новини

Розширення можливостей: курсанти НА НГУ проходитимуть підготовку з управління розвідувальними безпілотними апаратами «Sirko» та «Valkyrja»

29.07.2024 12:56

Курсанти Національної академії Національної гвардії України будуть проходити підготовку з управління безпілотними літальними апаратами (БпЛА) типу «Sirko» та «Valkyrja».

 

«Sirko» - це тактичний розвідувальний БпЛА літакового типу з нерухомим крилом. Він забезпечує тактичний радіус дії до 30 км. Має розмір 93 см в крилах, вважається надлегким, оскільки важить лише 1,37 кг. Заряду акумулятора вистачає, аби подолати відстань до 130-140 км на висоті до 1 км. У повітрі цей БпЛА може знаходитися до двох години.

 

«Valkyrja» — безпілотний авіаційний комплекс військового та цивільного призначення для забезпечення моніторингу, повітряної розвідки, відеоспостереження та корегування артилерійського вогню вдень та вночі.

Валькірія має шифрований цифровий телеметрійний зв'язок дальнього радіусу дії, а також аналогову онлайн-трансляцію відео для усіх типів корисного навантаження як додаткову опцію. Розмах крила 160 сантиметрів, час польоту 120 хвилин, злітна вага 3,5 кг, радіогоризонт 35 км.

 

«Важливим напрямком навчання в Академії є заняття з управління БпЛА. «Sirko» та «Valkyrja» - це «очі» військових, екіпажі запускають їх по лінії фронту чи у тил ворога, шукають скупчення сил ворога, техніку, боєприпаси, всі розвіддані оператор збирає і передає для корегування вогню і знищення противника. Це потужний інструмент розвідки, який, по-перше, зберігає життя наших військових, а, по-друге, не дає противнику домінувати на полі бою. Він буде допомагати гвардійцям визначати місцезнаходження позицій противника», - зазначає інструктор з бойової підготовки молодший сержант Олег Волинчук.

 

Екіпажі з управління «Sirko» або «Valkyrja» складаються із трьох військовослужбовців, вони розгортають комплекс на місцевості, перевіряють працездатність, налаштовують програмне забезпечення та запускають борт у повітря. Після цього на комп’ютері відслідковують політ та вносять поправки, в процесі польоту борта екіпаж аналізує та передає отримані данні.

По завершенню місії екіпаж повертає літальний апарат та відходить на безпечніші позиції.

 

Важливо зазначити, що обидва безпілотники, на яких будуть проходити підготовку курсанти Академії, українського виробництва.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ