новини

Проєкт «Сила в науці». Володимир Васищев

06.10.2021 16:07

 

Науковою діяльністю старший викладач кафедри військово-соціального та психологічного забезпечення оперативного факультету Національної академії Національної гвардії України кандидат педагогічних наук полковник Володимир Васищев почав займатися ще з курсантських років. Його наукові інтереси різнопланові – від психології сімейних стосунків до технологій управління конфліктами. Про мотивацію до наукової діяльності, людей, які заслуговують на вдячність, процес співіснування наукової та викладацької діяльності, а також мрії, які матеріалізуються у досягнення, читайте в нашому щотижневому проєкті «Сила в науці».     

 

Наукова діяльність від молодого серця

 

Як ми вже зазначали, Володимир Васищев почав захоплюватися науковою діяльністю ще під час навчання у Академії Національної гвардії України за спеціальністю «Автомобілі та автомобільне господарство». Хоча, науковий інтерес викликала психологія сімейних стосунків. Згодом, наукове бачення офіцера розширилося до сфери сімейних конфліктів, конфліктології та педагогіки вищої школи. 

У 2008 році Володимир Васищев розпочав роботу на гуманітарному факультеті на кафедрі військового навчання та виховання, пізніше перейменовану в кафедру соціально-гуманітарних дисциплін. Того ж року отримав повну вищу освіту офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня за спеціальністю «Військово-соціальне управління» на оперативному факультеті Академії.

Знаковим для Володимира Сергійовича став 2015 рік. Саме цього року він закінчив Національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди та отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Психологія». З 2015 року став здобувачем наукового ступеня кандидата педагогічних наук Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

«Тема мого дисертаційного дослідження «Розвиток загальнопедагогічної культури майбутніх офіцерів у процесі професійної підготовки у військовому вищому навчальному закладі». Тема дисертації виникла від  роботи з курсантами, адже я помітив нагальну проблему в розвитку культури офіцерського складу. Захистив дисертацію 31 березня 2021 року за спеціальністю «Теорія та методика професійної освіти» Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка». 

Впродовж нашої розмови Володимир Васищев згадав наставників, які допомагали йому в становленні науковця, викладача та офіцера. Це полковники Іван Біленко, Олег Сачков, Євгеній Змійов, Олександр Гегечкорі, Володимир Пасічник, Іван Ліпатов.

«Людина, яка першою підставила мені плече та надала руку допомоги - Юрій Павлович Бабков. Ще на п’ятому році навчання в Академії ми почали співпрацювати, він надавав слушні поради щодо написання наукових статей. З питання проблематики психології сімейних стосунків мені дуже допомагав Володимир Іванович Пасічник. Не можна оминути увагою і мою наукову керівницю, доктора педагогічних наук професора кафедри культурології та викладання культурологічних дисциплін Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка - Любов Миколаївну Кравченко. У неї величезна наукова школа, а я став 19-тим здобувачем, якого вона захистила».

 

Не боятися працювати у новому форматі

 

Володимир Васищев вважає, що незважаючи на проблеми, які є в нашій країні пов’язані зі збройним конфліктом на сході України, карантинними обмеженнями, наука все одно розвивається. Наприклад, у Академії Національної гвардії України створюються всі умови для того, щоб мотивувати людину до зайняття науковою діяльністю, у цьому полковник переконався на власному прикладі. Його науково-педагогічний стаж складає 13 років. Володимир Сергійович є автором та співавтором понад тридцяти наукових публікацій та навчально-методичних видань.     

«Наука з кожним днем розвивається, звісно є нові проблеми, нові умови для роботи. Скажімо, карантинні обмеження привчають працювати нас у іншому форматі. До речі, захист моєї кандидатської  дисертації відбувався у форматі онлайн засідання. Але я вважаю все це позитивним досвідом, який відкриває нові горизонти. Також, для наукового розвитку намагаюся користуватися досвідом колег-науковців як в Україні, так і закордоном. Що стосується професійної освіти, у червні цього року брав участь у тренінгу, який стосувався цивільно-військового співробітництва, а точніше - захисту цивільного населення під час збройного конфлікту. Тренінг проводили представники НАТО в Головному управлінні іміджевого видавничого центру Національної гвардії України. Учасниками були представники цивільно-військового співробітництва з різних частин Національної гвардії України. Я отримав цікавий досвід, особливо актуальний у зв’язку із тими збройними загрозами, які зараз є у нашій державі».

 

Взаємне навчання – ключ до кращого розуміння   

 

Володимир Васищев працює старшим викладачем на кафедрі військово-соціального та психологічного забезпечення оперативного факультету з лютого 2019 року. Кафедра створена у вересні 2018 року. За словами Володимира Сергійовича, колектив кафедри невеликий, але дуже дружній.

«У нас працюють напрочуд досвідчені люди від яких отримував допомогу в будь-яких питаннях. Це доволі позитивно впливає на результати роботи, коли людина йде на службу із задоволенням».

Володимир Васищев викладає такі дисципліни як «Морально-психологічне забезпечення дій військових частин НГУ», «Технології управління конфліктами». З наступного 2022-2023 навчального року буде залучатися до викладання нової дисципліни «Командно-штабні навчання». Враховуючи досвід спілкування зі слухачами та курсантами зазначає, що з останніми працювати легше.

«Слухачі – офіцери з різних військових формувань Національної гвардії України, з різним життєвим досвідом і досвідом служби, дехто має бойовий досвід, тому світосприйняття у них значно ширше та глибше ніж у курсантів. На мою думку, найважливішим є спілкування, можливість офіцерів висловити свою точку зору, проявити ініціативу, відтак, відбувається взаємне навчання».

На погляд Володимира Васищева, викладання і наука – це один процес, наприклад, як навчання і виховання.

«Неможливо викладати навчальну дисципліну і не бути забезпеченим науковими знаннями. Недаремно наші посади мають назву науково-педагогічні працівники, коли педагогіка та наука виступають єдиним процесом діяльності».

 

Мрії мають здатність матеріалізуватися

 

2021 рік також є знаковим для Володимира Васищева. Окрім успішного захисту дисертаційного дослідження, 1 вересня він отримав чергове військове звання полковника. Кожне вагоме досягнення супроводжується не менш вагомою роботою над собою, самовіддачею та звісно ж любов’ю до своєї роботи. А ще, не менш важливим на життєвому шляху є підтримка родини. У випадку Володимира Васищева, поряд завжди кохана дружина Наталія, разом із якою вони вже 22 роки, сини Дмитро і Вячеслав. Ці люди – найкраща опора, саме з ними він завжди ділиться своїми думками та мріями.

«Як психолог, хочу сказати, що думка має можливість матеріалізуватися, Коли людина про щось мріє, намагається цього досягнути. Для цього вона знаходить різні шляхи, методи, способи, навіть якщо одразу не виходить, сильна особистість, маючи мету, рано чи пізно її досягне. Це правило з яким крокую науковим та військовим життям. А ще я переконаний у тому, що мрії, які матеріалізуються у досягнення завжди є результатом самовідданої праці».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ