новини

У гвардійців Академії Нацгвардії розпочався модуль з ґендеру

16.11.2021 16:54

У Національній академії Національної гвардії України продовжується вступний курс НАТО 2021. У цьому році в рамках курсу вже проведено два модулі – публічні виступи та стратегічні комунікації. Вступний курс проводиться в рамках сумісного проєкту Академії та Програми професійної розвитку Україна-НАТО (PDP) починаючи з 2017 року.  Впродовж чотирьох  днів курсанти отримають знання з ґендерних питань та питань лідерства.

Звичайно пандемія СОVID-19 внесла свої корективи, але тільки в кращу сторону. Ми навчилися працювати в онлайн режимі, а це в свою чергу збільшило наші можливості щодо залучення міжнародних експертів. Ми ще раз переконалися у необхідності бути гнучкими в сучасному світі.

Перші два дні присвячені питанням ґендеру. Учасниками заходу стали більше 50-ти курсантів та курсанток гуманітарного та командно-штабного факультетів Академії та координатори та координаторки підрозділів Академії.

«Шановні пані та панове! Вклад представників Програми професійного розвитку Україна-НАТО та Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики у освіту та виховання майбутніх кваліфікованих кадрів для Національної гвардії України є дуже значимим для нас. Протягом курсу учасники мають нагоду попрацювати з експертами із закладів вищої освіти та громадських організацій України, представниками Північноатлантичного альянсу, операції UNIFIER в Україні та Консультативної місії Європейського Союзу в Україні. Бажаю всім натхнення та продуктивної праці», - зазначив начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Перед початком модуля із вітальним словом та побажаннями плідної роботи до учасників звернулася заступниця керівника Програми професійного розвитку НАТО-Україна  Анастасія Мішкіна.

«Вітаю всіх із початком модулів. Попереду чотири дуже активні дні співпраці. Враховуючи важливість питань ґендеру та лідерства, ми очікуємо на вашу активну роботу. Тому, ставте запитання, беріть участь у практичній роботі та насолоджуйтесь заняттями, вони будуть дуже продуктивними», - наголосила Анастасія Мішкіна.

Протягом дня, спікери ознайомили курсантів з низкою питань стосовно ґендеру. Так, голова правління Всеукраїнської громадської організації Центр – «Розвиток демократії» Елла Ламах провела тренінг щодо поняття ґендеру, ґендерної рівності та ґендерного підходу у суспільно-політичному дискурсі. Крім того, розказала про переваги ґендерного підходу для кожної людини.

Радник з питань жінок, миру та безпеки представництва НАТО в Україні Чарльз Коріву поділився досвідом врахування ґендерного підходу під час виконання обов’язків військової служби в країнах-членах НАТО.

Начальник відділу євроатлантичної інтеграції Академії підполковник Володимир Гончар з власного досвіду розкрив питання щодо участі жінок в операціях з підтримання миру та безпеки під егідою ООН.

В свою чергу, радниця з ґендерних питань начальника Житомирського військового інституту ім. С.П. Корольова Оксана Критенко відповіла на поширені питання про фемінітиви.

Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко акцентувала увагу на прогресивних факторах співпраці з Академією Національної гвардії України.

«Шановні курсанти! Всі ми дивимося у майбутнє і розуміємо, як зможемо реалізувати наші знання і навички. Сьогодні є чимало можливостей для їх реалізації як в Україні так і за кордоном в міжнародних та миротворчих місіях. І усвідомлення поняття ґендерної рівності допоможе вам зрозуміти різноманіття цього світу. Це допоможе вам бути більш конкурентоспроможними. Так само як питання дотримання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків є стратегічним напрямком розвитку суспільства, так і для вас ці знання є важливими для особистого розвитку», - підсумувала Катерина Левченко.

Завершився сьогоднішній день переглядом та обговоренням фільму «Загадка кісток. Ґендерна революція».

Вже завтра на гвардійців чекає багато практичних завдань під час роботи в групах.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ