новини

Представники Академії взяли участь у відкритті Центру ветеранського розвитку

20.07.2023 09:11

На базі Вінницького Національного технічного університету відкрили другий в Україні Центр ветеранського розвитку.

Центр ветеранського розвитку забезпечуватиме створення сприятливих умов для реінтеграції ветеранів та членів їхніх сімей у суспільне життя за допомогою розвитку професійних навичок, перекваліфікації, сприяння зайнятості ветеранів та підготовки майбутніх помічників ветеранів.

Це пілотний проєкт Міністерства у справах ветеранів України. Активну участь у роботі беруть закордонні партнери, зокрема, представники міжнародних благодійних організацій.

Міністерство у справах ветеранів України планує створити центри ветеранського розвитку в кожному регіоні України. Наразі стартувало два пілотні проєкти з чотирьох запланованих – у Дніпрі та у Вінниці.

У відкритті Центру взяли участь ветерани, перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун, Народний депутат України Ірина Борзова, начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий, проєктний менеджер з реінтеграції Міжнародної організації з міграції в Україні Вуд Ніколас Вілфред, координатор проектів Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філіна, ректор Вінницького національного технічного університету Віктор Біліченко.

Сьогодні на посаду помічника ветерана подано вже 43 заявки. Надалі обраних кандидатів очікує навчання, тож кожен зможе здобути необхідні навички для роботи із захисниками.

Перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун зазначив, що Захисники, які повернуться з фронту, мають знати про існування особистого помічника, який допоможе у розв'язанні всіх питань: – «Система переходу від військового життя до цивільного буде передбачати декілька етапів, від скринінгу до здобуття освіти і працевлаштування».

Під час заходу представник Міжнародної організації з міграції Ніколас Вільфред додав, що МОМ готова до подальшої співпраці. Організація активно долучилася до відкриття Центру ветеранського розвитку, надавши необхідну техніку для його облаштування за вимогами доступності. Це також дозволить ветеранам легше пройти період адаптації.

«Навчання відбуватиметься в спеціалізованих аудиторіях і лабораторіях. Тут використовуватимуть матеріальну базу Міжнародного центру «Норвегія — Україна» та місцевих підприємств-партнерів. Проводитимуть заняття викладачі університету, також долучатимуться й колишні військові, які вже запустили власний бізнес», – пояснив начальник відділу внутрішнього забезпечення якості освіти НА НГУ полковник Вадим Євсєєв