новини

Оркестр Академії та студенти Університету мистецтв подарували харків’янам різдвяний флешмоб

25.12.2021 10:36

 

85 музикантів та виконавців понад місяць готувалися задля того, щоб створити харків’янам святковий настрій.

17 година вечора. У гомін найбільшого та найсучаснішого у місті торгово-розважального центру майже вриваються звуки Стрілецького маршу, а біля центральної ялинки з’являються музиканти у військовій формі. Покупці та відвідувачі чисельних кафе на 5 поверхах торгівельного центру достають мобільні телефони – мабуть ви вже бачили ці відео у соціальних мережах.

Лунає мелодія, яку знають в усьому світі. Мелодія, яку у багатьох країнах вважать своєю та невід’ємною ознакою Різдва – «Carol of Bells», або «Щедрик» - всесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича.

А де ж хор? Глядачі здивовано озираються по сторонах, аж тут – саме глядачі починають поспівувати військовим оркестрантам: «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка …».

Доречи, цього року «Щедрику» виповнилося 105 років. Як зазначив керівник військового оркестру Національної академії Національної гвардії України, майор Андрій Чебанов, уперше «Щедрик» виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор Микола Леонтович працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі Миколи Лисенка та очолив щойно створений державний оркестр.

«Тож, репертуар, який ми обрали для цього флешмобу, був однозначним: військовий марш, адже ми представники Національної гвардії України, «Щедрик», адже сьогодні Різдво та попурі «Українські візерунки», адже ми – українці!», - розповідає Андрій Чебанов.

Як наголошує керівник військового оркестру задля реалізації ідеї військові відразу звернулись по допомогу до керівництва та студентів Харківського національного університету мистецтв ім. Котляревського, з яким гвардійців пов’язує вже справжня дружба.

«Дійсно, з початку літа ми вже встигли спільно реалізувати декілька проектів, підписали з гвардійцями Меморандум про співпрацю в галузі культури та мистецтв, ще над декількома проектами працюємо зараз, – розповідає ректор Університету, заслужений діяч мистецтв України, професор Наталія Говорухіна. – Тому із радістю відгукнулися на пропозицію спільного виконання «Щедрика» Леонтовича, мелодія якого є всесвітньовідомим символом Різдва».

Місяць репетицій на базі Національного університету мистецтв – музикантам та виконавцям требо було «притертись» один до одного.

«Нашому хору завжди цікава подібна співпраця, особливо у таких незвичних форматах як флешмоб – виконувати найбільш пізнавану у світі Різдвяну мелодію у незвичному аранжуванні для хору та військового оркестру, дарувати святковий настрій людям», - ділиться враженнями від співпраці з гвардійцями диригент студентського хору ХНУМ імені І.П. Котляревського Олексій Фартушко.

Ще одним партнером гвардійців у втіленні проекту став торгово-розважальний комплекс «Нікольский».

«Коли до нас звернулись представники Національної гвардії України, ми спочатку здивувались. І навіть не пропозиції, а тому, що проект вже був пошагово розписаний: що, де, коли, як, для чого – організація вражала!, – розповідає менеджер з маркетингу ТРЦ Нікольский Даміра Шпильова. - Безумовно, ми з радістю погодились співпрацювати! По-перше, цікавий проект. По-друге, цей проект ще присвячений 30-річчю самої Національної академії Нацгардії. По-третє, це просто чудово, що військові за підтримки творчої молоді та бізнесу мають можливість показати не лише те, які вони мужні та безстрашні, але й які вони творчі. Але головне, що вплинуло на наше рішення – це знак вдячності гвардійцям за їх службу та за мирний Харків!»

За телевізійну версію флешмобу взявся один з кращих телевізійних режисерів України, постійний тренер зборів прес-офіцерів НГУ Лев Кокшаров. На допомогу митцю прийшли прес-офіцери та творчі курсанти Академії. Задача стояла нелегка – зйомки шістьма камерами. І знову репетиції - тепер вже з 8 до 10 годин ранку – поки у торгівельному центрі не відкрились двері для відвідувачів.

«Люди в погонах забезпечують безпеку мого життя та моїх близьких, тому залишатися в стороні я не вважаю доречним. На заході головна увага зосереджена на військових та музикантах. Я роблю все можливе, щоб допомагати військовим, намагаюся робити їх роботу більш ефективною», - зазначив Лев Кокшаров.

Тож, як все відбувалось всього  декілька годин тому? Про це у нашому відео.

А від себе добавимо, що досвід співпраці гвардійців, студентів Харківського національного університету мистецтв та ТРК «Нікольский» був настільки цікавим та творчим, що учасники проекту вже придумали новий. Але про це згодом. А поки що – чарівна музика, посмішки та святковий настрій! З Різдвом, харків’яни!

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ