новини

У Харкові підбили підсумки справжнього культурного марафону

06.12.2021 16:47

 

Театральне мистецтво та класична музика міцно увійшли в повсякденне життя курсантів та строковиків Національної академії Національної гвардії України.

Харківські гвардійці довели, що з мистецькою інтелігенцією можна не лише періодично співпрацювати, але й по-справжньому дружити. А дружба передбачає щире бажання зустрічі. Тож, понад 400 курсантів Національної академії Національної гвардії України минулого тижня були запрошені до театрів міста. Майже щодня вони мали можливість знайомитися із кращими виставами та програмами у Харківському національному академічному театрі опери та балету, Харківському державному академічному театрі ляльок імені В. А. Афанасьєва, Харківському академічному театрі музичної комедії, Харківському академічному драматичному театрі ім. О. С. Пушкіна, Театрі 19, Харківському державному цирку та Харківській обласній філармонії.

15 вистав за 7 днів, яскраві враження та нові емоції, все це справжній дружній подарунок акторів та музикантів Харкова курсантам і строковикам Академії у рамках підписаного в квітні 2021 року Меморандуму про співпрацю.

«Національна академія та Східне ОТО НГУ стали першими в Україні, хто наважився запропонувати творчій інтелігенції перевести мозаїчні відносини в тісну та справжню дружбу, - розповів начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський. - Якщо раніше ми отримували квитки до театрів через «треті руки» та за якимось «залишковим принципом», то тепер саме нам пропонують обирати і спектаклі, і кількість квитків, саме нас запрошують на прем’єри, саме гвардійцям відкладають квитки навіть на ті вистави, на які вони розкуповуються на декілька місяців наперед».

Сергій Соколовський додає, що за 9 місяців дії Меморандуму в Харкові не залишилось жодного театру, куди б не запросили гвардійців, жодної вистави, яку б не переглянули курсанти.

«Мені дуже приємно, що саме гвардійці у зоні уваги, що майбутні офіцери мають унікальну можливість розвиватись інтелектуально, з користю проводити вільний час. Хочу висловити колективам театрів міста слова великої вдячності та поваги за те, що пішли нам на зустріч, за відношення до курсантів та хлопців-строковиків Національної гвардії України», - додав генерал-лейтенант.

Що ж стосується культурної програми тижня, то Харківський національний академічний театр опери та балету подарував гвардійцям можливість поринути в світ класики оперного мистецтва. Курсанти переглянули оперу Джоаккіно Россіні «Севільський цирульник», у музичній партитурі якої поєдналися дотепна інтрига комедій характерів автора п'єси П. Бомарше, віртуозність італійської опери буффа, які вимагають від виконавців досконалої майстерності і віртуозного співу.

Ще одна опера, на яку запросили курсантів, Дж. Пуччіні «Чіо-Чіо-Сан» – безперечний шедевр італійської опери початку ХХ століття. Друга назва опери – «Мадам Батерфляй». Перша постановка опери «Мадам Батерфляй» («Чіо-Чіо-сан») відбулася в 1904 році в міланському «Ла Скала». Робота над новою партитурою у Пуччіні ускладнилася тим, що він, пристрасний автолюбитель, потрапив в катастрофу і зламав ногу. Але на привітання глядачів йому багаторазово виходити не довелось, публіка поставилася до його нового дітища із прохолодністю. І лише друга, скорочена редакція опери, була прийнята «на ура». І саме так – «на ура» - сприймали виконавську майстерність артистів ХНАТОБу курсанти Академії.

Харківський академічний драматичний театр ім. О.С.Пушкіна запросив гвардійців на три вистави. «Клінічний випадок» - неврологічна комедія за творами популярного драматурга Рея Куні. Фірмовий стиль майстра комедії не розчарував курсантів – стрімкість розвитку сюжету, маса гострого гумору, раптові повороти подій, випадковості, збіги та неймовірна спритність героїв у спробах зупинити снігову кулю подій та новин. Разом із героями вистави – медичним персоналом успішної приватної клініки – курсанти Академії дізнавались як долати депресію, смуток та стрес. А «ліками», при цьому, став  сміх!

Також актори театру надали строковикам батальйону забезпечення навчального процесу можливість побути хоча б «20 хвилин з янголом». У повсякденній метушні люди перестали себе слухати, втратили здатність бачити доброту, не вірять у щирість та безкорисливість. Тож, у виставі за «Провінційними анекдотами» Олександра Вампілова, гвардійці відчули трагікомедії сучасного життя. Ні, актори не давали глядачам порад, не повчали їх, вони просто показали життя таким, як воно є. Це знайомо, смішно, іноді з легкою ноткою смутку, але головне, чому вчить вистава – завжди треба вірити у позитивні зміни.

А цими вихідними, у драматичному театрі, курсанти гуманітарного факультету Академії дізнавались, яким чином у одній валізі одразу може вміститись і тіло, і любов. «Любов і тіло у валізі» - комедія у двох діях за п'єсою Дж.Скарначчі та Р.Тарабуззі "Моя професія — синьйор із суспільства".  Легка комедія закрутила курсантів низкою яскравих подій, дивовижних зустрічей та несподіваних зізнань. І хто б не був у валізі, гвардійці ще раз впевнилися, що у сім'ї головне – кохання!

Як зазначила режисер вистави Ольга Турутя-Прасолова, над постановкою колектив театру працював 4 місяці.

«Хотілося, щоб глядачі в залі, які прийшли на виставу, відчули, ніби з’їздили до родичів в Ріо-де-Жанейро. І трошки божевільна родина, де не закриваються двері, де сусіди, як родичі, і таке відчуття захищеності, словом, хотілося показати легку приємну комедію», - зазначила режисер.

Не залишив гвардійців без подарунків і Харківський академічний театр музичної комедії. Відразу три оперети, кожна з яких вже давно є класикою мистецтва! Наприклад, «перлина опереткової віденської корони», «оперета всіх оперет» - так називають найпопулярнішу оперету Йоганна Штрауса «Летюча миша». Курсанти командно-штабного факультету Академії знайомились із анекдотичним сюжетом, який можна висловити однією фразою: «невірний чоловік закохується у власну дружину».

А курсанти факультету логістики знайомились із оперетою, прем’єра якої блискуче відбулася ще наприкінці ХІХ століття - Йоганн Штраус «Циганський барон». Той вечір став тріумфом "короля вальсу". Вражений видатний композитор Йоганнес Брамс сказав: «Після «Чарівної флейти» Моцарта жоден німецький музикант не досягнув у галузі комічної опери тих висот, до яких піднявся Штраус». Дія в опереті "Циганський барон" відбувається в Угорщині. Зухвалі вільні та горді цигани, легковажні багаті вискочки та чиновники… все завуальовано, перемішано, але в результаті, жадібність буде покарана, а кохання переможе.

Поринули у чарівне мистецтво оперети й строковики Академії. 25 хлопців були запрошені акторами та керівництвом театру на музичну комедію І.Гайденко та І. Факторовського "Авантюристи" за мотивами п'єси Кена Людвіга "Lend Me a Tenor". Комедія «Позичте мені тенора!» – це світовий комерційний хіт. П'єсу висунули на премію Лоуренса Олів'є, вона з успіхом йшла на Бродвеї. Вистава отримала дві головні театральні премії США «Тоні», чотири премії «Драма Деск» та три премії Асоціації Нью-Йоркських критиків. П'єса успішно йде по всьому світу і саме цими вихідними стала доступною для гвардійців-строковиків завдяки акторам театру музичної комедії.

А тим часом, курсанти гуманітарного факультету знайомилися із класичною музикою в органній залі Харківської обласної філармонії. Музиканти підготували програму «Недільний органний концерт», яка складається з творів Й. С. Баха, Ф. Ліста, П. І. Чайковського та інших відомих композиторів.

З 2001 року у Харкові в Будинку актора живе «ТЕАТР 19» під керівництвом Ігоря Ладенко. Колектив відомий далеко за межами України, а для харків’ян давно став одним із найпопулярніших та улюблених. Як зізнається режисер, його театр, у першу чергу, «акторський», іншими словами – театр акторських індивідуальностей. Така позиція вимагає прискіпливого та виваженого відбору драматургії, що цілком вдається цьому театру. В. Шекспір, М. Куліш, С. Мрожек, Д. Нігро, М. Дурнєнков, В. Жеребцов – від визнаної класики до сучасних зухвалих п’єс. Цей список у 2018 році доповнився ще одним ім’ям сучасного драматурга з Німеччини – Сергія Руббе. На виставу «Пожалів дурень дурочку» за п’єсою «Жульєта», колектив ТЕАТРУ 19 запросив відразу 30 курсантів командно-штабного факультету Академії. Слід зазначити, що трагікомедія посіла ІІІ місце на Міжнародному конкурсі драматургії «Баденвайлер–2010». С. Руббе намагається ствердити думку про те, що суспільству необхідні «святі» люди – дещо незрозумілі, дивакуваті, наївні та абсолютно беззахисні у своїй відкритості світові. Головні герої п’єси – фокусник-невдаха Рахманов та сирота «не від світу цього» Жульєта, що живе серцем та абсолютно не пристосована до життя. Їх шляхи за волею долі перетинаються, але чи приведуть вони до омріяного щастя?!.. Саме про це під час вистави ТЕАТРУ 19 дізнавалися майбутні офіцери Національної гвардії України.

Не залишив без уваги гвардійців й один із найбільш унікальних театрів України - Харківський державний академічний театр ляльок імені В. А. Афанасьєва. Курсанти гуманітарного факультету були запрошені на виставу «Гамлет» за трагедією Уільяма Шекспіра. Вистава здобула багато престижних перемог із дня своєї прем'єри. З 2017 по 2019 рік на Всеукраїнському огляді-конкурсі «Прем'єри сезону» спектакль «Гамлет» отримав дипломи: «За найкращу режисуру», «За найкращу сценографію», «За найкращу чоловічу роль», «За найкращий ансамбль» та «За найкращий дебют».

«Ця вистава повністю зруйнувала мої стереотипи щодо постановки класичних творів у «ляльковому театрі». Це було просто неперевершено, - поділилася враженнями після вистави курсантка 117 навчальної групи гуманітарного факультету Юлія Шидловська, - Поєднання на сцені дуже незвичних ляльок, майстерної гри акторів, неймовірних декорацій та вічних текстів Шекспіра. Я раджу всім своїм друзям неодмінно переглянути «Гамлета» саме в цьому театрі!»

А строковиків Академії, актори театру ляльок запросили на виставу «Вишневий сад». Ця комедія для дорослих стала Лауреатом Всеукраїнського огляду-конкурсу ''Прем'єри сезону 2015/2016'', нагороджена дипломами: ''За найкращу виставу для молоді та дорослих'', ''За найкращу режисуру'', «Найкращу чоловічу роль'',  а від Міністерства культури за значний внесок у розвиток театрального мистецтва України, режисер вистави Оксана Дмитрієва отримала Премію ім. Леся Курбаса.

І, звичайно, вже за доброю традицією кожні вихідні курсантів та строковиків Академії запрошує до себе Харківський державний цирк. Одразу сто курсантів гуманітарного, оперативного та факультету логістики поринули у чарівний світ циркового мистецтва.

«Я пам’ятаю часи, коли сам служив у армії, розумію, наскільки це важливо – знати, що в чужому місті – за сотні кілометрів від близьких людей тебе хтось чекає, гостинно відкриває тобі двері свого дому. Харківський цирк саме така домівка. Ми раді гвардійцям і завжди готові їх приймати, надаючи можливість у чомусь повернутись до дитинства, зануритись у чарівний світ акробатів та клоунів, відпочити та зарядитись позитивними емоціями», - прокоментував Генеральний директор та художній керівник Харківського державного цирку Олексій Житницький.

Що ж стосується «підсумків за рік», то за час дії Меморандуму, а це неповних 9 місяців, близько 5 тисяч курсантів та солдат строкової служби Академії раділи та сміялися, співпереживали та сумували, розмірковували та відпочивали разом із героями вистав 15-ти театрів Харкова. І це при тому, що попереду гвардійців чекають ще три передноворічні тижні, а разом із ними – зустріч з Його Величністю – Театром!

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ