новини

У гвардійців Академії розпочався модуль зі стратегічних комунікацій

08.04.2021 17:11

 

Модуль проходить у рамках вступного курсу НАТО 2021. Як і модуль із публічних виступів, він проводиться в онлайн-форматі. Учасниками стали більше 50-ти курсантів гуманітарного та командно-штабного факультетів Академії.

Перед початком модуля із вітальним словом та побажаннями плідної роботи до учасників звернулася заступник керівника Програми НАТО-Україна з професійного розвитку Анастасія Мішкіна.

«Вітаю всіх із початком модуля зі стратегічних комунікацій. Це досить  актуальне питання, розгляд якого стоїть на державному рівні та регулюється Стратегією воєнної безпеки України, прийнятої у 2021 році, - наголосила Анастасія Мішкіна. – Враховуючи важливість та зацікавлення питанням стратегічних комунікацій, ми очікуємо на вашу активну роботу. Тому, ставте запитання, беріть участь у практичній роботі та насолоджуйтесь двома днями занять, вони будуть дуже продуктивними».

Протягом двох днів із гвардійцями будуть проводити тренінгові заняття експерт у сфері стратегічних комунікацій Лариса Шустенко та офіцер відділу євроатлантичної інтеграції Академії старший лейтенант Дмитро Одерій. Також на модулі була присутня доцент кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії Лілія Дорошина.

Під час першого модульного дня, офіцер Дмитро Одерій провів із гвардійцями тренінг за темою «Практика використання комунікативних навичок Soft Skills у повсякденній діяльності курсантів Академії Нацгвардії».

«Стратегічні комунікації можна розглядати як на рівні держави, так  і на самому початковому рівні - особистості та групи. Саме цьому рівню був присвячений перший тренінг нашого модуля, - розповів Дмитро Одерій. - Курсанти вчилися використовувати на практиці навички стратегічних комунікацій, до яких входять такі складові як soft skills та hard skills. При цьому, soft skills – це загальні навички, які потрібні у кожній професії, наприклад, комунікабельність, лідерство, самоконтроль, вміння працювати в команді. Щодо hard skills – це навички, які потрібні для певної професії. Наприклад, беручи військового, до hard skills відносяться знання зі стройової, вогневої підготовки, тактики, розвідки. Я помітив, що курсанти працювали досить активно та були захоплені процесом пізнання нового».

У рамках тренінгу учасники мали можливість вдосконалити навички критичного та креативного мислення, методом виконання інтерактивних вправ. Щоб прокачати критичне мислення, гвардійці отримали ситуативні завдання, які обговорювали в групах по 6-7 чоловік, а потім пропонували власне рішення окремої ситуації. Для розвитку креативного мислення, курсантам було запропоновано написати креативну інструкцію на тему, направлену на розв’язання нестандартних ситуацій. Практичні завдання дуже сподобалися курсантам другого року навчання командно-штабного факультету Денису Вербицькому та Денису Зайцю.

«Критичне мислення – це дуже важлива здібність для командира. Скажімо, в екстремальних умовах, здатність критичного мислення може врятувати життя не тільки собі, але й особовому складу, - зазначив Денис Вербицький. - Вважаю, що нам потрібно розвивати навички критичного мислення, а на цьому тренінгу показують, яким чином це зробити найбільш ефективно та із користю для нас як майбутніх офіцерів».

«Вся інформація була дуже актуальною для розвитку наших командирських якостей, - переконаний Денис Заяць. – Більше того, практичні вправи були спрямовані на розвиток тімбілдінгу. А розбудова військового колективу є важливим компонентом для кожного військовослужбовця».

Під час другої частини модуля із курсантами розпочала роботу експерт зі стратегічних комунікацій Лариса Шустенко. Експерт розповіла про стейкхолдерів комунікацій Національної гвардії України відповідно до ролі НГУ у секторі безпеки й оборони. Після обговорення, курсанти виконали практичне завдання із визначення стейкхолдерів для Національної гвардії України. На завершення, Лариса Шустенко надала інформацію щодо ідентифікації фейкових новин, враховуючи специфіку каналів комунікації.

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ