новини

Проєкт "Сила в науці". Майя Черкашина

16.04.2021 09:13

 

Для завідувача кафедри менеджменту та військового господарства факультету логістики, кандидата економічних наук доцента Майї Черкашиної наукова діяльність є однією із основ розвитку та віри в себе. У її доробку більше 160 наукових праць, за плечима 22 роки досвіду, а поруч завжди знаходяться віддані своєму покликанню люди – це співробітники кафедри, разом із якими вже впродовж 14-ти років працює пліч-о-пліч, примножуючи наукові здобутки Національної академії Національної гвардії України. Про бажання вдосконалюватися, наставників, які надихають, важливість брати ініціативу в свої руки та творити добро, читайте у нашому щотижневому проєкті «Сила в науці».

 

Початок роботи в колективі з атмосферою підтримки

 

Майя Черкашина почала займатися науковою діяльністю після восьми років практичної роботи на одному з Харківських підприємств. Під час нашої розмови, науковець згадала як в один із моментів життя зрозуміла, що хоче відкрити для себе наукову сферу. Тоді, у 1996 році, відчуття її не підвели. Після успішного завершення аспірантури, у 2001 році Майя Вікторівна захистила дисертаційне дослідження і отримала звання кандидата економічних наук. Тоді як із Академією Національної гвардії України, Майя Черкашина пов’язала своє життя у 2004 році, починаючи з посади викладача. Початок роботи у військовому навчальному закладі вона згадує із особливою теплотою.

«У 2004 році я почала працювати в Академії за сумісництвом. З першого дня знайшла спільну мову з колективом, сподобалося надавати знання курсантам та студентам, тому, зовсім скоро, почала працювати на повну ставку. Вирішальною для мене в той момент, напевно, стала тепла та людяна атмосфера - всі були, як одна дружня сім’я. Звісно, переходила на нове місце роботи з деяким побоюванням, але мене дуже підтримали мої колеги-наставники. З вдячністю згадую Валерія Василенка, Анатолія Лазарєва, Сергія Тарапату з якими було дуже цікаво та легко працювати. Вагому роль у моєму професійному становленні відіграв і колишній начальник факультету економіки та менеджменту полковник Борис Рудов. Хоча, першим моїм наставником і людиною, яка відкрила для мене безмежний світ науки, а потім підштовхнула до написання кандидатської дисертації був мій науковий керівник, член-кореспондент Академії наук України професор Володимир Якович Амбросов. Взагалі, я вдячна всім своїм колегам, які, в деякій мірі, виховали з мене завідувача кафедри, яким є сьогодні».

 

Наукове життя – це завжди динамічний процес

 

У науковому доробку Майї Черкашиної більше 160 наукових, методичних та науково-методичних праць, серед яких одними з вагомих є монографії та навчальні посібники для студентів вищих навчальних закладів України. Науковець є співавтором п’яти монографій за тематикою операційного менеджменту, стратегії підприємства, економіки підприємства; трьох навчальних посібників з грифом МОН України. А основними напрямами наукової діяльності Майї Вікторівни є дослідження організації транспортної логістики тилового забезпечення військових частин Національної гвардії України, специфіка інформаційного забезпечення логістичних процесів Національної гвардії України та удосконалення системи внутрішнього контролю військових підрозділів Національної гвардії України.

Більше того, доцент постійно працює над підвищенням свого наукового і професійного рівня. На підтвердження цього, сертифікати закордонних стажувань - Празький інститут підвищення кваліфікації, стажування «Освітні системи Євросоюзу»; Вища школа бізнесу та підприємництва м. Островець, Республіка Польща, а також сертифікат Національної платформи «Цифрова грамотність державних службовців 1.0. на базі інструментів Google».

«Я переконана, що наука – це завжди динамічний процес. З досвіду роботи в Академії Нацгвардії, можу засвідчити, що науковий потенціал дуже зріс, у порівнянні з тим рівнем, коли я тільки прийшла сюди працювати.   Перш за все, збільшилася кількість докторів та кандидатів наук. Керівництво Академії взяло правильний вектор і почало створювали всі умови, щоб було більше захищених науковців. Не можна оминути увагою здобутки окремих викладачів Академії, які публікують статті у фахових виданнях не тільки українського, але й міжнародного рівня. Якщо брати до уваги науковців кафедри менеджменту та військового господарства Академії, за результатами наукових досліджень 2020 року, ми підготували та опублікували 1 підручник, 9 статей в журналах, які відносяться до наукометричних баз Scopus або Web of Science Core Collection, 25 статей у фахових виданнях України. Наші науковці беруть  активну участь у міжнародних та регіональних науково-практичних конференціях. Зокрема, важливою є науково-практична конференція «Актуальні питання організації та управління діяльністю підприємств у сучасних умовах господарювання», яку вже 10-й рік поспіль проводимо на високому науково-методичному рівні. А наші курсанти та студенти щорічно стають призерами Міжнародного та Всеукраїнського конкурсів студентських наукових робіт».

 

Очолювати кафедру – велика відповідальність  

 

Майя Черкашина стала завідувачем кафедри менеджменту та військового господарства у 2007 році. За її словами, на завідувача кафедри покладається велика відповідальність, адже потрібно не тільки організувати, але й контролювати увесь процес діяльності кафедри. А це значний обсяг навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи.

Сьогодні на кафедрі менеджменту та військового господарства Академії працює 12 співробітників, серед яких 10 – представники науково-педагогічного складу. Завідувач постійно надає допомогу професійному зростанню працівників кафедри. За час її керівництва кафедрою, два викладачі захистили дисертацію кандидата наук, двоє - отримали вчене звання «доцент», а також два викладачі стали здобувачами вченого ступеня. Крім того, у 2019 році, кафедра пройшла акредитацію за освітньою програмою «Менеджмент» та напрямом підготовки 6.030601 «Менеджмент».

«Взаєморозуміння та підтримка – найголовніше в моїй роботі. Тому що, ставлячи завдання і вимагаючи їх виконання, я повинна бути впевнена в тому, що всі зрозуміють мене і підтримають у різних починаннях. Для мене це дуже важливий елемент, тому я намагаюся проводити бесіди, обговорювати всі питання у колективі, ніколи не приймати авторитарного рішення, керуючись виключно своїм бажанням. Вважаю, що треба все обговорювати, оцінювати загальну думку колективу, і тільки потім приходити до консенсусу. Це стосується як науково-методичних, так і важливих життєвих питань».

 

Поєднання науки і викладання

 

Як і більшість наших попередніх героїв-науковців, Майя Черкашина погоджується із думкою, що наука і викладацька діяльність доповнюють одна одну, тому що наукові дослідження проводяться у відповідності до навчальних дисциплін, які викладають на кафедрі менеджменту та військового господарства.

«Переважна більшість викладачів, і я у тому числі, дотримуємося у своїх наукових дослідженнях наукових дисциплін, які викладаємо. На даний момент, проводимо низку досліджень, що стосуються логістики тилового забезпечення із врахуванням економічних аспектів діяльності. На мій погляд, окрім донесення знань, важливо ще й встановити довіру із курсантами та студентами. Молоді люди повинні розуміти, що до їх думки та побажань, якщо вони є конструктивними, обов’язково дослухаються. Скажімо, на своїх заняттях я завжди запитую, що є незрозумілим, які є зауваження і побажання. Завжди радію, коли у нас виникає дискусія – це означає, що мої слухачі дійсно зацікавлені питанням навчальної дисципліни».

 

Творити добро – найкраща альтернатива для розвитку особистості

 

Наукова та викладацька діяльність, управління кафедрою вимагають багато сил, зокрема духовних. Але Майя Черкашина має дуже гарний рецепт як їх відновити – проводити час із родиною. Не дивно, що по-справжньому щасливою Майю Вікторівну роблять її найдорожчі дівчата – донька Еліна та онучки Варвара і Поліна. Саме вони є для жінки першоосновою любові та підтримки.

«Сім’я дуже важлива для мене, бо я знаю, що в її колі можу по-справжньому відпочити, відчути спокій та щастя. Завдяки моїм дівчаткам я йду тільки вперед шляхом розвитку, подальшого вдосконалення та активної роботи. А ще свято вірю, що в будь-якій життєвій ситуації потрібно бути на боці добра. Тільки проявляючи світлу сторону своєї особистості, можна подолати перешкоди та реалізувати все, що заплановано в майбутньому».

 

 

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ