новини

Проєкт «Сила в науці». Оксана Орел

17.09.2021 16:27

Важливі досягнення начальника кафедри правового забезпечення гуманітарного факультету Національної академії Національної гвардії України, кандидата юридичних наук, доцента, полковника Оксани Орел можна поєднати зі словом «вперше». Так, вона перша жінка-військовослужбовець Академії, яка у 2019 році отримала звання полковника. А у вересні цього року стала першим начальником новоствореної кафедри правового забезпечення. Про неочікуваний початок наукової діяльності, бачення сучасного наукового життя, бажання виховати навички до здобуття знань та віру в себе, читайте у нашому щотижневому проєкті «Сила в науці».

 

По життю завжди цікавить нове

 

Наша сьогоднішня героїня звикла до експериментів, вона не боїться складнощів і завжди готова до пізнання нового. Це можна прослідкувати, починаючи з років навчання. Оксана Орел закінчила два вищих навчальних заклади - Житомирський інженерно-технологічний інститут та Київський Національний університет внутрішніх справ, де здобула спеціальність «Правознавство». Сьогодні вона є слухачем третього року навчання оперативного факультету Академії Національної гвардії України, і на власному прикладі доводить, що здобувати нові знання ніколи не пізно. 

«У 2006 році вступила до ад’юнктури Харківського національного університету внутрішніх справ – це був старт моєї наукової кар’єри. Пам’ятаю, коли ще навчалася у Києві, мені говорили, що за останні 10 років до ад’юнктури міста Харкова ніхто не поступав. Оскільки я ніколи не хотіла бути як усі, і мене по життю завжди цікавить щось нове та незвідане, зібрала всі свої сили і вже зовсім скоро розпочала навчання. Після навчання в ад’юнктурі, проходила службу на посаді старшого слідчого, слідчого управління у Житомирській області по розслідуванню дорожньо-транспортних пригод. У подальшому, з 13 січня 2010 року, за переводом у званні капітана розпочала свою роботу в Академії на посаді викладача. Через рік стала старшим викладачем, а через два роки отримала посаду доцента».

 

Вдячність наставникам за розуміння і досвід

 

Полковник Оксана Орел пригадала, що коли стала на посаду викладача, почала спілкуватися із досвідченим цивільним викладачем кафедри тилового забезпечення Олександром Григоровичем Касімом.

«Я йому дуже вдячна за допомогу, оскільки це дійсно людина, яка має багатий досвід і навчила мене тим особливостям, які присутні в нашій військовій справі. Саме завдяки Олександру Григоровичу я отримала  першочергові щаблі для розвитку. Другий мій наставник - Андрій Валерійович Чухлатий. Він дуже підтримав мене, коли я готувалася до вступу в магістратуру оперативного факультету Академії. Важливу роль у моєму становленні як науковця відіграла й науковий керівник моєї кандидатської дисертації доктор юридичних наук, професор Олена Петрівна Рябченко. Саме завдяки їй я захистила свою наукову дисертацію у 2010 році в стінах Національної академії внутрішніх справ України».

 

Наукові дослідження, актуальні для України і закордоном  

 

Сферою наукових досліджень Оксани Орел є право, а найбільш важливими областями - національна безпека, а також питання, пов’язані з корупцією. Науковець наголошує на актуальності цих питань, особливо в період збройного конфлікту на сході України. Сьогодні на її рахунку 25 наукових статей, з них 3 в іноземних виданнях, 5 навчальних посібників, посібник, практичний посібник, 3 методичні рекомендації та 45 тез доповідей. Неодноразово Оксана Вікторівна брала участь у науково-практичних конференціях як в Україні, так і закордоном.

«Однією із найбільш знакових подій, для мене як науковця стала участь у дистанційному навчанні, яка тривала протягом трьох місяців, а також участь в іноземній конференції у Люксембурзі в 2015 році. Тоді, з моїми колегами-науковцями я поділилася темою доповіді: «Корупція як ганебне явище у службово-бойовій діяльності Національної гвардії України»».

На думку Оксани Орел, науковий потенціал в Академії є досить потужним. Поруч із досвідченими науковцями з’явилися молоді фахівці, які хочуть доносити та передати знання слухачам та курсантам.

«Наприклад, багато моїх колег, викладачів-науковців можуть поділитися практичним досвідом щодо подій, які сьогодні відбуваються на сході України. Для науки це дуже важливо - відкривати нове, враховуючи беззаперечний досвід».

 

Новостворена кафедра, молодий колектив, нові перспективи

 

Оксана Орел зізнається, що для неї було приємною несподіванкою отримати посаду начальника кафедри правового забезпечення. Кафедра розпочала свою роботу з 1 вересня на базі гуманітарного факультету Академії. Колектив кафедри, разом із начальником нараховує п’ять співробітників, які забезпечують викладання семи навчальних дисциплін, серед яких  є: «Правознавство», «Основи військового законодавства», «Актуальні проблеми філософії, політики та права», «Організаційно-правові основи правоохоронної діяльності НГУ» та інші.

«Ключовим моментом моєї роботи на посаді начальника кафедри є те, що розпочався новий цикл моєї професійної діяльності та новий рівень відповідальності. Більше того, я помічаю високий рівень довіри збоку керівництва Академії, який хочу виправдати, а також проявити найкращу версію себе на цій посаді. Розумію, що треба зосереджуватися не на посаді начальника, а, в першу чергу, здобути повагу в особового складу і стати не тільки формальним, але й неформальним лідером. Тобто, завоювати авторитет колективу, повагу, розуміння, щоб мої підлеглі  були не тільки відверті зі мною, а й намагалися досягнути кращого результату своєї діяльності. Хоч нас і небагато, але ми добре розуміємо один одного. Ми молодий колектив з гарними перспективами та жагою до роботи». 

 

Виховати навички до нових знань

 

Оксана Орел як і всі наші попередні герої вважає, що наука і викладацька діяльність доповнюють одна одну. Більше того, на переконання офіцера, викладачі та науковці - люди, які, у переважній більшості, працюють за покликанням.

«У мене щодо важливості взаємодоповнення науки і викладацької діяльності є власна формула: «Викладання плюс наука, дорівнює покликання плюс знання». Це бажаний результат, який ми намагаємося дати кожному курсанту. А взагалі, головне у роботі зі слухачами та курсантами для мене - виховати навички до здобуття нових знань. Тому що більшість курсантів приходять із вузькою спеціалізацією, а ми намагаємося більш розширити їх бажання відкрити щось нове та важливе для себе. На перший погляд здається, що це прості речі, але на практиці їх досить складно досягти».

 

Правила, які виходять із досвіду

 

Разом по життю із людиною завжди йде досвід. Досвід впливає на наш світогляд і мислення, відкриває грані нового та змушує не забувати про минуле. Досвід може формувати певні правила та прерогативи. Оксані Орел, досвід допоміг чітко сформувати  наукове та життєве правило.

 «Наукове правило - завжди потрібно мислити критично, оскільки саме в дискусії народжується істина, яку намагаємося досягти. Життєве правило зародилося, коли я була ще маленькою дівчинкою з міста Житомира, і допомогли його сформувати найдорожчі для мене люди - батьки, саме вони виховали в мені повагу до старших. Тому, хотілося б побажати всім вірити в себе, у свої сили, правильно ставити перед собою мету і досягати її. Запам’ятайте, ніхто не буде вірити у вас більше ніж ви самі в себе. Це надихає на успіх, а отже й на перемогу».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ