новини

На факультеті логістики Академії відкрили меморіальну дошку Герою України Андрію Соколенку

23.11.2020 17:47

Сьогодні в Національній академії Національної гвардії України відкрили меморіальну дошку Герою України Андрію Соколенку.

Меморіальну дошку відкрили в приміщенні факультету логістики (прим. інженерно-технічний факультет було перетворено на факультет логістики). Участь у відкритті взяли представники керівництва Академії, офіцери та курсанти факультету. 

Полковник Андрій Соколенко був випускником інженерно-технічного факультету, згодом здобував у Академії оперативно-тактичний рівень підготовки. Він загинув під час виконання службово-бойових завдань у районі проведення антитерористичної операції. Всього 15 випускників Академії загинули під час виконання службово-бойових завдань у районі проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. Особовий склад навчального закладу постійно вшановує пам’ять загиблих військовослужбовців хвилиною мовчання та покладанням квітів до Стели Героїв під час пам’ятних заходів та шикувань.

«З початку збройного конфлікту на сході України п’ять військовослужбовців Національної гвардії України отримали звання Героя України посмертно. Полковник Андрій Соколенко один із них, - зазначив підполковник Віталій Шум. – Тож, ми вирішили відкрити своєрідний куточок пам’яті, який нагадував би кожному про подвиг військовослужбовця. Відкриття меморіальної дошки – важливий захід не тільки для факультету логістики, але й для всієї Академії».

Довідка:

Герой України полковник Андрій Апполінарійович Соколенко народився 31.08.1973 року в місті Запоріжжя. З 1990 по 1994 роки навчався у Харківському вищому військовому училищі Національної гвардії України. З 2004 по 2006 роки навчався у магістратурі Академії внутрішніх військ МВС України.

Службу розпочинав лейтенантом у Львові. З 2002 року проходив службу у 2-й окремій Галицькій бригаді ВВ МВС України. (в/ч 3002, м. Львів). З 2014 року ЗКВЧ з тилу – начальник тилу 2-ї окремої Галицької бригади. В зоні бойових дій відповідав за логістику.

17.05.2015 року загинув внаслідок підриву на фугасі автомобіля УАЗ, що рухався ґрунтовою дорогою до села Троїцьке, Попаснянського району, Луганської області.  У автомобілі, військові та волонтери розвозили гуманітарну допомогу на лінію розмежування. Це була четверта ротація в зону АТО полковника Соколенка.  

Указом Президента України  №206/2019 за виняткову особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі полковнику Андрію Соколенку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня(27.06.2015, посмертно, за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі), медаллю «За Військову службу України» (25.03.2015, за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України), відомчими нагородами: нагрудними знаками «За відзнаку в службі» І ступеня, «Мужність, честь, закон», медалями «За сумлінну службу» ІІ та ІІІ ступеня, «За бездоганну службу» ІІІ ступеня. 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ