новини

Практична стрільба як напрямок розвитку майбутніх офіцерів

23.05.2024 15:40

Унікальність практичної стрільби полягає в тому, що умови змагань з цього виду спорту якомога правдиво відтворюють умови реального застосування вогнепальної зброї.

На відміну від традиційних стрілецьких дисциплін, практична стрільба будується на принципі балансу трьох елементів: точності, потужності та швидкості. Інакше кажучи, стрілець повинен вміти не тільки потрапляти в ціль, але і робити це якомога швидше.

Команда курсантів Національної академії Національної гвардії України два роки поспіль посідає призові місця на міжвідомчому чемпіонаті серед вищих військових навчальних закладів освіти України з практичної стрільби.

 

Тренуються курсанти два рази на тиждень або у навчальному тирі або на спеціальному полігоні. Основна навчальна зброя на якій хлопці та дівчата відпрацьовують навички це вінтовки - «Heckler&Koch-HK416 та HK&417» і пістолети-«Glock-17».

 

«Під час занять ми тренуємо базові навички володіння зброєю такі як правильний хват, положення тіла для прицілювання, скидання та заміна магазину, ефективне ураження цілі. Після напрацювання базових навичок ми переходимо до тренування окремих навичок стрільби, де всі отриманні знання потрібно застосовувати швидко та автоматично. Для мене, як для тренера, важливо бачити розвиток спортсмена його мотивацію та бажання вчитися, бо коли в них горять очі все значно ліпше виходить», - розповідає інструктор з фізичної підготовки центра підвищення кваліфікації головний сержант Микола Філатов.  

 

Варто додати, що нині практична стрільба поширена по всьому світі й набуває усе більшу популярність як спортивне захоплення, що збирає на змагання сотні й тисячі спортсменів, а також як прикладна дисципліна у спеціальних підрозділах багатьох країн NATO. Зараз команда курсантів Академії з практичної стрільби складається з 11 спортсменів, один з них курсант гуманітарного факультету Роман Черкашин. На чемпіонаті, який проходив у квітні цього року хлопець посів перше місце в особистій першості в двох вправах.

 

«Я захоплююсь практичною стрільбою, тому що вона розвиває спритність. Вже під час складання гейм-плану* треба швидко приймати рішення - як точніше і швидше обробити мішені. Завдяки постійному вирішенню задач, я напрацьовую критичне мислення. Мені хочеться, максимально ефективно користуватися періодом навчання в Академії, тому я вирішив ходити на тренування. Секунди коли дістаєш зброю з кобури забуваєш про все, потім зводиш мушку і цілик, постріл… і все завмирає. Вдячний нашим захисникам, що маю час покращувати свої знання», - ділиться враженнями Роман.

 

Особливістю зброї для практичної стрільби є те, що вона майже ідентично повторює вагу та розмір вогнепального оригіналу. Що максимально наближує спортсмена до реальної роботи зі зброєю у бойових умовах.

 

«Практична стрільба, сформувалася як прикладна дисципліна, яка забезпечує високоефективну підготовку військових і співробітників силових структур, особливо підрозділів спеціального призначення. Саме практична стрільба гарно тренує навички ведення вогню у ближньому бою. В умовах де військовому потрібно швидко реагувати перемагає той, хто першим дістав зброю й зробив прицільний постріл.

 

Ближній бій особливий тим, що  має: малу відстань стрільби, інтенсивне психологічне навантаження, швидкість виконання першого пострілу, готовність військового до застосування зброї на ураження, необхідність поєднання стрільби з тактикою дій, відсутність часу на прицілювання, ведення без прицільної та швидкісної стрільби. Саме спортивне тренування з практичної стрільби приносить неабияку користь у набутті навичок в реальному ближньому бою. Що може знадобитися у подальшій службі майбутнім офіцерам», - зазначив начальник кафедри фізичної підготовки та спорту полковник Артем Турчинов.

 

Гвардійці Національної академії Національної гвардії України висловлюють подяку Харківському благодійному обласному фонду «Даруй Добро», та координатору Анатолію Русецькому, за допомогу у закупівлі навчальної зброї, яка буде використовуватися для відпрацювання навичок курсантів з практичної стрільби.

 

Дякуємо вам за те, що не залишаєтесь осторонь, та робите вклад у спільну мету – перемогу над ворогом.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ


*Гейм-план – сценарій завдання, яке потрібно виконати спортсмену на змаганні.