новини

Тренінги по-сучасному. Як експерти НАТО навчають курсантів у онлайн-форматі

09.04.2021 14:26

 

У Національній академії Національної гвардії України вже вдруге в цьому році проходять короткострокові курси за участю фахівців НАТО. Курс організовують представники Програми професійної підготовки Україна-НАТО (PDP) у співпраці з Академією Нацгвардії.   

У 2021 році вступний курс НАТО має значну відмінність, адже у зв’язку з пандемією СОVID-19 проводиться в онлайн-форматі. Вперше, разом із професійними експертами, заняття проводять представники відділу євроатлантичної інтеграції Академії.

«Завдяки прагненню до розвитку та співпраці наш довгостроковий  проєкт із Академією Нацгвардії розвивається. Нинішня ситуація як у світі, так і в Україні ще раз доводить, що кожну вершину, навіть недосяжну, можна підкорити. У нашому випадку, головне – тримати вектор на донесення стандартів НАТО не тільки в структуру Академії, але й всієї Національної гвардії України, - наголосила заступник керівника Програми НАТО-Україна з професійного розвитку Анастасія Мішкіна.

«Ми дуже раді, що Програма професійного розвитку Україна-НАТО спільно з Національною академією запустили Вступний курс НАТО - 2021 в онлайн-форматі, - прокоментував начальник відділу євроатлантичної інтеграції Академії підполковник Василь Омельченко. - Незважаючи на те, що курс проходить в онлайн-форматі, це ніяк не впливає на якість отриманої інформації курсантами Академії. Гвардійці на практиці отримують корисний досвід від провідних українських експертів, ведуть дискусії та плідно працюють».

Більше 50-ти курсантів гуманітарного та командно-штабного факультетів Академії тиждень тому вдосконалили навички публічних виступів.

На цьому тижні гвардійці набули нових знань зі стратегічних комунікацій.   Під час тренінгу, для кращої онлайн-комунікації, всі учасники були розподілені на групи по 6-7 чоловік. Для розвитку креативного мислення, гвардійці отримували ситуативні завдання, які обговорювали в групах. 

Особлива увага приділялася кризовим комунікаціям у системі стратегічних комунікацій, особливостям здійснення кризових комунікацій під час реалізації складових стратегічних комунікацій: зв’язків з громадськістю, внутрішніх комунікацій, цивільно-військового співробітництва, інформаційних та психологічних операцій, і питанням медіа грамотності. Під час практичних завдань курсанти вчилися розробляти скоординовані інформаційні повідомлення та рамкові комунікаційні кампанії.

Так, експерт зі стратегічних комунікацій Лариса Шустенко провела з гвардійцями практичне завдання із розробки антикризового повідомлення та стратегії реагування.

«За два дні тренінгу курсанти опанували методологію стратегічних комунікацій, засвоїли структуру управління комунікаційними кампаніями за допомогою системи OASIS, відпрацювали розробку антикризової стратегії та підготовку інформаційних повідомлень, підпорядкованих стратегічним цілям організації. Курсанти продемонстрували високий рівень здатності засвоювати та використовувати на практиці новий матеріал, зацікавленість у темі, гарні комунікативні навички та вміння аргументувати свою думку», - розповіла Лариса Шустенко. 

Курсант другого року навчання командно-штабного факультету Артем Слюсар у захваті від формату занять.  

«Мені дуже сподобалося, що ми сьогодні працювали групою, тому що були завдання, які потребували командної думки. Наприклад, нам надавалися всього чотири пункти, застосовуючи які ми повинні були написати новину. Це була досить нелегка справа, оскільки кожен учасник має свою думку, а потрібно було об’єднати всі зусилля заради успішного результату, - зазначив курсант. – Всі вправи важливі для нас як майбутніх командирів, оскільки надають досвід знаходження спільної мови з особовим складом».

Менеджер проєктів Програми професійного розвитку Україна-НАТО Ельмаз Алімова акцентувала увагу на прогресивних факторах співпраці з Академією Національної гвардії України.

«Вступний курс є демонстрацією нашої спільної готовності до змін та швидкої адаптації до будь-яких ситуацій, для збереження спільно напрацьованого прогресу, - підсумувала Ельмаз Алімова. - Віримо, що курсанти опанують нові навички, потрібні для їхнього професійного зростання, а онлайн-формат допоможе залучити експертів, які б наразі не змогли приїхати до Академії».

Наступний курс із лідерства та гендерної рівності відбудеться восени цього року.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ