новини

Науковці із світовим ім’ям запропонували співпрацю Національній гвардії України

10.06.2021 17:19

Представники Національної гвардії України відвідали Харківський міжобласний спеціалізований медико-генетичний центр рідкісних (орфанних) захворювань. Зустріч проходила за ініціативи члена-кореспондента Академії медичних наук України доктора медичних наук, професора Олени Гречаніної. Темою зустрічі стало обговорення залучення курсантів Національної академії Національної гвардії України для подальшої співпраці гвардійців із провідними лікарями Харкова. Також на зустріч були запрошені керівники провідних імунологічних та генетичних медичних установ.

Зазначимо, що орфанні захворювання — це рідкісні вроджені або набуті захворювання, які характеризуються тяжким, хронічним перебігом, зниженням якості та скороченням тривалості життя. Центр допомагає дітям та їх батькам боротися із захворюваннями та проходити реабілітацію.

У перебігу бесіди курсанти Академії Національної гвардії України показали фотографії та відеоролики, розповіли пані Олені, про те, як гвардійці вже протягом дванадцяти років надають шефську допомогу спеціалізованим дитячим будинкам.

«Регулярні зустрічі з малечею стали доброю традицією. Такі зустрічі не лише цікаві для нас, але й корисні, як для майбутніх офіцерів НГУ, так і для майбутніх батьків. Але особливою метою таких заходів є спілкування, якого дітям, позбавлених сім'ї, так не вистачає», - розповіла курсантка гуманітарного факультету Тетяна Кульчій. В Академії існує 5 факультетів. Кожний з них взяв під шефство дитячий будинок.

«Ми робимо все що можемо: поспілкуватись, допомогти у господарчому аспекті, привезти смаколики та подарунки, створити маленьке свято. Відвідування, зазвичай, включає в себе різноманітні ігри, конкурси та бесіди з дітьми» -, додає курсант Академії НГУ Владислав Рімша.

Комунікація між гвардійцями та Оленою Гречаніною була присвячена ще й обговоренню шляхів соціальної адаптації та підтримки суспільством дітей з рідкісними захворюваннями зокрема з аутизмом.  

«Я вважаю, що добрі справи, які роблять для дітей офіцери та курсанти, гідні поваги. Тому, будувати плани на майбутню співпрацю, ще приємніше. Бо я точно, знаю, що зустріч не закінчиться лише на балачках, а набуде вигляду справ і реальних дій військових для підтримки дітей з орфанними захворюваннями», - підкреслила один з найвпливовіших лікарів генетиків світу, доктор медичних наук, професор Олена Гречаніна.

Закріпили зустріч гвардійці символічним презентом – вимпелом з атрибутикою навчального закладу. На зустрічі також був присутній начальник служби стратегічних комунікацій ГУ НГУ полковник Вадим Голуб.

«Зі своєї сторони офіцери зроблять усе можливе для того, щоб спільними зусиллями разом з лікарями позитивно впливати на процес реабілітації дітей з особливими потребами. Адже, гвардійці захисники, а захисники - це і допомога дітям. Саме на це ми звертаємо пильну увагу в роботі з особовим складом», - зазначила заступник начальника Академії НГУ полковник Олена Іванова.

«Я вважаю, що запрошення наших військовослужбовців до співпраці зі сторони провідних лікарів країни свідчить про високу довіру до Національної гвардії України і є гарним напрямом військово-цивільного співробітництва», - підкреслив начальник служби стратегічних комунікацій ГУ НГУ полковник Вадим Голуб.

Також під час зустрічі була досягнена домовленість про консультації та огляд фахівцями Харківського міжобласного спеціалізованого медико-генетичного центру рідкісних (орфанних) захворювань дітей офіцерів та курсантів Академії та Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ. Реалізацію кроків співпраці сторони розпочнуть у вересні місяці. Також, на початку нового навчального року пані Олена проведе низку лекцій для курсантів щодо здорового способу життя, планування сім’ї та профілактики орфанних захворювань.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ