новини

Представник історичного музею ознайомив гвардійців Академії з історією харківського футболу

02.07.2021 16:23

Коли в Харкові відбувся перший матч? Яке відношення до цього мають англійці? А хто першим розписався на пам’ятнику футбольному м’ячу? Про це та багато іншого курсантам та абітурієнтам з військ детально розповів науковий співробітник Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова – Олексій Куртов.

У своїй лекції про історію виникнення футболу в місті Харків, дослідник детально розповів про періоди розвитку футболу в місті, зосередивши увагу присутніх на 1907-1908 роках – роки виникнення футболу. А започаткував футбол, як не дивно, власник одного з місцевих заводів, британець Джон Гіллеспі.

Олексій Куртов, який вже протягом 40 років досліджує історію харківського футболу, акцентував увагу на основних та найбільш цікавих датах. Наприклад, чемпіонство першої команди «Штурм» у 1915 році та 1924-му. А вже у 1988 році здобуття командою «Металіст» такого довгоочікуваного Кубку. 

Потім мова зайшла про харківський футбол у період незалежної України. Згадали про славнозвісну команду «Металіст», яка радувала перемогами харків’ян протягом 2005-2013 років. А також таких особистостей як Олександр Ярославський, Євген Красніков, Мирон Маркевич та Олег Блохін. Останній, був присутній на відкритті пам’ятника м’ячу в 2001 році та першим із зірок українського футболу поставив заповітний автограф.

«Під час лекції я намагався донести до уваги курсантів все багатство подій, якими був наповнений футбольний світ Харкова за більше ніж сто років розвитку. Це цікава історія від створення першої команди до сьогодення «Металіста 1925», який перебуває у Вищій лізі та «Металіста» з Першої ліги, - прокоментував Олексій Куртов. – Я недаремно обрав саме цю тему для гвардійців, адже вважаю, що вони повинні бути різносторонньо розвинутими та дізнатися більше про цікаві факти міста в якому навчаються чи будуть навчатися. Хоча мене вперше запросили до Академії, але під час своєї розповіді я побачив живий інтерес в очах хлопців та дівчат. Думаю, їм все сподобалося і вони винесли для себе багато цікавої та корисної інформації».

На лекції були присутні курсанти гуманітарного факультету, факультету логістики та абітурієнти з військ. Серед них і курсант другого року навчання факультету логістики сержант Ігор Гриненко.

«Я з дитинства захоплююся футболом. Хоча вже другий рік поспіль навчаюся в Харкові, але завжди згадую період своєї гри в шкільній команді рідного міста, - розповів сержант Ігор Гриненко. – Під час лекції я детально ознайомився із історією футболу Харкова – міста в якому навчаюся і яке вже встиг полюбити. Дякую представнику історичного музею Харкова за цікаву розповідь а також за час, проведений із користю». 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ