новини

Робота з картами, компасом та координатною сіткою. Як канадські військовослужбовці навчають офіцерів Академії за стандартами НАТО

22.07.2021 17:26

 

У навчальному центрі Національної академії Національної гвардії України розпочалися заняття  із військовослужбовцями Академії за участю представників Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER).

Так, іноземні фахівці провели заняття із викладачами та командирами взводів, які навчають молоде поповнення під час первинної військово-професійної підготовки. 

«Знання, які ми протягом трьох днів будемо надавати офіцерам Академії є вкрай вагомими для військовослужбовця української армії. Хоча, ваша система підготовки подібна до нашої та активно рухається у напрямку стандартів НАТО, але потрібно, щоб офіцери мали більше практичних занять, зокрема з розрахунків, які проводяться за стандартами НАТО, - зазначив представник Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER) капітан Гектор Макдональд. – Сьогодні у нас мета - надати можливість офіцерам, які навчають молоде поповнення, зрозуміти стандарти та процеси НАТО».

Перше заняття із гвардійцями провів ворент-офіцер Грегорі Сміт. Всього заплановано провести 6 занять, тривалістю 40 хвилин кожне.

Протягом першого заняття офіцери Академії працювали з топографічними картами, використовуючи військову систему координат НАТО. Військовослужбовці ознайомилися з типами карт, вчились визначати місцезнаходження, координати різних об’єктів, напрямки руху, визначали азимути  із урахуванням магнітного відхилення. Під час заняття офіцери застосовували сучасні натівські компаси, які передані іноземною стороною для підготовки особового складу Академії. Важливим для гвардійців було й проведення розрахунків за допомогою координатної сітки. 

«Важливо, що головний акцент робиться на подальшому використанні методичного матеріалу для проведення занять із курсантами Академії Нацгвардії, - прокоментував викладач кафедри тактики майор Антон Пашуба. - Вже сьогодні ми отримали багато нової та актуальної інформації з військової топографії з урахуванням особливостей системи НАТО. Все, що дізнався намагатимуся передати молодому поповненню Академії. Переконаний, що досвід іноземних військових не тільки їх зацікавить, але й надихне на більш досконале опанування такої нелегкої дисципліни як військова топографія».

Планується, що в подальшому представники операції UNIFIER будуть проводити спільні заняття із викладачами Академії для курсантів, які проходять первинну військово-професійну підготовку. 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ