новини

Ще один вуз Харківщини передав знання та досвід курсантам Академії

28.04.2021 17:12

Як правильно вести комунікацію, долати кризові ситуації та співпрацювати з рятувальниками та представниками силових структур під час надзвичайних ситуацій? Ці нагально важливі питання обговорювали курсанти командно-штабного та гуманітарного факультетів Академії під час заняття з «Основ стратегічних комунікацій».

Заняття провела старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України, підполковник, кандидат психологічних наук Яніна Овсяннікова.

Вона розповіла курсантам про особливості організації кризових комунікацій, сутність та специфіку кризового реагування в умовах надзвичайних ситуацій, а також поділилася власним досвідом щодо співпраці представників Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції та медичних працівників під час кризових ситуацій із різними групами населення.

«Під час ліквідації надзвичайної ситуації найголовніше – це співпраця силових структур. Завдяки максимальній взаємодії один з одним – ймовірність швидкого подолання кризових ситуацій та допомоги постраждалим в рази зростає. Ми обговорили усі нюанси та моменти, які можуть відбутися, які категорії постраждалих існують, як з ними потрібно спілкуватися, - зазначає Яніна Овсяннікова. –  Впевнена, що це заняття допоможе хлопцям та дівчатам у подальшому підходити серйозніше до кризових ситуацій, структурувати свої знання та навчить правильно поводити себе з цивільним населенням в осередках надзвичайних ситуацій. Іноді необхідно достатньо мінімальної інформації для переосмислення, тим паче, що невдовзі вони стануть офіцерами і ці знання вкрай необхідні».

Зазначимо, що Яніна Овсяннікова – спеціаліст, яка має значний досвід у своїй професійній діяльності. Її підрозділ виїжджає на екстрені виклики державного та регіонального рівня, де безпосередню надає екстрену психологічну допомогу постраждалим. Саме такі випадки під час заняття розглядали курсанти з представником Університету цивільного захисту.

Зокрема, вони розібрали всі комунікативні аспекти трагедії, яка сталася із загибеллю курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба під Чугуєвом, надзвичайну ситуацію з вибухом військових складів у м.Лозова на Харківщині та вибухів побутового газу у багатоповерхових будинках України.

Викладачі даної дисципліни, доцент кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Лілія Дорошина та старший викладач Оксана Богданова вважають такі заняття надважливими для майбутніх офіцерів НГУ.

«Важливість чітко налагодженої комунікації особливо стає зрозумілою під час кризових ситуацій, тому майбутнім офіцерам необхідно знати, як правильно та ефективно здійснювати внутрішню та зовнішню комунікації», – запевняє Лілія Дорошина.

Втім, мабуть, найважливішою є думка курсантів. Зокрема, після семінару майбутні офіцери Нацгвардії зазначили, що раніше не звертали уваги на «незначні» з першого погляду речі, які у подальшому приводили до критики дій та поведінки військових під час певних надзвичайних ситуацій.

«Я зовсім інакше поглянула на трагедію із загибеллю курсантів – льотчиків, зрозуміла, яке значення має людське ставлення військових до потерпілих, їх батьків та друзів, як необхідно поводитись із представниками ЗМІ у таких ситуаціях, щоб не перешкоджати їм в їх роботі та праві суспільства знати правду про трагедію. Краще вчитись на помилках інших. Тепер я особисто буду  знати та розуміти, як таких помилок уникнути», - зазначила курсантка Тетяна Кульчій.

Нагадаємо, що кафедра філології, перекладу та стратегічних комунікацій постійно залучає провідних викладачів стратегічних комунікацій, журналістики, зв’язків з громадськістю, психології мас-медіа та практикуючих представників ЗМІ, представників Харківської державної академії культури, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця для підготовки майбутніх офіцерів Національної гвардії України.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ