новини

Протягом двох тижнів понад півтори тисячі курсантів Академії відвідали театри Харкова

22.11.2021 16:15

У Харкові в рамках підписаного навесні цього року Меморандуму продовжується та розвивається плідна співпраця між театрами та Національною академією Національної гвардії України.

Кожного тижня майже 750 курантів відвідують не лише театри Харкова, але й Державний цирк та обласну філармонію.

«Насправді, ми розцінюємо такий творчий напрямок, як невід’ємну та важливу складову освітнього процесу та підготовки офіцерів Національної гвардії України, як інтелектуалів. У нас навчаються хлопці та дівчата з усієї України. Не у кожного з них була можливість доторкнутись до високого мистецтва у маленьких містах. І саме творча інтелігенція Харкова сьогодні регулярно дарує нашим курсантам таку можливість», - розповідає начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Нагадаємо, колективи 15 театрів міста, державного цирку та обласної філармонії у квітні цього року виступили на підтримку Національної гвардії України, взявши на себе «культурно-просвітницьку» функцію у вихованні строковиків та курсантів. В Академії ідею розвинули та за ініціативи самих курсантів організували своєрідний «творчий штаб». Кожен факультет та батальйон забезпечення освітнього процесу, в якому проходять службу хлопці-строковики, обрав тих, хто цікавиться мистецтвом. І тепер саме ця група регулярно одбирає вистави для перегляду, допомагає організовувати процес домовленостей з театрами.

Як зазначає заступник начальника гуманітарного факультету по роботі з особовим складом, полковник Олександр Загребельний, такий підхід дає свої позитивні результати. «По-перше, це дозволяє курсантам самим обирати, яку виставу або концертну програму та де само вони бажають переглянути. По-друге, курсанти навчаються організовувати цей напрямок роботи у подальшому – вже в частинах, коли вони обіймуть свої посади на місцях», - зазначив полковник Олександр Загребельний.

Слід зазначити, що навички організації відпочинку строковиків курсанти опановують вже зараз, адже саме вони організовують культпоходи військовослужбовців батальйону забезпечення освітнього процесу.

«Ми розуміємо, що у строковиків свої особливості проходження служби, відвідувати театри та музеї вони можуть по суботах та неділях. Тож, коли ми формуємо графік, то саме у ці дні перевагу віддаємо строковикам – як у виборі театру або спектаклю, так й у кількості квитків», - розповідає курсант гуманітарного факультету Дмитро Мащенко.

Заступник начальника батальйону по роботі з особовим складом, капітан Дмитро Коваль, в свою чергу, акцентує увагу на тому, що на кожні вихідні від 50 до 60 хлопців-строковиків мають можливість знайомитись з творчістю харківських митців.

«Наприклад, на всю Україну лише 7 цирків, один з яких у Харкові. І ми вдячні директору Харківського державного цирку Олексію Житницькому за те, що на кожну циркову виставу протягом всього сезону обов’язково запрошуються наші строковики. Лише за останні два тижні 70 наших хлопців відвідали такі вистави. А ще вистави Театру 19, мюзикли та оперети у Харківському національному театрі музичної комедії, класичні постановки у Харківському Академічному театрі імені Пушкіна. Це не лише можливість відпочити від служби та доторкнутись до світу мистецтва. Це ще й можливість побачити Харків та харків’ян,   познайомитись з містом, в якому хлопці проходять службу. І я знаю, що вони з гордістю розповідають про це батькам!», - додає капітан Дмитро Коваль.

Світова класика, сучасні п’єси, незвичні інтерпретації, опера, балет, мюзикли - спектр вистав та концертних програм, які пропанують гвардійцям митці Харкова, різноманітний та захоплюючий.

«Дуже приємно, що наші курсанти протягом дії Меморандуму зарекомендували себе, як освічені та зацікавлені глядачі. Тому нас із радістю запрошують і на прем’єрні вистави. Наприклад, на виставу поставлену Харківським Академічним театром ім. Пушкіна за п’єсою англійського драматурга Брендона Томаса «Тітка Чарлі», що послужила основою для улюбленої багатьма кінокомедії «Здрастуйте, я Ваша тітка!». Або на прем’єру музичної комедії «Труіффальдіно з Бергамо за п'єсою Карло Ґольдоні «Слуга двох панів», написаної за канонами комедії дель арте», - розповідає начальник центру культури Академії, лейтенант Ігор Шепелєв.

Втім, головне – кожен курсант або строковик має можливість обрати виставу за своїм смаком або познайомитись з різноманітними напрямками сценічного мистецтва. Наприклад, минулого тижня курсанти командно-штабного факультету Академії, серед інших, обрали концертну програму з творів Баха, Мендельсона, Регеля та інших відомих композиторів, присвячену п’ятиріччю органу Харківської обласної філармонії.  А курсанти факультету логістики переглянули незвичну інтерпретацію режисером — постановником Олексієм Настаченком «Короля та Блазня» у молодіжному театрі "Мадрігал".

А вже цього тижня театри Харкова знов запрошують у гості понад 750 курсантів та строковиків Академії, на яких, як і завжди, чекає неперевершена гра акторів та музикантів Харкова у постановках «Гамлет», «Трубадур», «Містерії Пандори», «Аїда», «Скотний двір», «Фіалка Монмартра», «Біг», «Герой нашого часу», «Шукаю роботу», «Юнона та Авось», «Три сестри», «ЖеЗеЛе», «Рожи» та багатьох інших.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ