новини

Протягом місяця гвардійці будуть вітати харків’ян із Новорічними та Різдвяними святами з листівок у метрополітені

14.12.2021 12:50

Завдяки волонтерській ініціативі та довірі до Національної гвардії України 130-ти тисячний проєкт реалізували безкоштовно. Цей проєкт був запропонований Національній академії Національної гвардії України та Східному ОТО НГУ у червні 2016 року студентами кафедри телеоператерської майстерності, факультету аудіовізуальних мистецтв Харківської державної академії культури. 6 років тому саме Нацгвардія України стала першим військовим формуванням, на допомогу якому організовано прийшла творча студентська молодь. Так, щороку в Харківському метрополітені почали з’являтися листівки з соціальною рекламою. Студенти пропонували сюжетні лінії та концепт, прес-офіцери Нацгвардії забезпечували знімальний процес, а волонтери знаходили можливість сплатити за друк. Кожного року – свій мініпроєкт: «Стань частиною Команди!», «Строкова служба, якою ти будеш пишатись!», «Ми обираємо найкращих», «Професіонали обирають Національну гвардію України», «Служба за контрактом та за покликом серця».

З того часу, кожного року проєкт розвивався, до нього приєднувались нові учасники, змінювались студенти, сюжети та герої листівок, але одне залишалось незмінним – дружба та творча атмосфера, завдяки яким харків’яни щороку мали можливість вдивлятися в обличчя військовослужбовців Національної гвардії України. 

І ось, напередодні Нового 2022 року, реалізований іще один проект.

«Ми щиро бажали привітати харків’ян із Новим роком та Різдвяними святами. Цей рік став для нас багато в чому проривним у відносинах із суспільством. Творча, мистецька, наукова інтелігенція, студентська спільнота Харківщини масово виступили на підтримку Національної гвардії України. Завдяки такій ініціативі, наші курсанти та солдати строкової служби мають можливість майже щодня відвідувати театри, концертні установи, музеї Харкова, до нас постійно приїжджають студенти, нас запрошують на різноманітні та дуже цікаві заходи у вищі навчальні заклади. Тож, ми щиро бажали сказати харків’янам «Дякуємо!», - розповів про ідею цьогорічного проєкту начальник відділення інформації та комунікації Східного ОТО НГУ підполковник Дмитро Образцов.

А його колега – начальник служби інформаційного забезпечення Національної академії Національної гвардії України капітан Євген Хільський додає, що концепт проєкту полягав у тому, щоб показати гвардійців як звичайних людей – таких як харків’яни, які постійно допомагають та підтримують Національну гвардію України.

«На листівках – солдати, офіцери, курсанти Нацгвардії та їх діти. Ми бажали, щоб харків’ян привітали реальні військовослужбовці, які щодня стоять на охороні спокою та безпеки жителів міста. А, по-друге, ми прагнули, щоб листівка була світлою та доброю, як Новорічні та Різдвяні свята».

На допомогу одразу прийшла одна з провідних та популярних фотостудій міста – STAFFOX, яка безкоштовно надала свої локації для реалізації проєкту. І вже на початку грудня, у залах STAFFOX, було незвично багато людей у військовій формі.

«Для нас це був дуже цікавий досвід. Але, в першу чергу, ми свідомо пішли на допомогу гвардійцям – у знак вдячності за їх службу, за те, що завдяки їм ми живимо в мирному Харкові, а харків’яни мають можливість приходити до нас та робити щасливі фото на згадку про приємні та важливі моменти їх життя», - зазначила керівник фотостудії  STAFFOX Ольга Приходько.

«Мій синочок дуже пишається тим, що його мама військова, але ми проводимо разом менше часу, ніж нам хотілося б. Тому, ми залюбки взяли участь у цьому проєкті, ретельно готувалися, щоб виглядати на всі 100! Син прекрасно витримав всю фотосесію. І хоч він ще ходить у садочок, вже добре усвідомлює, що є маминим захисником. Це незабутній момент і чудова можливість – подарувати емпатію та любов харків’янам, а також всім українцям», – поділилася старший офіцер-психолог окремого загону спеціального призначення Східного територіального управління НГУ Маргарита Головіна

Наступний етап, розробку макетів, реалізували прес-офіцери Національної академії Національної гвардії України та Східного ОТО НГУ. Декілька варіантів проєктів, їх обговорення, консультації з викладачами факультету аудіовізуальних мистецтв ХДАК та кафедри медіакомунікацій Харківського національного університету імені В.Каразіна – так з’явилась серія, об’єднана одним концептом та сюжетом для Харківського метрополітену, соціальних мереж та офіційних сайтів.

«Особисто для мене, це був чудовий приклад колаборації, співпраці військових та цивільних, - зауважила завідуюча кафедрою медіакомунікацій соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, докторка філософських наук, професорка Лідія Стародубцева». -  За її словами, прес-офіцери Східного ОТО та Національної академії НГУ ще раз довели, що є професіоналами, яким під силу розробка та реалізація комплексних проєктів.

«Концепт листівок дуже позитивний, він дарує гарний настрій, ніби обгортає тебе тим душевним теплом, яке бажають передати гвардійці», - резюмує Лідія Стародубцева.

У рамках підписаних зі Східним ОТО та Національною академією НГУ Меморандумів про співпрацю, друк забезпечили два видавництва Харкова. Департамент інфраструктури Харківської міської ради швидко погодив проекти, тож 8 грудня увесь тираж був переданий до КП «Харківський метрополітен».

«Вже шостий рік ми співпрацюємо щодо розміщення соціальної реклами у Харківському метрополітені з Національною академією Нацгвардії України та Східним територіальним управлінням Нацгвардії. А цього року ми зробили гвардійцям своєрідний подарунок – розміщуємо до Нового року відразу дві листівки в кожному вагоні та на кожній з 30-ти станцій метрополітену. Привід для цього вагомий, адже Національній академії НГУ виповнюється 30 років. Впевнений, що наша співпраця із гвардійцями буде розвиватися, а 140 мільйонів пасажирів, яких щорічно перевозить Харківський метрополітен, матимуть можливість знайомитися зі своїми захисниками, в тому числі, за допомогою соціальної реклами Нацгвардії», - вважає генеральний директор КП «Харківський метрополітен» Андрій Гармаш.

Відтак, сьогодні, з 6-ти годин ранку, пасажири Харківського метрополітену вже мають нагоду отримати вітання та новорічні побажання від військовослужбовців Східного ОТО НГУ та курсантів Національної академії Національної гвардії України. 1000 листівок формату А3 вже розміщені в усіх вагонах та на всіх станціях метро. Експонування буде тривати до 13 січня 2022 року.

Необхідно зауважити, що загальний бюджет проєкту становить понад 130 тисяч гривень, але завдяки тому, що всі учасники втілювали його на волонтерських засадах, із бюджету не витрачено ані копійки державних коштів. 

«Дуже незвичне відчуття – стати курсантом, якому довірили від колективу всієї Академії привітати на листівках харків’ян із Новим роком та Різдвом Христовим. Тим більше, у ювілейний для Національної академії Національної гвардії України рік, коли унікальному для України вищому військовому навчальному закладу виповнюється 30 років!, - наголосив курсант гуманітарного факультету Академії Денис Власов. - Втім, я відверто можу сказати, що всі, хто брав участь у цьому проєкті, працювали із задоволенням та щиро вітають харків’ян із Новим роком! Бажаємо вам спокою, родинного затишку, щастя та гарного настрою! А ми, як завжди, будемо на варті вашої безпеки!».  

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ