ім’я добра, мужності та перемоги лунала у Харкові

25.10.2021 16:19

Саме так представники Ради молодих вчених Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, лауреати міжнародних конкурсів назвали програму, яку спеціально підготували для гвардійців в рамках Меморандуму про співпрацю у галузі культури та мистецтв.

Її першими слухачами стали курсанти, офіцери та строковики Національної академії Національної гвардії України.

«Сьогодні відбулася важлива подія: Меморандум про співпрацю в галузі культури та мистецтв між Харківським національним університетом мистецтв імені І.П. Котляревського та Національною академією Національної гвардії України почав утілюватися в життя. Упевнена, що попереду в нас багато спільних проєктів та творчих зустрічей і знаю, що культура – це та точка опори, що забезпечує єдність держави, її розвиток та розквіт», – зазначила  ректорка Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, заслужена діячка мистецтв України, кандидатка мистецтвознавства, професорка Наталія Говорухіна.

У створенні програми взяли участь лауреати міжнародних та національних конкурсів, представники Ради молодих вчених Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, талановиті представники творчої молоді – Ігор Седюк, Олег Копелюк, Дмитро Малий, Микита Бурцев, Владислав Петрик, Віталій Лашко, Станіслав Кучеренко, Лілія Лашко, Денис Кашуба, Яків Воскобойніков.

«Ми дуже давно очікували на цю зустріч, і хотіли подарувати хлопцям-строковикам, курсантам та офіцерам Національної гвардії України справжнє свято музичного мистецтва. Кожен з тих, хто сьогодні був у цій залі, – воїн, здатний із сучасною зброєю у руках захистити Харків та Україну. А наша зброя – музика, завдяки якій ми – митці – можемо подарувати гарний настрій військовим, підтримати їх у насиченій, буденній,  кропіткій роботі, яка направлена задля захисту нашої держави, дати можливість зануритись у світ справжнього, воістину високого академічного мистецтва, пізнати щось нове та відчути, що ми дуже їх цінуємо та поважаємо», - розповів голова Ради молодих вчених Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, доцент Олег Копелюк.

У програмі концертного вечора пролунали як шедеври світової музичної класики: твори Ф. Шопена, В. Моцарта, П. Чайковського, Дж. Россіні, Й. Брамса, так і музичні композиції українських композиторів – С. Борткевича, М. Скорика, О. Білаша, Ю. Рожавської, М. Стецюна.

Родзинкою в програмі концерту став твір «Вокаліз для скрипки та фортепіано (Романтичні алюзії)» талановитого молодого композитора ХНУМ імені І.П. Котляревського Дмитра Малого, який вважає, що така перша концертна програма обов’язково стане початком справжньої дружби між студентами, творчою та науковою молоддю Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського та гвардійцями.

«Дуже зацікавлена публіка! Відверто кажучи, я дещо вражений тим, що курсанти прийшли разом із своїми коханими дівчинами, офіцери – із дружинами. Це дуже по-сімейному. Гадаю, що попереду у нас буде багато цікавих музичних зустрічей як в нашому університеті, так і в академії НГУ, військових частинах, адже музика – це те, що нас пов’язує», – ділиться враженнями музикант.

Партію фортепіано багатьох камерно-вокальних та камерно-інструментальних номерів концертної програми виконував лауреат багатьох міжнародних конкурсів Ігор Седюк, який поділився і своїми враженнями:

«Особисто мені здається, що всі разом ми досягли поставленої мети – створили хлопцям святковий настрій, надали можливість відпочити від нелегкої служби, десь посміхнутись, а десь – замислитись над вічними життєвими цінностями, показали, що світ музики різноманітний, зворушливий та заворожуючий».

Дійсно, глядачами й слухачами цього вечора стали не лише курсанти, які беруть активну участь в організації дозвілля в Академії, але й понад 25 закоханих пар. І це, як пояснює заступник начальника Національної академії Національної гвардії України, полковник Олена Іванова, не випадковість.

«Керівництво Академії прийняло рішення дозволити курсантам при відвідуванні театрів, музеїв запрошувати своїх коханих. Так вони можуть провести час разом, поспілкуватись, пізнати щось нове, цікаве. Ми вдячні керівникам мистецьких установ Харкова, які підтримали нашу ідею та допомогли нам в її втіленні», - пояснює полковник Іванова.

Сподобалась ідея «мистецьких побачень» і коханим курсантів.

«Мені просто неймовірно сподобалося! Відвідав захід разом з дружиною. Ми в повному захваті від концерту!» - розповідає курсант командно-штабного факультету старший солдат Ростислав Лисенко. А його дружина – Маргарита  додає: «Я повністю підтримую свого чоловіка. Це одна з можливостей, яка, нажаль, випадає не дуже часто, щоб побачитися зі своїм чоловіком і провести час у такому чудовому місті і в неперевершеній атмосфері».

Що стосується строковиків, то для багатьох з них музичний вечір, підготовлений Радою молодих вчених Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, став першим, так би мовити, очним знайомством із класичною музикою.

«Я родом з Борисполя на Київщині, і за свої 20 років не мав змоги відвідати ось такі «живі» концерти класичної музики. А тут у Харкові – саме завдяки службі у Національній гвардії вже неодноразово і в музеях був, і на екскурсіях. Дуже радий, що настав час і для знайомства з класичною музикою, – розповідає військовослужбовець строкової служби Владислав М’якиш, - «Крім того, у нас строковики нарівні із курсантами мають право голосу й беруть участь в обговорені того, куди би хотіли піти у вільний від служби час, що відвідати – які музеї, театри, концерти. Тож, тепер дуже хочу потрапити, наприклад, у Харківський національний театр опери та балету, або у один із молодіжних театрів, яких у Харкові чимало. Просто хочу час строкової служби витрачати і для знайомства з мистецтвом».

Нагадаємо, 17 музеїв, художніх галерей, 15 театрів, Державний цирк та Харківська обласна філармонія заключили меморандум про співпрацю у галузі культури та мистецтв із Національною академією Національної гвардії України та Східним ОТО НГУ, завдяки чому понад 1500 курсантів та строковиків мають можливість регулярно щомісяця безоплатно відвідувати вистави, концерти та виставки.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ