новини

Проєкт «Сила в науці». Віталій Панченко

22.04.2021 15:40

Прийняття рішення займатися науковою діяльністю, від самого початку було дуже важливим для начальника кафедри тактико-спеціальної підготовки Національної академії Національної гвардії України, кандидата військових наук, доцента, полковника Віталія Панченка. Завжди організований, вимогливий та націлений на досягнення результату як у науковому, так і у військовому житті, офіцер намагається не зупинятися на досягнутому навіть тоді, коли помічає перешкоди.

Про стрімкий розвиток кар’єри, важливість контролю та знань для досягнення успішного результату, роботу експерта та підтримку молодих науковців, читайте у нашому щотижневому проєкті «Сила в науці».

 

Важливо вчасно прийняти правильне рішення

 

Свій військовий шлях Віталій Панченко розпочав із 1994 року, коли вступив на навчання до Академії Нацгвардії. Після отримання лейтенантського звання був призначений на посаду заступника командира роти в один із підрозділів спеціального призначення НГУ на Дніпропетровщині. Далі займав посади командира роти, заступника командира батальйону, начальника штабу батальйону. А в 2007 році офіцер знову повернувся до Академії, адже вирішив вступити до оперативного факультету. Протягом року здобував освіту за спеціальністю службово-бойове застосування та управління діями підрозділів військових частин, з’єднань Національної гвардії України. Після закінчення магістратури Віталій Юрійович був призначений на посаду викладача кафедри тактики.

«Розпочавши викладацьку діяльність зрозумів, що для подальшого кар’єрного зростання та перспективи професійного розвитку необхідно вступати до ад’юнктури. Я вирішив не зволікати з прийняттям такого важливого рішення, тому в 2009 році став ад’юнктом Академії. Після трьох років навчання, у 2013 році, успішно захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «Службово-бойова діяльність сил охорони правопорядку», а потім був призначений на посаду старшого викладача та отримав вчене звання доцента. Далі став заступником начальника кафедри, начальником кафедри та отримав звання доцента за кафедрою тактико-спеціальної підготовки».

 

Службово-бойова діяльність НГУ - науковий напрямок, який потребує максимум самовіддачі

 

Віталій Панченко зізнається, що наукову кар’єру розпочав ще до вступу в ад’юнктуру, адже потрібно було провести певний обсяг роботи, написати наукові статті, скорегувати тему дисертаційного дослідження. А ще, гвардієць досить тепло згадує своїх наставників. Людей, які надали йому путівку в наукове життя - керівника дисертаційного дослідження, доцента Тахіра Анваровича Сутюшева та доцента Володимира Олександровича Обрядіна.

«З першого дня роботи на кафедрі я намагався оволодіти головними методами наукових досліджень та кожного дня поповнювати багаж своїх знань, заручившись підтримкою старших колег. Так, починаючи з 2008 року, було опубліковано більше 30-ти праць наукового, методичного та навчально-методичного характеру. А, оскільки, кафедра спеціалізується на питаннях охорони громадського порядку, конвоювання, екстрадиції, охороні підсудних та службово-бойового застосування підрозділів спецпризначення Нацгвардії, то легко визначився з темою для свого дисертаційного дослідження. Я обрав напрямок проведення спеціальних заходів підрозділами Національної гвардії України в період введення надзвичайного стану».     

 

Бути начальником кафедри – це відчувати стовідсоткову відповідальність за колектив

 

Перший досвід у керівництві кафедрою управління повсякденною діяльністю Віталій Панченко отримав у 2014 році. З початком штатно-організаційних змін у Академії Нацгвардії, які відбулися у 2018 році, кафедра отримала назву тактико-спеціальної підготовки. З того моменту, значно збільшилася кількість навчальних дисциплін та викладацького складу. Відтак, сьогодні на кафедрі працюють 24 співробітники, з них 21 – науково-педагогічний працівник. Також на кафедрі викладаються сім дисциплін, які курсанти опановують з першого року навчання і до випуску з Академії Нацгвардії. Хоча кафедра знаходиться у складі командно-штабного факультету, але дисципліни викладаються й на інших факультетах, оскільки тактика – це основа процесів управління у військах, які повинен розуміти кожний випускник. А от коли мова заходить про посаду начальника кафедри, Віталій Юрійович зазначає, що управлінцем бути завжди непросто.

«Коли відчуваєш, що за тобою стоїть відповідальність за колектив і завдання, які разом із цим колективом ти повинен виконати якісно і вчасно, відразу з’являється така функція управління як контроль. Вся справа в тому, що скільки людей, стільки й думок, тому незважаючи на те, що більшість викладачів мають вагомий досвід, потрібно завжди контролювати, корегувати, підказувати та наставляти. Це займає доволі немалу частину мого робочого часу, але й без приведення діяльності кафедри до єдиного знаменника також неможливо налагодити успішний процес роботи. Щоб пришвидшити виконання тих чи інших завдань проводимо наради, особисті бесіди, які також позитивно впливають на хід виконання завдань».

Окрім наукової діяльності та керівництва кафедрою, полковник ще й викладає такі дисципліни як «Тактична підготовка військ», «Службово-бойова діяльність підрозділів НГУ». Завжди в полі його зору процес захисту матеріалів військового стажування курсантів, проводиться вагома робота, пов’язана з підготовкою до комплексного підсумкового іспиту. Не залишається осторонь і участь у науково-практичних конференціях та всеукраїнських конкурсах.

«Особисто я і колектив кафедри постійно беремо участь у конференціях, які проводяться безпосередньо на кафедрі тактико-спеціальної підготовки і кафедрі тактики. Наприклад, у жовтні 2020 року, вдруге, нашою кафедрою проводилася Всеукраїнська науково-практична конференція «Службово-бойова діяльність сил сектору безпеки держави: сучасний стан, проблеми та перспективи». Беремо участь у конференціях, які проходять у інших вузах, зокрема тісно співпрацюємо у наукових питаннях із Харківським національним університетом внутрішніх справ. Окремих слів заслуговують наші курсанти, які працюють у межах роботи гуртка військово-наукового товариства курсантів та студентів Академії. Курсанти зі своїми роботами щороку беруть участь у різноманітних конференціях та наукових конкурсах. Скажімо, зовсім нещодавно, курсант командно-штабного факультету здобув перемогу в одному із Всеукраїнських наукових конкурсів. Наші викладачі розуміють, що майбутнє за молоддю, тому завжди намагаються підтримати починання гвардійців».

 

Експерт Національного агентства забезпечення якості вищої освіти – ще один щабель розвитку

 

Розповідаючи про діяльність Віталія Панченка, не можемо залишити поза увагою його роботу в якості експерта Національного агентства забезпечення якості вищої освіти. Агенство здійснює масштабну роботу, яка стосується акредитації освітніх програм, а також слідкує за дотриманням ліцензійних умов діяльності у вищому навчальному закладі, аналізує професійну активність викладачів, наявність наукових ступенів, вчених звань тощо.

Експертом у цій сфері Віталій Юрійович став із 2019 року. З того моменту, за його участі, було проведено акредитацію освітніх програм у Житомирському вiйськовому iнституті iменi С.П.Корольова, а також Національній Академії СБУ. Незабаром, полковник буде членом акредитаційної комісії, яка працюватиме у Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

«Перш ніж стати експертом я пройшов шлях становлення, тому що це велика відповідальність і треба бути підготовленим до цієї діяльності. Необхідно  знати велику кількість керівних документів та нормативно-правових актів, що потребує багато часу для досконалого ознайомлення. Більше того, я виступаю ще й гарантом освітньої програми 253 за спеціальністю Військове управління (за видами Збройних Сил) в Академії Національної гвардії. Для  того, щоб підготувати програму для акредитації, треба не тільки відпрацювати керівні документи для неї, а й провести значний обсяг роботи, пов’язаний із підготовкою науково-педагогічного складу, навчально-матеріальної бази, які повинні відповідати Рекомендаціям щодо застосування критеріїв оцінювання якості освітньої програми, виданих Національним агентством забезпечення якості вищої освіти. Незважаючи на те, що акредитацію ми будемо проходити тільки через три роки, але вже треба почати готувати базу для успішного її проходження. Враховуючи все вище зазначене, на мені, як керівникові, лежить дуже велике навантаження, але я переконаний, що складнощі для того, щоб їх долати - це своєрідна мотивація для досягнення позитивного результату».

 

Підтримка як основа основ успішної взаємодії

 

На просте запитання, яким чином Віталій Панченко знаходить час для такої кількості справ, і при цьому вся його діяльність є доволі успішною, офіцер не забарився із відповіддю.

«Взаєморозуміння і підтримка – це основа основ успішної взаємодії у родині, колективі, з керівництвом чи підлеглими. Я недаремно поставив родину на перше місце, адже свою дружину Інну та сина Артема дуже люблю. Мій син зараз навчається у другому класі, а це особливий вік, коли треба докладати максимум зусиль у виховання людини. Час, проведений із сином – особливий для мене. Наприклад, мені дуже подобається вчити із Артемом англійську мову. Коли він отримує гарні оцінки, розумію, що я для нього наставник та опора на початку опанування важливої іноземної мови. А коли бачу, що йому складно, завжди підбадьорюю та повторюю, щоб чогось досягнути, треба багато працювати. Тільки вперед, якщо чогось не знаєш, дізнайся, якщо чогось не вмієш, навчися і йди далі».

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ