новини

Слухачі оперативного факультету Академії складають комплексний іспит

03.06.2021 14:53

 

У Національної академії Національної гвардії України стартувала державна підсумкова атестація. Окрім курсантів, на цьому тижні складають комплексний іспит й офіцери-магістри оперативного факультету денної та заочної форм навчання.

У слухачів, які опановують спеціальність «Військове управління (за видами збройних сил)», комплексний іспит складається із двох частин – практичної і теоретичної.

Впродовж першого дня 10 офіцерів-магістрів працюють із картами та визначають замисел командира на відповідне виконання завдань. На реалізацію практичного завдання слухачам надається 6 годин. 

Наступного дня на військовослужбовців чекає теоретична частина комплексного іспиту, до якої входить перевірка знань із таких дисциплін як «Оперативне мистецтво», «Тактика НГУ», «Служба штабів», «Управління військами», «Загальна тактика», «Розвідка» та інші.

«Під час практичної частини перевіряється вміння офіцерів працювати з картою, а саме правильність нанесення умовних позначок, відповідність теоретичного замислу з відображенням на карті, робота з графічними документами. При цьому, гвардійці повинні враховувати вимоги сьогоднішнього дня, наприклад, умовні позначки згідно зі стандартами НАТО, - зазначив доцент кафедри оперативного мистецтва полковник запасу Андрій Чухлатий. – Практична частина комплексного іспиту - це великий об’єм роботи, який надає можливість зрозуміти чи слухач готовий до такого роду виконання завдань у майбутньому. За моїми спостереженнями, всі офіцери рухаються у правильному напрямку та показують гарні знання».

Комплексний іспит складають і 10 офіцерів, які навчаються за спеціалізацією «Морально-психологічне забезпечення службово-бойової діяльності НГУ». Комплексне кваліфікаційне завдання слухачів включає три питання із теоретичної частини та два з практичної – відпрацювання відповідно до зазначених завдань та загальної і часткової обстановки на робочій карті. На виконання теоретичної частини відведено 40 хвилин, а для практичної – 2 години.

«До теоретичної частини комплексного іспиту були включені такі дисципліни як «Національна безпека України», «Тактика Національної гвардії», «Морально-психологічне забезпечення дій формувань НГУ», «Психологічне забезпечення дій формувань НГУ», «Прикладна психологія службово-бойової діяльності НГУ», «Робота з особовим складом у військових частинах», - розповів слухач оперативного факультету майор Сергій Осташевський. - Всі ці дисципліни я досконало вивчав протягом двох років, опановуючи спеціальність «Державна безпека». Більше хвилювань було з практичною частиною іспиту, але я відразу сконцентрувався на виконанні завдань, що допомогло отримати позитивний результат».

Вже цієї п’ятниці комплексний екзамен із професійно-орієнтованих дисциплін будуть складати офіцери заочної форми навчання із інших військових формувань.

Бажаємо всім офіцерам успішного складання іспитів!

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ