новини

П’ять років проактивної співпраці. В Академії Нацгвардії завершився вступний курс НАТО

09.12.2021 14:38

 

250 курсантів та офіцерів з числа учасників, більше 60 українських та іноземних експертів, отримання сертифікатів міжнародного зразка, а для когось, навіть зміна світогляду – далеко не всі позитивні моменти, які мали місце за 5 років вступного курсу НАТО, організованого Офісом Програми Україна-НАТО з професійного розвитку (PDP).

Нагадаємо, що короткострокові курси за участю фахівців НАТО на постійній основі проходять у Національній академії Національної гвардії України з 2017 року. У рамках Програми професійного розвитку Україна-НАТО (PDP) пройшли модулі з публічних виступів, стратегічних комунікацій, лідерства та гендерної рівності. Беручи до уваги той факт, що Академія є головною платформою для реалізації проєктів НАТО в східному регіоні України, за сприяння Офісу НАТО, в 2019 році, у навчальному закладі було створено відділ євроатлантичної інтеграції. Враховуючи офіційне завершення модульного курсу «Вступний курс НАТО – 2021», Академію відвідали представники Офісу НАТО та Програми Україна-НАТО з професійного розвитку.

Під час офіційної зустрічі перший заступник начальника Академії генерал-майор Олександр Морозов подякував за плідну співпрацю та зазначив, що колишні курсанти активно використовують отримані знання під час роботи у військових частинах Національної гвардії України.

«Хочу привітати представників Програми Україна-НАТО та всіх колег, які тут присутні із завершенням вступного курсу НАТО. Ми високо цінуємо вклад Офісу НАТО у виховання майбутніх офіцерів для Національної гвардії України. Така плідна і достатньо тривала співпраця надала можливість як нашим курсантам, так і офіцерам отримати новий досвід та нові знання, - розповів генерал-майор Олександр Морозов. - Хотів також подякувати за вашу безпосередню участь у розвитку відділу євроатлантичної інтеграції Академії та професійний розвиток його співробітників. Така співпраця розширює наші горизонти розуміння того, що необхідно робити для подальшого вдосконалення освітнього процесу, які напрямки співпраці для нас найбільш актуальні та нагальні. Ми маємо можливість більш якісно переглядати освітні програми за якими готуємо майбутніх офіцерів для Національної гвардії України. Впевнений, із подальшою співпрацею кількість курсантів, які братимуть участь у таких програмах, тільки зростатиме, а це сприятиме розвитку майбутніх офіцерів».

Заступник директора Офісу НАТО Хелена Аківумі наголосила, що співпраця з навчальним закладом не була б успішною без сумлінної роботи керівництва та офіцерів Академії. 

«Особисто я дуже задоволена успіхами, яких досягла Академія. В очах НАТО – це означає, що команда провела чудову роботу і досягнула потрібних результатів. У тому, що Академія так успішно інтегрувалася, велика заслуга й керівництва навчального закладу, - прокоментувала Хелена Аківумі. - У вашого навчального закладу великі перспективи і потенціал. Скажімо, лідерство може відобразитися у підтримці інституту Національної гвардії України в Києві, що сприятиме подальшому розширенню Програми».

Слова підтримки та подяки за успішну співпрацю під час зустрічі висловила і  заступник керівника Програми PDP Анастасія Мішкіна.

«Ми пишаємося змінами, які Академія змогла досягти протягом років нашої співпраці. Зокрема, нововведеннями в програмі навчання за останні п’ять років, - поділилася Анастасія Мішкіна.  -  Під час вступного курсу НАТО слухачі неодноразово проявляли зацікавленість у навчанні, тому ми плануємо продовжувати вектор співпраці. А ще я вважаю, що всі тут присутні доклали максимум зусиль, щоб зробити Програму професійного розвитку більш цікавою та продуктивною».

Протягом двох років куратором вступного курсу в Академії була керівник проєктів Програми PDP Ельмаз Алімова.

«Кооперація з вами – перше портфоліо у нашій Програмі, коли ми досягли таких високих результатів і проактивність української сторони зіграла значну роль. Протягом п’яти років ми розвивали два напрямки нашого співробітництва – це розбудова індивідуальних спроможностей через вступний курс НАТО. І через інституційні спроможності, які відбулися внаслідок створення відділу євроатлантичної інтеграції Академії, - зауважила Ельмаз Алімова. - Ми спромоглися навчити 250 курсантів та офіцерів, які вийшли на ментально вищий рівень. Учасники модулів з лідерства, публічних виступів, стратегічних комунікацій та гендеру говорили про новий рівень знань, які отримали. Також ми намагалися залучати іноземних партнерів та провідних українських експертів. На окрему увагу заслуговує допомога в створенні відділу євроатлантичної інтеграції. Всі зміни, які відбулися з моменту його створення, носять трансформаційний характер, а співпраця зі співробітниками відділу завжди була легкою та продуктивною. Впевнена, що надалі відділ буде головним провідником всіх активностей в Академії. Хочу додати, якщо курс закінчується, то це не означає, що ми припиняємо нашу співпрацю, адже вона буде мати нові формати. Завершення вступного курсу НАТО - це той результат, якого повинні досягати всі форми співпраці».

Під час зустрічі з керівництвом Національної академії НГУ та відділом євроатлантичної інтеграції Академії, представники Офісу НАТО обговорили перспективи подальшого співробітництва. Зокрема, передачі напрацювань Програми PDP у рамках проєкту євроатлантичної інтеграції представникам відділу євроатлантичної інтеграції Академії для подальшої самостійної роботи. На завершення зустрічі, сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

Представники Офісу НАТО та Програми Україна-НАТО з професійного розвитку також зустрілися із курсантами Академії та вручили сертифікати, що засвідчують проходження всіх чотирьох модулів, та заохочувальні подарунки. Так, цього року вступний курс, у зв’язку з пандемією СОVID-19, вперше проводився в онлайн-форматі. Свої знання поповнили 52 курсанти гуманітарного та командно-штабного факультетів Академії. Серед них і курсант третього року навчання, майбутній спецпризначенець Ігор Шведов.

«Найбільш цікавими для мене були курси лідерства та гендеру. Вони корисні не тільки як для військового, але й для загального розвитку особистості, - переконаний Ігор Шведов. - Можу з впевненістю сказати, що чотири модулі позитивно вплинули на мій світогляд. Безумовно, було цікаво поспілкуватися з представниками Офісу НАТО в Україні та отримати привітання, адже у зв’язку з карантинними обмеженнями цьогорічний вступний курс проходив дистанційно. Протягом всього курсу було помітно вагому роботу організаторів, адже все – від спікерів до перекладу, було на вищому рівні. Важливо для мене й те, що після вручення сертифікатів я мав можливість поставити питання гостям і отримати конструктивні відповіді».

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ