новини

Представники Академії Нацгвардії долучилися до розробки ґендерних навчальних програм

06.09.2021 16:43

У Харкові розпочалася Міжнародна конференція з розробки ґендерних навчальних програм. Подібний захід проводиться в Україні вперше, за участі представників Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади, у співпраці зі Збройними силами, Національною гвардією України та НАТО.

На конференцію запрошені ґендерні радники та співробітники з підготовки кадрів університетів МВС України, Академій, установ та навчальних центрів, щоб надати їм можливість особисто взяти участь та попрацювати з офіцерами з підготовки кадрів Збройних сил Канади.

Головною метою конференції є допомога та навчання радників з питань ґендерної політики задля впровадження ґендерних питань у навчальну програму.

Демонструючи важливість ґендерної обізнаності у військових та миротворчих операціях, на відкриття конференції спеціально приїхали заступник командувача особовим складом Збройних Сил Канади генерал-майор Ліза Бургон, яка є одночасно Послом Програми «Жінки, мир та безпека», і командирка операції UNIFIER підполковник Мелані Лейк.

«Ми раді продовжувати нашу міцну дружбу та співпрацю із силами забезпечення безпеки України. Мета, яку ми прагнемо досягти протягом наступного року - це розробка загальної ґендерної програми, яка буде готова для впровадження до вересня 2022 року, і буде використовуватися всіма навчальними закладами та навчальними центрами. У цьому ми бачимо чудову нагоду щодо надання допомоги у рамках Національного Плану Дій, - зазначила генерал-майор Ліза Бургон. - Більше того, конференція показує прихильність Канади підтримувати суверенітет України та стійку повагу між нашими двома державами».

Національну гвардію України на конференції представляла заступниця начальника Академії по роботі з особовим складом полковник Олена Іванова та заступник начальника відділу євроатлантичної інтеграції (координатор з ґендерних питань) підполковник Руслан Мусевич. 

У рамках своєї доповіді полковник Олена Іванова акцентувала увагу на низці досягнень Національної гвардії України в контексті розподілу ґендерного компоненту в службовій діяльності. Рівень досягнень у ґендерному плані, за словами офіцера, стоїть на першому місці. Значну роль, у даному випадку, відіграє робота радника з ґендерних питань підполковника Руслана Мусевича. Беручи до уваги освітній процес у Національній академії Національної гвардії України, полковник прокоментувала розподіл ґендерного компоненту в навчальних програмах. Ключовими стали й принципи ґендерної рівності, які, на переконання Олени Іванової, не мають відмінностей між дівчатами та хлопцями. Офіцер розповіла про навчальну поїздку до Північного центру з ґендерних питань у військових операціях Королівства Швеція, а також про менторський проєкт #ТІЩОЗМОГЛИ. Важливою під час виступу була й інформація щодо висвітлення плану основних заходів щодо впровадження ґендерної рівності за всіма напрямками діяльності Академії на 2019-2020 навчальний рік.

«Останнім часом питанню ґендерної рівності в Україні, в тому числі в Національній гвардії України, приділяється багато уваги завдяки взаємодії зі Збройними Силами Канади, «ООН Жінки» та Програмою «Жінки, мир та безпека». Так, дотримання принципів рівних прав та можливостей жінок і чоловіків є основним підходом під час підготовки проектів нормативно-правових актів, розробником яких є Головне управління Національної гвардії України, - наголосила полковник Олена Іванова. – Важливим є впровадження системи моніторингу, оцінки та звітності щодо впливу ґендерної інтеграції на ефективність діяльності Національної гвардії України на період до 2021 року, який є гармонізованим планом дій, що базується на кращих світових практиках та вимогах нормативно-правових актів».  

За підсумками першого дня, учасники у своїх відгуках зазначили про важливість конференції. Доповідь заступниці начальника Академії по роботі з особовим складом полковника Олени Іванової викликала жвавий інтерес та дискусію у присутніх, оскільки вона єдина зі спікерів повною мірою донесла досвід впровадження ґендерного компоненту в Національній гвардії України.

Конференція триватиме протягом п’яти днів. Перед закриттям планується провести підсумки всієї роботи.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ