новини

Слухачі Академії практикували навички спілкування у прямому ефірі з професійними журналістами

09.03.2021 16:59

У Національній академії Національної гвардії України продовжується проведення сумісних занять у напрямку вивчення стратегічних комунікацій. Новий формат занять передбачає вдосконалення знань курсантів та слухачів Академії, шляхом кооперації з викладачами медіа комунікацій харківських закладів вищої освіти, журналістами та представниками пресслужб. Цього разу в рамках дисципліни «Комунікативний аспект діяльності офіцера НГУ» слухачі 2-го року навчання оперативного факультету практикували креативне інтерв’ю у прямому ефірі.

На занятті були присутні журналіст, ведуча програм «Точка зору», «Непрості питання» на телеканалі Р1 Ольга Шевченко та головний редактор медіа порталу 057 Олег Скрипник. Допомогу в організації заняття надав радник командувача зі стратегічних комунікацій Дмитро Брук.

Кожен із запрошених журналістів до занять у військовому навчальному закладі долучився вперше.
У рамках заняття Ольга Шевченко та Олег Скрипник мали провести інтерв’ю зі слухачами у формі максимально наближеній до реального телевізійного ефіру.

«Офіцери Академії продемонстрували впевненість та готовність до розмови, у тому числі на складні та провокаційні теми, - прокоментувала Ольга Шевченко. - Вважаю, що майбутнім пресофіцерам важливо мати досвід і навички співпраці з представниками ЗМІ. Це дозволить налагодити пряму і своєчасну комунікацію з журналістами, що сприятиме створенню позитивного іміджу вишу або відомства, яке відкрите для суспільства та працює в інтересах людей».

Головному редактору медіа порталу 057 Олегу Скрипнику сподобалося як гвардійці знаходили відповідь на непрості запитання, які він ставив у процесі бесіди.

«Військові розкривалися і відповідали на мої запитання на досить високому рівні та не велися на провокації, які я робив для того, щоб подивитися на їх реакцію, – запевнив Олег Скрипник. – Раджу всім пресофіцерам у своїй роботі навчитися вміти вдало комунікувати з представниками ЗМІ, тому що від цього залежить у якому світлі медійники подаватимуть інформацію про військовослужбовців».

Куратор заняття, професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії, доктор філологічних наук Людмила Пелепейченко зазначила, що такі заняття сприяють розвитку в офіцерів-магістрів та курсантів навичок правильного спілкування з представниками ЗМІ.

«Гвардійці повинні вміти спілкуватися як згідно підготовленої промови, так і експромтом, наприклад, під час прямого ефіру. Треба сформувати такі навички спілкування, які б сприяли не тільки наданню правильної відповіді, але й виключали агресивність збоку військових під час постановки запитань журналістами, - розповіла Людмила Пелепейченко. – Під час прямого ефіру журналісти можуть ставити складні або гострі запитання на які важко відповісти, але не можна ухилятися та проявляти невдоволеності. Потрібно запам’ятати, що у даному випадку може бути дієвою тільки стратегія співробітництва з журналістами, які, перш за все, допомагають. Необхідно дивитися на них як на друзів, а не як на ворогів».

Заняття проходило у формі рольової гри. При цьому, кожному слухачу магістратури була відведена певна роль, як-то заступник командира частини по роботі з особовим складом, курсант та три рецензенти. Останні слідкували за логічністю мислення офіцера, вмінням долати психологічні бар’єри та уникненням порушень під час надання відомостей, які містять конфіденційну інформацію.

Слухач магістратури оперативного факультету майор Сергій Осташевський, який під час заняття виконував роль заступника командира частини по роботі з особовим складом, має значний досвід спілкування із представниками ЗМІ. Гвардієць неодноразово брав участь у телеефірах, спілкувався із журналістами  в ході виконання службово-бойових завдань та масових заходів у Рівному та Львові.

«Я отримав позитивні враження від сумісного заняття із журналістами. Вважаю, що такий досвід необхідно отримувати всім офіцерам Національної гвардії України. Вони повинні чітко розуміти як правильно спілкуватися із представниками громадськості та ЗМІ, - наголосив Сергій Осташевський. – Зі свого досвіду можу сказати, що під час спілкування із журналістами потрібно поводити себе ситуативно, в залежності від того, які будуть ставити запитання. Також необхідно враховувати обставини в яких перебуває військовослужбовець. Скажімо, під час виконання службово-бойових завдань офіцер повинен слідкувати не тільки за своїми словами, а й за роботою особового складу».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ