новини

Проєкт «Сила в науці». Сергій Бєлай

04.03.2021 16:59

 

Для доктора наук з державного управління, професора, начальника кафедри військово-соціального та психологічного забезпечення оперативного факультету Академії полковника Сергія Бєлая наука є невід’ємною частиною життя, роботою та захопленням водночас. І це не просто слова, такий висновок ми зробили після спілкування із гвардійцем. Більше 100 наукових статей і тез, 7 монографій, участь у більше ніж 100 конференціях. Під науковим керівництвом Сергія Бєлая захистилося 6-ть кандидатів наук та доктор наук, окрім того, він керує роботою 2-х ад’юнктів та здобувача. Про наукову кар’єру, яка стала доленосною, успішних слухачів, для яких став наставником, та обов’язок продовжувати діяльність викладачів-науковців, читайте у нашому щотижневому проєкті «Сила в науці».

 

Науковий напрямок, обраний із перших років офіцерського життя

 

Сергій Бєлай пов’язав своє життя із Національною академією Національної гвардії України з 1998 року. Тоді, ще в якості курсанта, обрав напрямок тилового забезпечення. Наукову кар’єру розпочав вже після випуску та служби у військах у 2004 році. Протягом 10 років пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до начальника науково-дослідної лабораторії забезпечення службово-бойової діяльності Національної гвардії України. З 2013 по 2014 роки був начальником науково-організаційного відділу Академії, а потім вступив до докторантури.

«У 2016 році я захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора наук з державного управління. З 2017 по 2019 роки був заступником начальника з навчально-методичної та наукової роботи Київського факультету Академії Нацгвардії. Якщо говорити про свою сьогоднішню посаду начальника кафедри, то кафедру військово-соціального та психологічного забезпечення оперативного факультету Академії очолив у 2019 році».

 

Цікавість до світу – запорука успіху

 

Час не стоїть на місці як і наш герой, який кожного дня намагається вдосконалювати себе та прагне до розвитку. А починав свої наукові дослідження офіцер із тематики оцінювання та прогнозування рівня складності оперативної обстановки штабом військової частини (з’єднання) внутрішніх військ в умовах виникнення масових заворушень. Це була тематика його кандидатської дисертації, яку успішно захистив у 2008 році. Докторська дисертація Сергія Вікторовича була пов’язана з напрямком дослідження впливу рівня та якості життя населення на виникнення протестних настроїв в суспільстві. З метою більш якісного опрацювання цього наукового напряму він у 2013 році закінчив магістратуру Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

«Свою докторську дисертацію «Механізми державного врегулювання кризових явищ соціально-економічного характеру в Україні» написав, можна сказати, на одному подиху, адже мене дуже цікавив напрямок дослідження рівня та якості життя населення як підґрунтя до виникнення соціальної напруженості в суспільстві. Сферу інформаційно-психологічного впливу та протиборства також вивчав, але не настільки досконало. Хто б міг подумати, що через декілька років буду пов’язаний із цією сферою коли очолю кафедру військово-соціального та психологічного забезпечення. Добре, коли співпадають наукові інтереси та посади».

 

Розвиток починається із бажання працювати

 

На рахунку Сергія Бєлая різнопланові наукові досягнення, серед яких не можливо оминути керівництво науковим журналом Академії «Честь і закон». Бути головою редакційної колегії цього наукового видання для офіцера досить знаково ще й тому, що, у свій час, журналом керували такі відомі науковці Академії як Олександр Шмаков та Григорій Дробаха. Сьогодні, на сторінках журналу, заснованого на початку 2000-х років, публікується низка вагомих наукових статей у напрямку службово-бойової діяльності складових сектору безпеки та оборони.

Важливим, на думку Сергія Бєлая, є й увага до реформування військової освіти. Тут необхідно не забувати про знаходження балансу серед великої кількості реформ та нововведень. Тому, щоб не залишатись осторонь цього процесу, він пройшов конкурс та став членом галузевої експертної ради Національно агентства з питань забезпечення якості вищої освіти з галузі знань 25 «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону»  та увійшов до складу експертної групи Міністерства освіти та науки України для проведення оцінювання ефективності діяльності закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності за науковим напрямом «Воєнні науки та національна безпека».

«Ми намагаємося, щоб Академія була представлена на гідному рівні. Щоб ми були, якщо не попереду, то на рівні із іншими провідними закладами вищої освіти сектору безпеки та оборони. За моїми спостереженнями, нам це вдається, хоча це й не легко, але розвиток завжди починається із бажання працювати».

 

Взаєморозуміння – основа для успішної діяльності кафедри

 

Сьогодні на кафедрі військово-соціального та психологічного забезпечення оперативного факультету Академії, яку очолює полковник Сергій Бєлай, працює вісім співробітників, серед яких один доктор наук, два професори та чотири кандидати наук. Загалом, кафедра забезпечує викладання понад 10-ти дисциплін, основною з яких є «Морально-психологічне забезпечення дій формувань НГУ». Крім того, двоє представників кафедри викладають на курсах підвищення кваліфікації викладачів Академії.

«У нашому невеликому, але дружньому колективі працюють поважні особистості. Сьогодні вони цивільні викладачі, але мають вагомий досвід несення військової служби. Це Іван Іванович Ліпатов і Микола Іванович Товма. Відтак, я не керую колективом у прямому розумінні, а більше організовую роботу. У даному випадку, не можна говорити лише про військове управління, начальнику кафедри потрібно мати інші навички, знання та вміння, застосовувати інші прийоми та методи ніж ті, коли працюєш із молодшими офіцерами. Але найважливіше – це взаєморозуміння, коли я не ставлю завдання, а лише прохаю і викладач це виконує з першого разу, тому що кожен з них досвідчений як у роботі, так і в житті.  Ми розуміємо один одного, а тому успішно виконуємо будь-які завдання».

До освітнього процесу Сергій Вікторович долучився після 15 років науково-дослідної діяльності у 2017 році, тоді й вперше почав викладати дисципліну «Основи національної безпеки України». Сьогодні, окрім обов’язків начальника кафедри, він викладає для слухачів оперативного факультету «Методологію організації наукових досліджень з морально-психологічного забезпечення у НГУ» та «Морально-психологічне забезпечення дій формувань НГУ».

«Намагаюся донести офіцерам важливість знань та навичок для успішного написання магістерської роботи, а також більш об’ємно розкрити поняття наукової діяльності. Особливістю нашої кафедри є те, що для проведення бінарних занять ми намагаємося залучати представників як практичних підрозділів, так і науково-дослідного центру Академії. Відтак, намагаємося йти шляхом симбіозу науки та практики».

 

Підготувати гідне покоління науковців - обов’язок сьогоднішнього дня

 

«Немає загадки таланту, є вічна загадка любові», сказав відомий український письменник Григір Тютюнник. Так склалося, що життєвий шлях нашого героя цілком підходить до цього вислову, адже Сергій Бєлай талановитий науковець, який дійсно любить свою роботу.

«Мені всього 40 років, але я вважаю, що з наукової точки зору у військах я пройшов цікавий шлях. Завдяки своєму правилу доводити все до кінця, завдяки моїм наставникам та моїм курсантам я намагаюся не зупинятися на досягнутому та відкривати для себе нове. А в науці, яка є сенсом мого життя, повірте, цього вистачає».

Під час нашої розмови Сергій Бєлай багато разів згадував своїх наставників, відомих науковців, професорів, які заклали основу наукового життя Академії Нацгвардії.    

«Я завжди з теплотою в душі згадую Івана Кириченка, Олександра Шмакова,  Григорія Дробаху – це непересічні особистості, які творили наукову діяльність та, без перебільшення, завдяки їх науковим здобуткам Військовий інститут став Національною Академією. Треба продовжувати діяльність вчителів-науковців, які, на жаль, ідуть із життя. Наукова школа потребує підтримки та розвитку, щоб Академія не згасла. Пригадую як на початку 2000-х думав, хто я такий на тлі величезного навчального закладу, а пройшло менше 20-ти років і зрозумів, що я також вклав частинку себе в розвиток наукового потенціалу Академії Нацгвардії. У свій час науковці мого покоління також будуть відповідати за наукове життя в Академії. Після нас обов’язково будуть яскраві особистості, тому підготувати гідне покоління науковців – це обов’язок сьогоднішнього дня».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ