новини

Протягом року гвардійці отримали від видавництв Харкова понад 1200 нових книжок

10.12.2021 16:03

У Національній академії Національної гвардії України відбулась чергова передача книг для бібліотек.

Це третя з моменту підписання відповідного Меморандуму про співпрацю та остання у 2021 році передача харківськими видавництвами книг бібліотекам Національної академії НГУ та частинам Східного ОТО. Крім того, через карантинні обмеження, в яких напередодні Дня захисників та захисниць України опинився Харків, планову передачу книжок вимушені були перенести та поєднали з передноворічною акцією. Тож, напередодні Нового 2022 року гвардійці отримали подвійні комплекти, в яких містяться майже 40 нових книг.

Чотири видавництва Харкова – «Віват», «Золоті сторінки», «Ранок» та «Фоліо» у черговий раз забезпечили літературу, яку замовляли хлопці-строковики та курсанти – не те, що «задля краси» буде покриватись пилом на полицях бібліотек, а те, що користується попитом у сучасної молоді і буде читатись: проза сучасних світових та українських авторів, детективи, фантастика, науково-популярна та публіцистична література. Як і завжди, книжки українською та частина – іноземними мовами, адже серед курсантів та строковиків Нацгвардії чимало тих, хто вільно володіє не лише англійською, а й французькою, німецькою або іспанською мовами.

Серед авторів – популярні серед молоді всього світу письменники: Елінор Браун, О. Генрі, Стівен Роулі, Джеймс Грем Баллард, Дон Делілло, Міне Ґ. Кирикканат, Джеймс А. Міченер та українські автори: Кужавська, Красовицький, Лущик, Лобусова, Єшкілєв, Кісіна, Завара, багато інших.

«Коли ми відбираємо літературу, завжди ставимо себе на місце читача, у даному випадку, на місце хлопців, які нас обороняють. Їм хочеться почитати щось цікаве і сучасне. Так, ми вже вдруге передаємо книги із серії TED виступів. Це всесвітньо відомі виступи на різні актуальні теми - про науку та культуру, - прокоментувала менеджерка по співпраці з бібліотеками Надія Кузінська. - Ми впевнені, що подібні теми здатні дійсно викликати емоції, надихнути, розважити, допомогти відпочити. Більше того, у цьому році видавництво «Віват» взяло участь у комплектуванні бібліотеки Національної академії Національної гвардії України підручниками та науковою літературою».

Нагадаємо, комплектування бібліотек частин Східного ОТО та Національної академії НГУ сучасною та якісною літературою стало можливим завдяки Меморандуму про співпрацю, який був підписаний у квітні поточного року між провідними видавництвами Харкова та Національною гвардією України. А вже у червні видавці Харкова погодились надавати комплекти літератури для двох частин НГУ, які напряму підпорядковані ГУ НГУ, але територіально розміщені на Сумщині – у сфері відповідальності саме Східного ОТО НГУ. Мова йде про військові частини 2276 та 3022. Тож вказані частини напередодні Нового року отримають комплекти нових книг вдруге, а всі частини Східного ОТО у Харкові, Сумах, Маріуполі, Слов’янську, Рубіжному та Національна академія НГУ – втретє. Таким чином кожна бібліотека отримала за рік близько 100 нових та популярних книжок.

«Це велика честь, коли книги нашого видавництва є в Нацгвардії. Якщо на першій зустрічі ми передавали лише військову прозу, то сьогодні передали історичну літературу, детективи, які дійсно цікаві гвардійцям. Сьогодні ми передали більше сотні книг, - наголосила представниця видавництва «Фоліо» Тетяна Чмихало. - Віддавати завжди добре, адже як ідеться у Біблії: «Давайте і воздасться вам»».

А бібліотекар військової частини 3017 Національної гвардії України Наталія Павленко відмітила, що передана література має різнопланову тематику:  «Солдати полюбляють фантастику, твори про кохання, людські взаємини, адже військової тематики їм вистачає на службі. Тому, коли виникло питання про тематику книжок, ми просили саме ті книги, які дійсно будуть цікаві хлопцям. Знаю, що гвардійці вже з нетерпінням чекають на нову літературу».

Слід зазначити, що напередодні Нового року видавці Харкова зробили гвардійцям ще один подарунок – цього разу хлопцям-строковикам батальйону забезпечення навчального процесу Національної академії Національної гвардії України з нагоди 30-річчя цього вищого військового навчального закладу. Відтепер бібліотека художньої літератури для строковиків буде формуватися безпосередньо у батальйоні.

«Якщо порівняти звичайну військову частину з нашим навчальним закладом, то, безумовно, загальна кількість курсантів та строковиків у Академії більша. Тож, створення власної бібліотеки для хлопців, які служать в Академії, на мій погляд, влучна ідея. І можу сказати, що така ідея керівництва Академії та видавництв була підтримана самими строковиками. У нас навіть з’явився своєрідний читацький клуб, до якого увійшли хлопці, що дійсно полюбляють читати та можуть зацікавити художньою літературою інших», - розповів заступник начальника батальйону з забезпечення навчального процесу Академії капітан Дмитро Коваль.

Слова офіцера підтверджують й солдати строкової служби.

«Дуже класно, що в нас є можливість відвідувати бібліотеку Академії, де чимало цікавих книжок. Але більш зручно, коли, хай і не дуже велика, але сучасна бібліотека є безпосередньо у твоєму підрозділі. Ми можемо щось почитати спільно, тут же це обговорити. А ще присутність цікавих книжок створює атмосферу домашнього затишку. Від себе особисто та від всіх моїх друзів по службі хочу висловити вдячність видавництвам Харкова за таку турботу про нас та наше дозвілля», - поділився солдат Алі Харченко.

Думку товариша продовжує ще один солдат – киянин Євгеній Чернюк.

«Ми особисто їздили по всіх видавництвах та забирали книжки для всіх частин Східного ОТО. У той день я вперше у житті потрапив до місця, де створюють книжки. І не до одного, а відразу до 4-х видавництв. І можу сказати, я впевнився в тому, що у Харкові книги народжуються у дуже сімейній атмосфері, де панує любов до них!».

«Процес навчання нерозривно пов'язаний із літературою - це і спеціальні й художні книжки, які читають наші курсанти під час підготовки до занять і у вільний час. Будь-яка книга розвиває особистість, розширює її світогляд. У рамках Меморандуму ми вже сьогодні отримуємо книги для курсантів та солдат строкової служби Академії, а це дуже важливо, бо мова йде про виховання і навчання майбутніх офіцерів. Крім того, видавництва надали дитячі книжки, які за допомогою військовослужбовців Нацгвардії будуть передані дітям, які мешкають у районі проведення ООС, - наголосив перший заступник начальника Академії генерал-майор Олександр Морозов. – Дуже вдячний всім присутнім за той вклад, який ви вносите у виховання нової генерації гвардійців. Важливо також, що сьогодні ми робимо спільну та благородну справу, яка об’єднала як цивільних, так військових».

Як і під час перших двох передач, цього разу видавництво «Ранок» окрім книжок для строковиків та курсантів передало Національній гвардії України понад 1,5 тисячі примірників дитячої літератури, розвиваючих ігор, розмальовок. Харківські видавці вже впевнилися в тому, наскільки ретельно гвардійці відносяться до цього пункту Меморандуму – як ретельно обирають заклади зони ООС, яким доставляють цю літературу, як швидко забезпечують доставку та особисто впевнюються в тому, що література потрапила саме тим дітям, які її потребують більше за інших.

«Ми дуже задоволені співпрацею із Національною гвардією України. Нам подобається, що в цій структурі ставлення до книжок неформальне. Тільки цього року ми через Нацгвардію передали 6000 тисяч книжок для дітей, які живуть у «сірій зоні». У нас була вимога, щоб передавали не представники адміністрацій Донецької та Луганської областей, а саме українські воїни, - підкреслив генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов. – Важливо також розуміти, що там є діти, які народилися після початку війни і дуже хочеться, щоб окрім пострілів вони знали, що є щось світле, красиве та вічне – книги. Мені дуже приємно, що керівництво Національної гвардії України та Академії звертає увагу саме на культуру, в тому числі книги, тому що саме культура формує ціннісні речі в нашому мисленні».

Слід зазначити, що співпраця Національної академії НГУ, Східного ОТО з видавництвами Харкова з кожним днем розвивається та розширюється. Вже цього понеділка, 13 грудня, харків’яни зможуть на власні очі побачити ще один результат дружби та взаємодопомоги, реалізований гвардійцями разом із видавництвами міста, але поки що залишимо невеличку таємницю…

Окрім книжок 6 частин Східного ОТО та Національна академія НГУ отримують комплект з 1,5 тис. грамот та подяк, які були спеціально розроблені та надруковані для гвардійців видавництвом «Фоліо Плюс». Це вже другий комплект бланків відзнак, який харків’яни передають гвардійцям, втім – перший, який був спеціально розроблений та надрукований із використанням символіки Східного ОТО та Національної академії Національної гвардії України.

«Грамота чи подяка може здаватись дрібничкою, втім потреба в них завжди висока, адже це та мінімальна вдячність, яку ми можемо надати строковику, курсанту за досягнення у службі або спорті, або батькам хлопців – за те, що виховали справжнього патріота України, яким сьогодні пишається Національна гвардія України. Тому, ми вдячні видавництву за те, наскільки творчо та відповідально вони поставились до реалізації цього проекту», - зазначив начальник відділу по роботі з особовим складом Академії майор Михайло Прядка.

«Одними із видів нашої друкованої продукції є подяки та грамоти. За увесь період співпраці надано 3000 грамот і подяк, - зауважив менеджер з продажу видавництва «Фоліо Плюс» Валерій Каратаєв. -  При цьому, ми не робимо це з цілей комерції чи піару, наше видавництво залучилося до проекту, щоб подякувати військовим, а також молоді, яка вчиться бути захисниками України». 

Як вважає представниця Департаменту культури та туризму Харківської обласної державної адміністрації Любов Островерх, досвід співпраці видавництв, бібліотек, музеїв, художніх галерей та театрів з Академією та Східним ОТО потужний, цікавий та доволі повчальний.

«Коли ми розпочинали ці проекти навесні, то були впевнені в їх успішності на базі Національної академії НГУ та двох частин Національної гвардії України, що базуються на Харківщині. Ми ретельно готувались, проводили зустрічі та наради, обговорювали, в чомусь сперечались, доповнювали один одного. Ми робили все можливе, щоб проекти працювали, а Меморандуми були підписані не задля «підписання» та документу, про який не будуть згадувати через певний час. І наприкінці року, я можу сказати, що 9 місяців реалізації Меморандумів показали – ми були праві, видавництва, музеї, театри обрали надійних партнерів – гвардійців! І головне – дуже творчих та відкритих для співпраці! Я, дійсно, здивована тим, що гвардійці нічого не вимагають, вони лише пропанують ідею та одразу дають план її реалізації. Крім того, Харківщина пишається тим, що саме співпраця творчої інтелігенції нашого регіону з гвардійцями склала основу і довела необхідність підписання аналогічних Меморандумів в усіх областях України! Втім, як кажуть, пропоную колегам із інших областей не втрачати пильність, адже ми вже готуємо з харківськими гвардійцями нові проекти!», - резюмує Любов Островерх.

У свою чергу, гвардійці Національної академії Національної гвардії України організували для почесних гостей та друзів – видавців екскурсію Академією. Представники видавництв Харкова мали нагоду побачити сучасну бібліотеку навчального закладу, музей історії Академії, яка на початку наступного року буде святкувати своє 30-річчя, на власні очі переконалися, яку значну увагу в Академії приділяють розвитку матеріально-технічної навчальної бази.

Наприкінці зустрічі представники видавництв обговорили з гвардійцями плани на наступний рік та запевнили, що у подальшому будуть сприяти як розвитку бібліотек військових частин Східного ОТО та Національної академії НГУ, так і цікавому дозвіллю солдат строкової служби та курсантів. Зокрема, вже розпочато роботу над циклом екскурсій, які заплановані на 2022 рік, «Як народжується книга».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ