новини

Офіцери Академії Нацгвардії взяли участь у масштабних навчаннях «Гвардія-2020»

17.07.2020 14:01

 

Спільну підготовку сил оборони було проведено під керівництвом Генерального штабу Збройних сил України із залученням органів управління Національної гвардії України, Збройних сил та Державної прикордонної служби України.

Навчання такого плану проводилися на території України вперше. На навчаннях були представлені іноземні партнери України з НАТО, зокрема, група радників з питань доктрини та освіти (DEAG) Міністерства оборони США та представники Об`єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (UNIFIER). Основним завданням під час навчань було відпрацювання управління об`єднаним угрупуванням військ у ході ведення дій під час відсічі збройної агресії.

Від Національної академії Національної гвардії України взяли участь дев`ять осіб, серед яких сім військовослужбовців та двоє цивільних із числа науково-викладацького складу. Офіцери Академії для виконання завдань були розподілені до різних військових підрозділів.

Доцент кафедри бойового та логістичного забезпечення підполковник Вадим Мудрик виконував завдання щодо ведення стабілізаційних та оборонних дій на визначеному районі.

Під час навчань гвардійці відпрацювали питання щодо ведення стабілізаційних дій, взяття під охорону та оборону важливих державних об`єктів, об`єктів інфраструктури. Крім того, відпрацювали питання щодо ведення оборонних дій на державному кордоні спільно з Державною прикордонною службою України.

«Безпосередньо я був спостерігачем на навчаннях, а також надавав допомогу щодо організації технічного забезпечення в ході проведення стабілізаційних та оборонних дій, - зазначив Вадим Мудрик. -  Такі навчання є ефективними для силових структур України. За час їх проведення вдалося отримати дуже важливий практичний досвід. Цей досвід впроваджуватиму в навчальний процес для підготовки майбутніх офіцерів оперативно-тактичного рівня».

Доцент кафедри тактики, кандидат педагогічних наук підполковник Євген Яковенко проходив навчання в батальйонно-тактичній групі бригади швидкого реагування Нацгвардії, яка виконувала дії щодо ведення оборони.

«Для протидії противнику було застосовано артилерію, протиповітряну оборону, танковий підрозділ та авіацію. Остання залучалася до дій щодо підтримання та прикриття оборони батальйонно-тактичної групи, - прокоментував Євген Яковенко. - Під час навчань також був розгорнутий командний пункт батальйонно-тактичної групи, де відпрацьовувалися дії цієї групи в оборонному бою та під час зміни обстановки. Участю в навчаннях задоволений, а отриманий досвід планую застосовувати на заняттях із загальної тактики і тактики з курсантами».

Керівники Збройних сил України визначили високий рівень підготовки, зокрема, організованість особового складу та оснащення військовослужбовців Національної гвардії України. Гвардійці ж сподіваються, що навчання будуть проходити й у наступному році.

 

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ