новини

Офіцер операції UNIFIER ділиться досвідом щодо процесу управління військами

16.09.2021 17:12

Протягом тижня офіцер з розробки навчальних програм для офіцерського складу капітан Гектор Макдональд проводив заняття із науково-педагогічними працівниками кафедри тактики.

Тематика занять присвячена процесу прийняття рішення, а саме управління військами за стандартами НАТО.

«Під час проведення занять ми приділяємо увагу процесу прийняття рішення (TLP), адже як у Збройних силах Канади, так і в Національній гвардії України приймають та віддають накази особовому складу. Підготовка викладачів згідно з навчальним курсом TLP – це частина навичок і вмінь, необхідних для ефективної роботи в рамках співпраці з країнами НАТО», - наголосив офіцер з розробки навчальних програм для офіцерського складу капітан Гектор Макдональд.

Викладачі кафедри тактики працювали на картах та заповнювали формалізовані документи щодо попередніх бойових розпоряджень і наказів за стандартами НАТО. Канадський військовослужбовець детально розповів послідовність та зміст роботи командира взводу та роти з підготовки заходів щодо організації наступу під час захоплення (знищення) об’єкта в тилу противника, відповідно до процедури прийняття рішення. Офіцери кафедри тактики отримували бойове розпорядження, аналізували його, розробляли варіанти дій, а потім складали бойовий наказ із урахуванням усіх обставин, які могли вплинути на виконання завдання.

«В країнах НАТО процес прийняття рішення відбувається більш детально. І з’являються додаткові пункти, а саме ризики, за допомогою яких командир приймає остаточне рішення на виконання бойового завдання у деталях. Так, у минулому році були імплементовані деякі теми до робочих програм навчальних дисциплін за стандартами НАТО. А вже в цьому році курсантам всіх факультетів викладають матеріал за методикою процесу управління військами за стандартами НАТО. На гуманітарному факультеті та факультеті логістики вище зазначений процес розглядують на рівні командира відділення та командира взводу. На командно-штабному – від командира відділення до командира батальйону», - розповів начальник кафедри тактики полковник Євген Башкатов.

На занятті також обговорювали питання тактики дій, пересування, орієнтування на місцевості, облаштування тимчасових бойових позицій, засідок, секретів, правильного маскування тощо. Всі ці питання дуже важливі під час ведення бойових дій. Представник Канади багато уваги приділяв деталям, які в бою бувають вирішальними.

«Вже сьогодні ми отримали нову та актуальну інформацію щодо процесу прийняття рішення з урахуванням особливостей за стандартами НАТО. Все, що дізнався, буду викладати курсантам Академії», - прокоментував доцент кафедри тактики підполковник Валерій Власюк.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ