новини

Наукове життя в Академії Нацгвардії. Правдива статистика сьогодення

15.05.2021 08:00

Щорічно, у третю суботу травня,  починаючи з 1997 року,  відзначається День науки в Україні.  За більше ніж 20 років, у науковому житті нашої держави відбулося багато змін. І, щоб та не говорили про реальний стан справ, наукове життя розвивається завдяки інтелектуалам, відданим своїй справі, завдяки мотивації до розвитку та вірі в досягнення людського розуму. Яким є стан наукових справ у Національній академії Національної гвардії України на сьогодні? Для відповіді на це запитання ми поспілкувалися із представниками науково-організаційного відділу, відділу докторнатури та ад’юнктури Академії, а також науково-дослідного центру Національної гвардії України. Відтак, пропонуємо вашій увазі матеріал, який хоч і насичений статистикою, але відображає реальний стан наукових справ у нашому навчальному закладі.

 

Якщо взяти до уваги проміжок часу в 20 років, то у 2000-му році, в Академії було до 10 кандидатів наук і жодного доктора наук. Сьогодні в Академії Нацгвардії нараховується 181 кандидат наук і 32 доктори наук. Серед них 50 жінок-науковиць.

У нашому навчальному закладі офіцери мають можливість закінчити ад’юнктуру і докторнатуру, а відтак, здійснювати підготовку своїх наукових здобутків та представляти їх до захисту в навчальному закладі. Із 2006 року на постійній основі розпочала роботу Спеціалізована рада по захисту кандидатських дисертацій, з того часу було захищено 109 кандидатських дисертацій. А також, сьогодні в Академії здобувають освіту 16 ад’юнктів. Крім цього, у 2013 році в Академії працює Спеціалізована рада по захисту докторських дисертацій, відтак, захищено 13 докторських дисертацій. 

У Академії Нацгвардії налагоджена співпраця із 40 науковими установами з яких 4 - міжнародні.

Починаючи з 2020 року, науковці Академії взяли участь у 38 всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях.

За цей же період у наукових конкурсах було представлено 54 наукових роботи курсантів. При цьому, 9 робіт посіли призові місця у всеукраїнських наукових конкурсах і 1-у міжнародному.

Також, у стінах Академії знаходиться науково-дослідний центр службово-бойової діяльності. Цей науковий осередок було створено на базі навчального закладу за рішенням Міністра внутрішніх справ у 2006 році. До складу центру на сьогоднішній день входять такі структурні підрозділи як науково-дослідна лабораторія службово-бойового застосування НГУ, лабораторія забезпечення службово-бойової діяльності, лабораторія морально-психологічного супроводження службово-бойової діяльності, лабораторія нових видів озброєння, науково-дослідна лабораторія будівництва та оперативного застосування НГУ, а також науково-дослідний сектор правового забезпечення службово-бойової діяльності. У науково-дослідному центрі на постійній основі працюють 38 науково-педагогічних працівників, 14 кандидатів наук (докторів філософії) та 9  докторів наук. З 2010 року очолює центр доктор психологічних наук, професор, полковник Ігор Приходько.

Науковці науково-дослідного центру НГУ працюють у прикладному напрямі, а це сприяє не тільки розвитку науки, але й практичній реалізації здобутків у службово-бойовій діяльності, зокрема, при розробленні нормативно-правових документів, які регламентують діяльність військовослужбовців Національної гвардії України в структурі Міністерства внутрішніх справ.

Загалом, беручи діяльність всіх науковців Академії Нацгвардії, вона включає у себе виконання робіт різного виду. Невід’ємним є й написання монографій за результатами наукових досліджень, а також написання наукових статей як у фахових виданнях України, так й іноземних виданнях. Особливо актуальним на сьогодні є написання наукових статей, які індексуються у науково-метричних базах «Scopus» та «Web of Science».

 

Вітаємо всіх науковців Академії Нацгвардії з професійним святом! Кожен із вас є силою, яка творить наукове сьогодення нашої країни. Бажаємо подальшого наукового розвитку, світлих ідей, міцного здоров’я та життєвого щастя!

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ