новини

Про те, як курсанти під час тренінгу розпізнавали фейки

01.05.2021 08:00

В Академії Нацгвардії вже традиційно представники засобів масової інформації проводять майстер-класи для курсантів. Гвардійці обговорюють актуальні питання щодо розпізнавання фейків, аналізу особистого медіа-поля та інформації ЗМІ, без якої, з одного боку - не обійтися, а з іншого - слід сприймати критично і перевіряти.

В останній день квітня спікером на занятті виступив директор з розвитку медіацентру «Накипело», журналіст Віктор Пічугін.

Протягом тренінгу курсантам була запропонована інтерактивна гра «Розпізнай фейк та прокоментуй технологію його створення». Гвардійці на практиці розібрали чотири конкретні приклади. Два приклади стосувалися пандемії коронавірусної хвороби і дезінформації навколо неї. Інші – стосовно російської агресії на сході нашої країни і дезінформації, яка спрямована проти України.

 «Ми сьогодні поговорили з курсантами про дезінформацію та маніпуляцію, про те, як фейки впливають на наше реальне життя, і як можна їх перевірити та знешкодити. Для майбутніх офіцерів така тема  важлива ще й тому, що військовослужбовець повинен критично осмислювати все, що відбувається навколо. Адже війна відбувається не тільки там, де застосовують автомат, вона має й інформаційну складову. А інформаційна зброя іноді вражає сильніше ніж бойова, - вважає Віктор Пічугін. – Сподобалось, що курсанти швидко сприймали інформацію і активно брали участь в дискусії. Хочу сказати, що у гвардійців вже достатньо високий рівень критичного осмислення інформації, і всі вони вже досить гарні фактчекери. Важливо, щоб курсанти користувалися найголовнішим інструментом фактчекера, який в нього є – це його мозок, уважність, прискіпливість до деталей та неможливість його ввести в оману».

Крім того, на прикладі відеороликів курсанти розглядали, на що треба звертати увагу або що може натякнути  на те, що ролик фейковий.

«Сьогодні ми вивчили, як не дати маніпулювати собою в насиченому інформаційному просторі. Навчився сприймати інформацію більш критично. Вважаю, що участь представників ЗМІ на заняттях важливі, тому що практикуючі журналісти в якості прикладів наводять свіжі кейси, які є актуальними сьогодні. І це важливо для нас, ми розуміємо, як це може впливати на реальне життя. Крім того, дуже приємно, що представники ЗМІ нам довіряють, витрачають свій власний час задля того, щоб гвардійці були завжди кращими в усьому!», - ділиться враженнями курсант гуманітарного факультету Владислав Рімша.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ