новини

Офіцери Академії відвідали Центр-музей Антона Макаренка

24.09.2021 15:12

У рамках Дня професійної підготовки офіцерів структур по роботі з особовим складом Національної академії Національної гвардії України, гвардійці, на чолі з заступницею начальника Академії по роботі з особовим складом полковником Оленою Івановою, відвідали Центр-музей Антона Макаренка.

Музей знаходиться при колишній виховній колонії для неповнолітніх імені А. С. Макаренка у селищі Подвірки Дергачівського району Харківської області. Заклад був відкритий до 100-річчя з дня народження видатного педагога, 13 березня 1988 року, коли під егідою ЮНЕСКО педагогічна громадськість всього світу відзначала цю подію.

Екскурсовод Центру-музею А. С. Макаренка розповіла офіцерам про історію створення виховної колонії, у приміщенні якої зараз знаходиться музей, діяльність видатного педагога Антона Макаренка, зауваживши цікаві факти із життя колишніх вихованців колонії. Також співробітник музею поділилася інформацією про роки занепаду закладу та його реконструкцію восени 2012 року, яка супроводжувалася реставрацією експонатів та поповненням музейного фонду.  

Ще одна особливість музею – зал, який розкриває історію пенітенціарної служби Харківської області. Його відкрили шість років тому. У залі можна побачити рідкісні експонати, наприклад, наручники 18-го століття, які були знайдені при будівництві нинішньої Холодногірської виправної колонії.

«Дуже радий, що разом із моїми колегами у рамках Дня професійної підготовки офіцерів структур по роботі з особовим складом Академії відвідав центр-музей Антона Макаренка. Тут зібрані експонати, які розповідають про життя та діяльність педагога-новатора, який надав нове життя колишнім безпритульним та тим, хто перетнули межу закону. Особисто мене найбільше вразив портрет Антона Макаренка, який виконав його колишній учень, а також фотоапарат «ФЕД». Цікаво, що завод, на якому його виробляли, будували вихованці Макаренка, - поділився враженнями заступник начальника гуманітарного факультету по роботі з особовим складом підполковник Олександр Загребельний. – Вважаю, що Центр-музей Антона Макаренка, без перебільшення, може претендувати на звання однієї з перлин музейного світу Харківщини». 

За словами офіцерів по роботі з особовим складом, планується, що в майбутньому Центр-музей Антона Макаренка відвідають і курсанти Академії Національної гвардії України. 

Наприкінці екскурсії, заступниця начальника Академії по роботі з особовим складом полковник Олена Іванова вручила подяку колективу Центру-музею за сприяння у передачі історичних аспектів виховання молоді та підвищення педагогічної компетентності офіцерів структур по роботі з особовим складом.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ