новини

Сучасний клас та нове обладнання. Можливості для розвитку курсантів-зв’язківців

16.09.2021 16:08

 

«Військова техніка радіозв’язку», «Інформаційно-телекомунікаційні мережі», «Організація зв’язку в формуваннях НГУ», «Бойове забезпечення вузлів зв’язку та пунктів управління НГУ» – навчальні  дисципліни, що формують рівень знань курсантів, які здобувають спеціальність військового зв’язківця у Національній академії Національної гвардії України.

Досконале опанування зазначених навчальних дисциплін неможливе без вдосконалення навичок роботи на штатній техніці зв’язку. З відкриттям нового класу на кафедрі військового зв’язку та інформатизації, таких можливостей для розвитку стало значно більше.

Заступник начальника кафедри військового зв’язку та інформатизації полковник Віктор Оленченко зазначив, що в порівнянні з 2018 роком, кількість професійного обладнання у Академії значно зросла.  

«Якщо декілька років тому за кафедрою було закріплено тільки три  комутатори та три маршрутизатори, то з кожним роком ми спостерігаємо суттєве поповнення навчальної бази кафедри військового зв’язку та інформатизації, - запевнив Віктор Оленченко. – Скажімо, цього року від Головного управління Національної гвардії України ми отримали декілька телекомунікаційних комплектів, п’ять маршрутизаторів та п’ять комутаторів різного типу і класу. Відтепер кожен курсант групи має свою одиницю техніки, що сприяє більш цілеспрямованій роботі під час заняття. Це стосується роботи не тільки на телекомунікаційному обладнанні, а ще й на засобах радіозв’язку та ІР-телефонії».

Полковник Віктор Оленченко також розповів, що підготовка гвардійців на зазначених засобах зв’язку проходить на 3-4 роках навчання. Проте, курсанти 2 року навчання, які ще не перейшли до важливих дисциплін, можуть спостерігати за діяльністю старших курсантів, а за бажанням ще й відвідувати науковий гурток «Імпульс».

«Ще під час другого року навчання ми надаємо курсантам можливість, після певної підготовки, отримати доступ до техніки зв’язку.  Це сприяє тому, що хлопці та дівчата, на практиці, опановують матеріал, який може стати в нагоді для написання їх наукових і бакалаврських робіт, - наголосив Віктор Тимофійович. - Одна справа - показати на плакаті як працює машина, інша – коли людині надаєш можливість попрацювати з реальним обладнанням. Це істотні кроки щодо покращення рівня знань. У процесі занять ми вивчаємо сучасні інформаційні та телекомунікаційні технології, сервіси, які забезпечують роботу як у окремих відділах, так і всієї інформаційно-телекомунікаційної мережі Національної гвардії України».

Працювати з новим обладнанням – надзвичайна радість для курсантки четвертого року навчання Вікторії Нікітенко. Через рік вона стане офіцером одного з підрозділів Національної гвардії України. Зізнається, що до служби вже готова, адже за час навчання в Академії має можливість досконало оволодіти навичками, необхідними для своєї майбутньої фахової діяльності. При цьому, робота з сучасною технікою зв’язку – одна з прерогатив успіху. На підтвердження цього, дівчина показує як треба працювати з телекомунікаційним комплектом ТК-4.

«Зараз я здійснюю підготовку до роботи і під’єднання тих телекомунікаційних каналів, які будуть розгортатися на вузлі зв’язку, тобто комутацію каналів до відповідного обладнання, - розповіла Вікторія Нікітенко. – Знаєте, коли працюєш із сучасною технікою зв’язку,  особисто у мене, одразу виникає прагнення більш детально вивчити роботу того чи іншого засобу. Відчуваю, що такий інтерес виникає недаремно, просто я прагну бути відмінним фахівцем».

За словами Віктора Оленченка, найближчим часом планується збільшити кількість телекомунікаційних комплектів для розгортання польових вузлів зв’язку, обладнання телекомунікаційних мереж і радіозасобів для ІР-телефонії, надійде також нове обладнання для проведення відеоконференцій. 

 

     

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ