новини

Практичні польоти: викладачі вдосконалюють навички управління безпілотниками

09.10.2024 08:57

Викладачі кафедри безпілотних систем та радіоелектронної боротьби Національної академії НГУ вдосконалювали майстерність практичного управління безпілотними літальними апаратами (БпЛА).

 

Гвардійці відпрацьовували елементи керування безпілотними авіаційними комплексами «Вальк-1 Галка» та «Sirko». Обидва комплекси — українського виробництва.

 

«Sirko» — це тактичний розвідувальний БпЛА літакового типу з нерухомим крилом. Він забезпечує тактичний радіус дії до 30 км. Має розмах крил 93 см і вважається надлегким, адже важить лише 1,37 кг. Заряду акумулятора вистачає щоб подолати відстань до 130-140 км на висоті до 1 км. У повітрі цей БпЛА може перебувати до двох годин.

 

«Валк-1 Галка» — безпілотний авіаційний комплекс військового призначення, що використовується для моніторингу, повітряної розвідки, відеоспостереження та коригування артилерійського вогню вдень і вночі. «Вальк-1» має шифрований цифровий телеметрійний зв'язок дальнього радіуса дії, а також аналогову онлайн-трансляцію відео для всіх типів корисного навантаження як додаткову опцію. Розмах крил становить 160 см, час польоту — 120 хвилин, злітна вага — 3,5 кг, радіогоризонт — 35 км.

 

«Під час тренувальних польотів наші викладачі-пілоти вдосконалюють свої практичні навички керування різними засобами, що дозволить їм ефективніше проводити заняття зі здобувачами вищої освіти. Одним із пріоритетних напрямків навчання в Академії є підготовка з управління безпілотними авіаційними комплексами (БпАК). Сьогодні ці системи є не лише потужним інструментом для розвідки, але й важливим засобом для збереження життів військових та підвищення ефективності ураження противника. Безпілотники — це один із найперспективніших напрямків розвитку озброєння, й Академія активно впроваджує його в освітній процес», — зазначив начальник кафедри безпілотних систем та радіоелектронної боротьби підполковник Андрій Петік.

 

Крім того, гвардійці кафедри тренувалися в управлінні FPV-дронами та дроном «Matrice 30T», який активно використовується підрозділами БпЛА в бойових умовах для розвідки та коригування артилерійського вогню. Цей дрон оснащений комбінованим 200-кратним зумом, тепловізором і лазерним далекоміром, що робить його надзвичайно ефективним у складних операціях.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ