новини

У Харківському історичному музеї відкрилася виставка, присвячена курсантам Академії

20.01.2022 15:07


Від вступу до отримання офіцерських погон, від навчання та тренувань до побуту та відпочинку – у Харківському історичному музеї ім. М.Ф. Сумцова відкрилась фотовиставка, присвячена 30-річчю Національної академії Національної гвардії України.


83 фотографії були підготовлені прес-офіцерами Академії та розповідають про повсякденне життя курсантів.


«Національна академія Національної гвардії України – вищий начальний заклад, який нерозривно пов’язаний із Харковом. Змінювались назви цього навчального закладу, втім випускники цього вишу завжди були опорою безпеки. І сьогодні Харків також вдячний гвардійцям за мирне життя, за щоденний захист – адже саме випускники Національної академії НГУ на офіцерських посадах щоденно боронять мир та спокій українців. Саме тому колектив нашого музею запропонував свої площі задля експозиції виставки. Бо, коли говоримо «Харків», ми маємо на увазі й Національну академію Національної гвардії України», – наголосила директор Харківського історичного музею ім. Сумцова Ольга Сошнікова.

Слід зазначити, що Харків став першим містом на сході України, в якому експонується виставка. Жителі міста зможуть відвідати її до кінця січня, а вже в лютому із історією та сьогоденням Національної академії НГУ будуть знайомитися жителі Сум, Краматорська, Северодонецька, Дніпра, Полтави, Одеси, Івано-Франківська та всіх інших обласних центрів України. Паралельно з Харковом, на заході України, виставка відкрилась у Львові.


«Для нас було важливо, щоб виставку побачила саме цивільна молодь по всій Україні. Адже концепт виставки – відкритість, співпраця та дружба. Наші курсанти – це хлопці та дівчата з усієї України. Ми пишаємося кожним із них і бажаємо, щоб їх батьки побачили курсантів на світлинах, могли запросити друзів та знайомих, щоб відвідувачі виставки по всій країні побачили, що наша Академія – сучасний вищий військовий навчальний заклад із новітнім озброєнням та обладнанням, насиченим культурним життям та затишними побутовими умовами», - розповів начальник відділу по роботі з особовим складом Академії підполковник Михайло Прядка.

Відкриття всеукраїнської експозиції стало можливим завдяки Меморандумам про співпрацю у галузі культури та мистецтв, які протягом року підписали з музейними установами та художніми галереями всі оперативно-територіальні об’єднання та частини НГУ. Тож, протягом 2022 року, світлини виставки зможуть переглянути жителі всіх міст України, в яких дислоковані підрозділи Національної гвардії України. І саме офіцери цих частин, як колишні курсанти Національної академії НГУ, будуть проводити екскурсії та розповідати відвідувачам про особливості вступу та навчання в Академії.


«Ми намагалися, по-перше, показати справжнє життя курсантів нашої Академії – від моменту вступу та відбору і до тієї хвилюючої миті, коли ти отримуєш своє перше офіцерське звання та погони лейтенанта. Показати, наскільки цікавими та насиченими є ці чотири роки навчання, – прокоментувала старший офіцер служби інформаційного забезпечення відділу міжнародних зв'язків, інформації та комунікації старший лейтенант Вікторія Пудровська.

За її словами, для формування експозиції були переглянуті декілька тисяч світлин, авторами яких є офіцери відділу Євген Хільський, Валерія Хаустова, Дар'я Смагіна, Павло Пономарьов та сама Вікторія Пудровська, а відібрані ті, які у повній мірі відображають дух Національної академії НГУ, її сьогодення.


«Кожна світлина мала бути окремою історією, із власними героями, сюжетом, емоціями. Саме такі 83 історії ми запропонували тим, хто відвідає виставку», - зазначила Вікторія Пудровська.

Першими, хто зміг ознайомитись із виставкою стали учні Харківського кадетського корпусу, студенти факультету аудіовізуальних мистецтв Харківської державної академії культури, військовослужбовці строкової служби 5 Слобожанської бригади та Третьої оперативної бригади НГУ, викладачі предмету «Захист Вітчизни» загальноосвітніх навчальних закладів Харкова, сім’ї ветеранів АТО/ООС та багатодітні сім’ї асоціації «АММА».

«Для мене, як для майбутнього журналіста, ця виставка стала своєрідним відкриттям. І це незважаючи на той факт, що я напередодні Нового року проходила виробничу практику саме у пресслужбі Національної академії, багато спілкувалася і з офіцерами, і з курсантами, і з солдатами строкової служби. Знаєте, не факт, що я стану військовим журналістом, але я точно знаю одне – такі виставки та відкритість гвардійців, їх прагнення бути зрозумілими суспільству – все це сьогодні вже заклало певний фундамент, адже у подальшій своїй журналістській роботі я обов’язково буду повертатись до гвардійців, їх служби та особистостей. Я дійсно хочу розповідати українцям про цих юнаків та дівчат!», - поділилася враженнями від виставки студентка 3 курсу факультету аудіовізуальних мистецтв Харківської державної академії культури Катерина Щербатюк.

Форми співпраці, запропоновані гвардійцями, позитивно оцінюють і викладачі предмету «Захист України».


«Основна проблема патріотичного виховання у школі полягає у відриві теорії від практики. Підручники не можуть замінити собою живого спілкування учнів та військових, не можуть протистояти інформаційним посиланням щодо поганого ставлення до солдат строкової служби, дідівщини або поганого харчування у частинах. Має буди відкритість військових, їх бажання співпрацювати з молоддю, вміння зацікавити службою та військовою справою. У цьому сенсі виставка, на якій ми сьогодні присутні, щире спілкування з курсантами та хлопцями-строковиками дуже корисні. Старшокласники, їх батьки можуть через фотооб’єктив пресофіцерів Нацгвардії побачити справжню і сучасну армію. Учні, які присутні зі мною, із захопленням дивилися на фото та слухали історії, і я впевнений, що вони із захватом розкажуть про свої емоції та повагу до гвардійців у нашому навчально-виховному комплексі», - зауважив викладач предмету «Захист України» Харківського навчально-виховного комплексу №106 ім. В.О. Кисіля Володимир Сокол.

«Ми вдячні гвардійцям за запрошення та багаторічну плідну співпрацю із Нацгвардією, спільні заходи з виховання у дітей любові до рідної країни. Неодмінно прийдемо на цю виставку вдруге, але вже окремою командою – нашими великими та дружніми сім’ями», - переконана президент ГО Асоціація багатодітних сімей «АММА» Юлія Ібрагім. За її словами, подібні спільні акції та живе спілкування з військовими дуже важливе для багатодітних сімей.

«По-перше, наші діти знайомляться не з міфічними, а із справжніми захисниками, з яких можна брати приклад, які можуть поділитися думками, чогось навчити, що стане в нагоді у подальшому житті. По-друге, й самі гвардійці бачать задля кого вони служать, кого захищають, що таке справжнє сімейне щастя!», - вважає пані Юлія.


Тож, всі бажаючі матимуть можливість ознайомитися у Харківському історичному музеї із фотовиставкою, присвяченою повсякденному життю курсантів Національної академії Національної гвардії України до кінця січня.

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ