новини

Національна академія НГУ розпочинає співпрацю із Університетом оборони Швеції

09.03.2024 08:51

В рамках розбудови міжнародних відносин відбувся візит делегації Королівства Швеції в Україну. Захід організовано в рамках започаткування співпраці Академії та Університету оборони Швеції.

На зустрічі від Національної гвардії України були присутні представники Головного управління, Академії, Київського інституту, Міжнародного центру підготовки підрозділів НГУ, Навчального центру імені Василя Вишиваного, територіальних об’єднань та бригад "Гвардії наступу". Від шведської делегації прибули представники офісу аташе з питань оборони Посольства Швеції в Україні, Університету оборони Швеції, корпорації SAAB Dynamics, Головного штабу ЗС Швеції.

Метою зустрічі було започаткування та подальша розбудова співпраці між Україною та збройними силами Швеції. Акцент у зустрічі був направлений на підписання Меморандуму про співробітництво у сфері освіти, досліджень та науки між Національною академією Національної гвардії України та Університетом оборони Швеції.

«Я впевнений, що наша співпраця буде плідною та принесе взаємовигідні результати для обох сторін. Від себе особисто запевняю, що Академія виконає всі взяті на себе домовленості підписаного Меморандуму. Допомогу, яку надає Королівство Швеції важко переоцінити. Сьогоднішній крок – це лише початок довгострокової та плідної роботи, на шляху якої  немає другорядних напрямків, – зазначає начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський. – Найголовніше для нас – це підготовка майбутніх офіцерів сьогодні та подальша підтримка підвищення їхньої кваліфікації, постійні зміни на вимогу часу, модернізація освітніх програм, впровадження бойового досвіду. Все це можливо лише за умови гнучкості, постійного оновлення та вивчення бойового досвіду в реальному часі. Завдяки такій співпраці, Академія стане ще на крок ближче до досягнення взаємосумісності із підрозділами держав-членів НАТО і також внесе свій вклад у загальне прагнення до наближення членства України в НАТО».

На зустрічі ставилися завдання щодо перспектив короткострокових, середньострокових та довгострокових спільних дій. У ході обговорення співробітництва між освітніми закладами сторони торкалися таких напрямків, як обмін досвідом між викладачами, розбудова нових напрямків співпраці в освіті та науці. Наприклад, як спільна побудова центрів імітаційного моделювання може вплинути на картину ведення бойових дій завтра. Обговорювалася співпраця у сфері мовної підготовки у аспекті УОШ – НА НГУ – НГУ, підготовки інструкторів та тренерів в інших тренінгових закладах збройних сил Швеції, які підзвітні Університету оборони і Міністерству оборони Швеції, у напрямках вогневої, тактичної, тактико-спеціальної підготовки та тактичної медицини та ін.

«Академія зв своїм науковим потенціалом стає своєрідним хабом для усієї НГУ. Ми будемо координаторами з вивчення досвіду, надання підтримки для всіх підрозділів як НГУ, так і Шведських партнерів у можливості прямого спілкування з підрозділами, які стануть найбільш цікавими для вивчення та такими, яким партнери забажають надати пряму, чи то матеріально-технічну, чи освітню або тренінгову допомогу, - коментує начальник відділу Євроатлантичної інтеграції Академії полковник Володимир Гончар. – Окремо обговорювались питання залучення офіцерів у роботу в об’єднаних штабах. У майбутньому Академія стане провідником для усієї НГУ у відборі, підготовці та направлені в роботу  в об’єднаних штабах для  спільних навчань та тренувань у Швеції та під її егідою в державах-членах НАТО».

Офіцер додає, що не менш важливим досягненням є домовленість у залученні Шведських компаній у розбудові спроможностей та потенціалу підрозділів НГУ. Академія може виступити осередком для них, який завдяки меморандуму надасть можливість співпрацювати та отримувати зворотній зв'язок з тими, хто отримує цю допомогу.

Зазначимо, що представники корпорації SAAB Dynamics запросили керівництво НГУ та  НА НГУ  відвідати їхні виробничі потужності у Швеції з виробництва озброєнь, які надаються Швецією. 

Одне з питань порядку денного делегації – вивчення проблемних питань застосування протитанкового озброєння наданого Швецією, який відбувся за координації Академії. Модератором семінару виступив відділ Євроатлантичної інтеграції Академії.

«Сьогоднішній захід був дуже корисним для нас, зауваження та побажання щодо вдосконалення наданих зразків озброєння, отриманих в ході зустрічі, будуть опрацьовані в найкоротший термін. І ми впевнені, що вони суттєво покращать їхні характеристики та будуть в подальшому допомагати наближувати перемогу України», – зазначив представник офісу аташе з питань оборони Посольства Швеції в Україні Пер Лагер.  

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ