новини

Проєкт «Сила в науці». Вячеслав Городнов

10.11.2021 16:32

 

Доктор військових наук, професор, професор кафедри тактико-спеціальної підготовки Національної академії Національної гвардії України, заслужений працівник освіти України Вячеслав Городнов має досить вагомий науковий досвід. Роки роботи в науці навчили його спостережливості, допитливості та постійному бажанню до розвитку. А майбутніх офіцерів, яким передає знання, він вчить не тільки мислити глобально та аналізувати ситуацію, а й визначати мету своїх дій. Примітно, що наш щотижневий проєкт «Сила в науці» вийде саме у Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку. Символічність, взаємопов’язана із сьогоденням завжди заслуговує на увагу.

 

450 наукових публікацій – результат продуктивності, помножений на захоплення

 

Хто може краще зрозуміти курсантів, їх життя, прагнення та переживання як не колишній курсант, а до цього ще й кадет? Людина, яка формувала свій характер і свою особистість у військовій атмосфері, навіть через тривалий час не зможе залишитися байдужою до дисципліни та порядку, який є першоосновою військової служби. Будучи молодим хлопцем, Вячеслав Городнов не міг подумати, наскільки увага до дисципліни допоможе йому в майбутній науковій діяльності. Бо заняття наукою – це постійний вишкіл, але про все по черзі.      

У 1964 році Вячеслав Городнов із золотою медаллю закінчив Мінське суворівське військове училище. А потім став курсантом Мінського вищого інженерного зенітно-ракетного училища протиповітряної оборони, яке закінчив із відзнакою у 1969 році. З 1974 по 1976 роки навчався в   ад’юнктурі при Мінському вищому інженерному зенітно-ракетному училищі протиповітряної оборони. Вже в Україні, у 2005 році, Вячеслав Петрович закінчив економічний факультет Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

«Наукову кар’єру я розпочинав у Мінському вищому інженерному зенітно-ракетному училищі протиповітряної оборони. Основні напрямки моєї наукової діяльності пов’язані з теорією моделювання бойового застосування і бойових дій родів військ Повітряних Сил, бойових, службово-бойових дій Збройних Сил, Національної Гвардії України, Державної прикордонної служби України, а також процесів у сфері їх тилового забезпечення і в сфері економіки держави. На сьогодні, я маю 450 наукових публікацій (статей, монографій, підручників, навчальних посібників як в Україні, так і за кордоном)».

 

Наукові здобутки, виправдані часом та вагомістю

 

Вячеслав Городнов – особистість, яка має вагомі наукові здобутки. Так, він є розробником комп'ютерної штабної моделі оцінки протиповітряної оборони держави, яка активно застосовувалася за призначенням із 1987 року, в тому числі, у період війни в Перській Затоці в 1991 році. Більше того, за вищезазначеними науковими напрямками підготовлені 10 докторів та понад 80 кандидатів військових і технічних наук в Україні та за кордоном. Щодо розвитку наукового життя в Україні, Вячеслав Городнов має не досить позитивні, але разом із тим об’єктивні думки.

«На мій погляд, спостерігається кількісне зростання людей з науковими ступенями, але без помітного підвищення їхнього наукового рівня. Також важливо підкреслити суттєве зниження наукового рівня дисертацій і вимогливості до якості досліджень та можливості реалізації їх результатів».

Вячеслав Городнов намагається завжди впроваджувати свої наукові дослідження у викладацьку діяльністю. Він вважає, що наука і викладання нерозривно пов’язані, тим більше, у його дисципліні «Математичне моделювання службово-бойових дій Національної гвардії України».

«Основне моє завдання полягає у забезпеченні оволодіння курсантами теоретичними знаннями з математичного моделювання службово-бойових та бойових дій підрозділів Національної гвардії України під час їх практичного застосування із використанням комп'ютерних технологій. Основні ідеї, закони та закономірності у моделюванні службово-бойових та бойових дій підрозділів Національної гвардії України дозволяють майбутнім офіцерам приймати обґрунтовані рішення під час управління підрозділами».

 

Самовіддана робота колективу, яка залежить від взаєморозуміння кожного

 

Вячеслав Городнов вважає, що науковий потенціал Академії залежить від науково-педагогічного складу кафедр та навчально-матеріальної бази освітнього закладу. Об’єднуючим фактором, на думку науковця, є взаєморозуміння у колективі.        

«Науковці нашої кафедри постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня, кожного року захищають дисертації, беруть участь у наукових конференціях. Хочу додати, що це наукові конференції, які проводяться як у Академії Нацгвардії, так і в університетах із якими налагоджена тісна співпраця. Науково-педагогічні працівники кафедри тактико-спеціальної підготовки згуртовані, колектив працює самовіддано, тому всі завдання виконуються чітко та своєчасно. Важливу роль, при цьому, відіграє і взаєморозуміння, яке показує людське обличчя кожної особистості у ставленні один до одного та спільної справи».

А на завершення нашої розмови Вячеслав Городнов додає, що потрібно ніколи не зупинятися працювати, навіть, коли знаєш, що результат твоєї роботи не увінчається вагомим успіхом.     

«Спочатку визначте мету своїх дій, потім шукайте дорогу до цієї мети. Можливо і не одразу, але згодом її буде досягнуто».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ