новини

Творча інтелігенція Харківщини запропонувала гвардійцям нові форми співпраці

15.04.2021 17:04

 

У Національній академії Національної гвардії України відбулася зустріч із представниками музеїв і туристичних центрів Харківщини, а також Харківської обласної державної адміністрації.  

Нагадаємо, що на минулому тижні у Харківській обласній державній адміністрації було підписано Меморандум про співпрацю в галузі культури, мистецтва і туризму з підрозділами Національної гвардії України. Документ передбачає взаємодію між 14 харківськими музеями, виставковими залами, художніми галереями, туристичними центрами та 4 книжковими видавництвами.

Сьогодні, під час робочої наради, між керівництвом Академії Нацгвардії, представниками Східного ОТО НГУ та запрошеними керівниками музеїв та туристичних центрів, було обговорено низку питань, які стосуються механізму комунікації військовослужбовців із закладами культури, затвердження графіку відвідання музеїв і галерей гвардійцями, організації автобусних екскурсій по місту та області.

«Ми дуже раді вітати кожного із присутніх у стінах Академії Національної гвардії. Наша сьогоднішня зустріч ще раз показала важливість співпраці з харківськими музеями, виставковими залами та туристичними центрами, - наголосив Т. в. о начальника Академії генерал-майор Олександр Морозов. - По-перше, це дозволяє виховувати освічених та всебічно розвинених майбутніх офіцерів, а, по-друге, показує курсантам та хлопцям-строковикам Нацгвардії України, що суспільство вдячне саме їм за захист країни, та за те, що молоді гвардійці обрали для себе складний, втім дуже важливий для України життєвий шлях».

Представник Департаменту культури і туризму ХОДА Анна Коляка зазначила, що керівництво області з великим задоволенням підтримало підписання Меморандуму.

«Ми не лише дуже поважаємо наших гвардійців, а й бажаємо, щоб курсанти та хлопці-строковики проводили свій вільний від служби і навчання час цікаво, змістовно, творчо та легко, - прокоментувала Анна Коляка. -  У подальшому, наш Департамент готовий ініціювати як нові проекти, так і підтримувати ті, які будуть започатковуватися у лавах Національної гвардії України».

Варто зазначити, що завдяки підписанню Меморандуму Академія Нацгвардії, 5-та Слобожанська бригада та 3-тя оперативна бригада Національної гвардії України щотижня зможуть відправляти по 3 групи військових від 20 до 30 чоловік у музеї Харківщини. Втім, у зв’язку з карантином, ця схема розпочне працювати по його закінченню, але у цій ситуації дуже своєчасною стала пропозиція від музеїв Харківщини. Представники майже всіх музеїв запропонували гвардійцям виїзні лекторії та виставки. Таким чином, курсанти та строковики зможуть знайомитися із скарбами музеїв Харківщини на території Академії та військових частин.

«Наш центр цілком підтримав ідею, запропоновану представниками Національної гвардії України. Свої оглядові екскурсії Харковом ми розпочнемо з тими хлопцями-строковиками, які саме у цей час виявили бажання проходити службу в лавах Нацгвардії і вже стали приїздити до Харкова, - запевнила директор Харківського організаційно-методичного центру туризму Валентина Холодок. - Що стосується курсантів, то відразу після послаблення карантину, ми обов’язково проведемо для всіх першокурсників оглядові екскурсії, адже знаємо, що ці хлопці та дівчата майже рік не покидають стіни Академії. Ми дійсно бажаємо, щоб всі ці молоді люди відчули підтримку харків’ян, пізнали особливості та унікальність того міста, яке вони приїхали захищати. Більше того, ми гарантуємо, якщо батьки цих військових приїдуть відвідати своїх дітей, такі екскурсії будуть проведені й для них».

Як зазначила заступник директора Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв Олена Бондарчук, ще одним напрямком допомоги митців гвардійцям стануть майстер-класи від художників та майстрів народної творчості. Так, за пропозицією Центру культури і мистецтв, до Академії та військових частин будуть приїздити майстри і проводити майстер-класи з виготовлення предметів декоративно-ужиткового мистецтва.

Також на позитивних перспективах співпраці з гвардійцями наголосила Директор центру сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» Наталія Іванова.

«Ми розуміємо, наскільки важливою та складною є служба наших гвардійців. Як представники закладів культури ми готові йти на будь-які компроміси задля того, щоб кожного тижня від 150 до 200 курсантів та хлопців-строковиків мали змогу знайомитися із експозиціями музеїв, галерей  та виставкових залів підписантів Меморандуму, - звернула увагу Наталія Іванова. - Ми вважаємо цю ідею та її реалізацію напрочуд важливою, бо ставимося до гвардійців, як до власних дітей».

Після обговорення важливих питань, всім запрошеним гостям вручили дипломи за активну участь в організації національно-патріотичного виховання майбутніх офіцерів Національної гвардії України. А всі бажаючі мали можливість відвідати музей Академії Нацгвардії.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ